Taaperon välikausi: kengät
Jo ennen kouluikää lapselle on ehditty hankkia satoja pukeutumiseen, harrastuksiin ja leikkiin liittyviä asioita ja välineitä. Siinä missä yhdet perheet luovivat sujuvasti tavarapaljouden keskellä, toiset pyrkivät karsimaan turhat pois minimalistisella tarkkuudella. Osa lapsen hankinnoista on oikeasti tarpeellisia, mutta ilman suurinta osaa markkinoilla olevista tuotteista pärjää hyvin. Mikä siis on oikeasti olennaista? Tässä juttusarjassa pohdimme olennaisia hankintoja haastavaan välikauteen ja aloitamme kengistä.
Kengät ovat mukavan ulkoilun peruslähtökohta. Märkien ja kylmien varpaiden kanssa koko olo muuttuu helposti känkkäräiseksi, eikä ulkona leikkiminen olekaan kivaa. Oikean kokoiset ja -malliset kengät vaikuttavat lapsen luuston kehitykseen, jolla on vaikutuksia koko loppuelämään. Kenkiin panostaminen siis kannattaa.
Pohdi teidän perheenne tarpeita
Välikausi on sekava sekoitus kaikkia mahdollisia säätiloja. Voi olla aurinkoista ja lämmintä, sadetta ja lätäköitä, kuraa ja jopa routaa. Yksillä kengillä ei pärjää näiden kaikkien olosuhteiden viidakossa, mutta ilman kymmeniä kenkäpareja selviää kuitenkin hyvin. Kannattaa pohtia, millaisissa olosuhteissa teidän perheenne ulkoilee. Jos sadesäällä viihdytte paremmin sisätiloissa, ei vettä pitäviin kenkiin kannata panostaa satoja euroja. Jos taas rakastatte metsäretkiä säällä kuin säällä, kunnon kengille on tarvetta.
Huomioi myös lapsen hoitopaikka. Kotihoidossa perheen aikuinen voi valita milloin ulkoillaan, mutta päivähoidossa pihamaalla juostaan, oli sää mikä hyvänsä. Päiväkodissa uloslähtö on myös usein melkoinen kaaostilanne ja kaikkien puettavien osasten keskellä olisi upeaa, jos lapsi pystyisi itse pukemaan kengät jalkaansa.
Kiinnitä huomio materiaaleihin
Mitä materiaaleja sitten kannattaa suosia? Ehdottomasti paras lapsen jalalle on nahka. Nahka hengittää ja mukautuu jalkaan. Se kestää jonkin verran kosteutta ja on lämmin. Toinen hyvä, mutta hiukan epäkäytännöllinen syyskenkämateriaali, on kangas. Se on kevyt ja mukailee jalkaa, muttei kestä vettä ja eikä hankausta kovin hyvin.
No millainen on perinteinen sadesäänkenkä, kumisaapas? Kumisaapas on edelleen paikallaan joissakin tilanteissa, esimerkiksi lätäköissä pomppiseen ne ovat ykköset! Saappaat itsessään eivät kuitenkaan ole parhaimmasta päästä pienen lapsen kanssa, nimittäin niiden kömpelyyden takia. Monet kumpparit ovat raskaita, eivätkä tue jalkaa, joten pienen voi olla vaikea niiden kanssa kulkea.
Vesisään vaihtoehto kumisaappaille on Goretexit. Erilaiset vettähylkiviksi pinnoitetut popot ovat vallanneet välikausikenkien markkinat. Ne ovat varsinaiset jokapaikanhöylä-kengät, joilla varpaat pysyy kuivina ja lämpiminä kaikkialla ja kaikissa olosuhteissa. Varjopuolena on usein melko jäykkä jalkine, joka kyllä tukee minijalkoja, mutta ei jatkuvassa käytössä ole paras mahdollinen kuitenkaan.
Valitse oikean kokoinen kenkä
Jotta jalkineilla pärjäisi koko kauden, niiden on oltava oikean kokoiset hankittaessa. Välikausikengässä saa olla käynti-, kasvu- ja villasukkavaraa noin 1,5 – 2 senttiä. Se tuntuu paljolta, mutta on sen arvoista, kun ottaa huomioon, kuinka nopeasti mini-ihmisten jalka kasvaa. Alle kolmevuotiaan jalkaa kannattaakin mitata usein, ainakin parin kuukauden välein, ja tarkistaa kenkien koko. Pieni lapsi ei osaa sanoa, puristaako lenkkari tai onko varpaat jo päädyssä kippurassa. Koska muistettavia asioita tuppaa olemaan muutenkin paljon, kannattaa merkata ihan kalenteriin, kenkätsekkaus aika ajoin.
Paras tapa mitata jalka on piirtää kuva jalkapohjasta paperille ja mitata se. Jalanmitan kanssa kenkäostokset ovat huomattavasti helpompia. Nykypäivänä useimmilla kenkävalmistajilla löytyy netistä ja myymälöistä kokotaulukoita, joista näkee pohjallisen pituuden, jotta oikean koon valinta helpottuisi.
Eli mitä siis tarvitaan?
Välikaudella lapsi tarvitsee jalkineet, joilla aurinkoisella ja kuivalla säällä tallustelu on mukavaa. Tähän tarkoitukseen sopii jonkinlaiset lenkkarit, tennarit tai kävelykengät. Lisäksi lapsi tarvitsee sadesäähän sopivat jalkineet, eli kumisaappaat tai varrelliset goretex-kengät. Villasukka on hyvä apu ilmojen viilentyessä, mutta liian tiiviisti ahdettuna nekään eivät lämmitä.
Lisäksi aikuisen mieliksi monet hankkivat yhdet siistimmät jalkineet. Kun toisilla kengillä on ryvetty kuralätäköissä, on kiva lähteä isovanhempien luo kylään siistimmillä, puhtailla tossuilla. Voi myös tulla kutsu hienoihin juhliin, joihin tekisi mieli hankkia upeat juhlakengät. Usein lapsen pukukoodissa on kuitenkin sallittua käytännöllisyys, eikä kiiltonahkajalkineiden hankinta ole välttämätöntä.
Mikäli lapsi käy päivähoidossa, voi olla järkevää hankkia ainakin sadekengät erikseen kotiin ja hoitoon. Muutoin jonain vähemmän kauniina päivänä saatat huomata, että ne saappaat ovatkin päiväkodissa, juuri kun piti lähteä lätäköitä loiskuttamaan. Tämäkin tosin on täysin makuasia ja kenkien kuljettaminen edestakaisin on toki taloudellisesti ja ekologisesti ajateltuna järkevämpää kuin kaksien samanlaisten hankinta.
Summa summarum – periaatteessa lapsesi pärjää koko välikauden läpi kaksilla kengillä. Kuivan ja kostean sään. Vähempään ei kannata tingata, sillä vaihtokengät on hyvä olla. Näin jalkine pääsee välillä lepäämään pysyäkseen hyvässä kunnossa. Näiden kahden parin jälkeen kaikki muu on omasta halusta kiinni.
Teksti: Anni Virtanen