Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Tahdotko lapsesi pyytävän anteeksi? Netissä leviää positiivinen tapa sanoittaa tilanne

Kaikki pienten lasten vanhemmat päätyvät jossain vaiheessa tilanteeseen, jossa oma lapsi käyttäytyy epäsopivasti toista ihmistä kohtaan. Vanhempien on luonnollisesti tärkeää opettaa lapselle, mikä on oikein ja mikä väärin. Mutta onko lasta järkevää velvoittaa anteeksi pyytämiseen?

Vaikka moni vanhempi haluaisi kuulla lapsensa suusta anteeksi-sanan epäsopivan käytöksen jälkeen, kaikki takuulla tahtovat jälkikasvunsa myös ymmärtävän tehneensä väärin ja tuntevan aitoa katumusta.

Anna mahdollisuus anteeksi pyytämiseen

Vanhemmuuden asiantuntija ja kolmen lapsen äiti Dr. Siggie Cohen antaa käytännön vinkin viraaliksi nousseella TikTok-videollaan, miten vanhemmat voivat opettaa lapselleen anteeksipyynnön merkityksen. Näin Cohen neuvoo sanoittamaan tilanteen:

”Kysy lapselta: Tahtoisitko pyytää anteeksi?

Ja sitten selitä hänelle: Ihmiset pyytävät anteeksi, kun he ovat tehneet jotain, mistä tulee paha mieli ja siinä tilanteessa käytetään anteeksi-sanaa.

Sen avulla voimme saada itsellemme ja toiselle osapuolelle paremman mielen. Tahdotko kokeilla?”

Tällöin lapsella on mahdollisuus pyytää anteeksi omasta tahdostaan, eikä pakotettuna. Anteeksi pyytäminen saa merkityksen, eikä toimi vain pakoreittinä ikävästä tilanteesta.

Katso video alta.

Jos video ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Anteeksipyynnön ei aina välttämättä tarvitse olla sanallinen. Joissain tilanteissa esimerkiksi katse, äänensävy, halaus tai yhteinen leikki voivat ajaa saman asian. Vinkkejä lasten riitojen selvittämiseen pääset lukemaan täältä.

Tunnetaitoja lapselle -sivusto uutisoi Untuvikot – alle 3-vuotiaiden pedagogiikka -kirjasta (PS-Kustannus 2021), jonka mukaan lapsen toistuva pakottaminen anteeksi pyytämiseen heijastuu voimakkaasti hänen kykyynsä selvittää konflikteja vanhempana. Kirjan mukaan aikuisten ei tulisi koskaan pakottaa lasta pyytämään anteeksi, sillä tällöin anteeksi-sanan nopeasta lausumisesta voi ajan myötä tulla lapselle ”pelkkä veräjä vapauteen tai suoranainen kirosana.”


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock