Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Suomalaislapsia joutuu rikosten uhreiksi somessa: ‘‘Tehokkainta puuttua nopeasti’’

Sosiaalisessa mediassa on valtavasti hyviä puolia: yhteydenpito lähipiiriin ja vanhoihin tuttuihin on helppoa, kiinnostavia uutisia ja viihdyttäviä sisältöjä tarjotaan suoraan uutisvirtaan, työ- ja opiskeluasioita käsitellään keskusteluissa, ja osalle somevaikuttaminen tuo jopa leivän pöytään. Lista voisi jatkua pitkään.

Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa. Someturva-palvelun toimitusjohtaja ja yksi perustajista Suvi Uski tietää, miten pahasti osa ihmisistä ajautuu umpikujaan elämässään sosiaalisen median vuoksi. Jotkut ovat tietämättään jopa rikoksen uhreja.

– Aikuiset ovat voineet menettää vakavimmissa tapauksissa omaisuutensa, mielenterveytensä ja työpaikkansa, mutta he ajattelevat, etteivät somessa tapahtuneet asiat täytä rikoksen tunnusmerkkejä, Uski kertoo puhelimitse Mutsimedian haastattelussa.

Kun ihminen joutuu vaikeuksiin sosiaalisessa mediassa, ei valoa välttämättä näy tunnelin päässä. Someturvan tehtävänä on auttaa käyttäjiään tarttumaan toimeen, jotta kaikenlaisista tilanteista selvittäisiin. Palvelun kautta kuka tahansa saa nopeasti sosiaalipsykologien ja juristien ehdottamat vaihtoehdot vaikeuksiensa selättämiseksi.

– Lapset ja nuoret ovat uhreina suuressa osassa sosiaalisessa mediassa tapahtuvista rikoksista, ja todennäköisesti he eivät ilman Someturvaa pääsisi käyttämään juristipalveluja, toteaa Uski.

– On todella tärkeää, että pystymme tuomaan luotettavan aikuisen olkapään hädän hetkellä ja kartoittamaan, mitä tilanteessa voi tehdä.

Tähän mennessä Someturvan asiantuntijat ovat auttaneet yli 1500 suomalaista, joista suuri osa on ollut alaikäisiä. Yli 60 prosenttia raportoiduista tapauksista on arvioitu rikoksiksi Someturvassa.


Nopeasta reagoimisesta hyötyä

Nettikiusaaminen on yleistä nykypäivänä. Monet lapset ja nuoret ottavat yhteyttä Someturvaan jouduttuaan keskelle painajaismaista tilannetta verkossa. Suvi Uskin mukaan osassa tapauksia rikoksen tunnusmerkit täyttyvät.

– Uhria on voitu haukkua rankasti esimerkiksi Instagramissa tai Snapchatissa, tai hänestä on levitetty valheita tai hänen yksityiselämästään arkaluontoista tietoa.

Joskus lapsista ja nuorista on kuvattu salaa materiaalia, joka on päätynyt nettiin.

– Kaikista tehokkainta on puuttua tilanteeseen nopeasti. Jos vaan mahdollista, niin Someturvasta kannattaa pyytää neuvoja jo siinä vaiheessa, kun epäilee jonkin itselleen epäsuotuisan kuvan tai videon päätymistä nettiin. Kiusaajille voidaan tällöin viestittää, ettei julkaiseminen kannata ja se voi olla jopa rikollista.

Jenny Rontu (vas.), Suvi Uski (kesk.) ja Minttu Salminen (oik.) ovat Someturvan perustajia.

Apua seksuaalirikosten uhreille

Someturvaan saapuu välillä erityisen pysäyttäviä viestejä alaikäisiltä lapsilta. Yhteydenotoista selviää, että lapsi on joutunut seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

– Ne ovat kaikin puolin vaikeita tapauksia ja vaativat syvää asiantuntijuutta meiltä Someturvassa, Uski sanoo. Tällaisissa tilanteissa tavoitteena on voimaannuttaa lapsi kertomaan kokemastaan jollekin luotettavalle aikuiselle. Uhri ei välttämättä kykene tekemään rikosilmoitusta yksin, vaan tarvitsee turvallisen aikuisen tukea.

– Lapsi saa Someturvasta eräänlaisen digitaalisen kirjeen, jonka hän voi antaa valitsemansa aikuisen luettavaksi. Kirjeessä kerromme, mitä lapselle on tapahtunut, miten aikuisen tulee toimia ja mitä tulee välttää.

– Ei ole tarkoituksenmukaista, että aikuinen hakkaisi naapurin Peran tai repisi kännykän pois lapsen kädestä. Tarjoamme aikuiselle työkaluja, jotta primitiiviset reaktiot jäisivät vähemmälle ja hän keskittyisi auttamaan lasta selviytymään tilanteesta.

Someturvassa ei seurata, toimiiko palveluun yhteyttä ottanut henkilö asiantuntijoiden laatimien neuvojen mukaan. Tarkoituksena on auttaa ihmistä toimimaan tehokkaasti vaikeassa tilanteessaan kertomalla hänen oikeuksistaan ja vaihtoehdoistaan juridisesta näkökulmasta, myötätuntoa unohtamatta.

– Teemme poliisin kanssa tiiviisti yhteistyötä ja tiedämme, että monet Someturvaan yhteyttä ottaneet ihmiset ovat sittemmin tehneet rikosilmoituksen. Se on meille eräänlainen palkinto työstämme – jos näin voi edes sanoa, sillä tapaukset ovat hirveitä luonteeltaan.


Ovet aukesivat Ruotsin kuninkaanlinnaan

Viime syksynä Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia kutsuivat Suvi Uskin hoviinsa. Päivän mittaisen kansainvälisen kutsuvierastilaisuuden teemana oli lasten seksuaalisten hyväksikäyttöjen ennaltaehkäiseminen.

– Kun kutsu saapui, epäilin, onko se oikea ja olenko ymmärtänyt jotain väärin. Henkilökohtaisesti oli hienoa tulla kutsutuksi kuninkaanlinnaan. Olin joskus lapsena ihaillut sitä ulkoapäin Ruotsin risteilyn lomassa, Uski muistelee naurahtaen.

Tilaisuuteen osallistui kuninkaallisten lisäksi nelisenkymmentä asiantuntijaa ympäri maailmaa. Uskin mukaan kutsuvieraiden ohjatut keskustelut pienryhmissä olivat merkittävä osa tapahtuman antia. Asiantuntijoiden joukossa olivat esimerkiksi myös Facebookin, Googlen ja Amazonin edustajia.

– Tilaisuus oli intiimi ja ammatillisesti kiehtova. Käyn paljon erilaisissa tapahtumissa, ja voin sanoa, että tämä oli erittäin hyvin organisoitu ja keskusteluissa päästiin syvemmälle tasolle.

– Keskustelut vahvistivat, että Someturva oli todella kaivattu palvelu Ruotsiin. Meille Someturvassa onkin ollut alusta asti selvää, että viemme palvelua myös maailmalle.


Faktaa: Someturva

  • Apua ja oikeusturvaa kaikille sosiaalisen median käyttäjille tarjoava palvelu.
  • Sopii kaikille somettajille, jotka tahtovat julkaista sisältöjä hyvällä mielellä.
  • Perustettu vuonna 2017. Tavoitteena globaalit markkinat.
  • Turun ja Kauniaisten kaupungit ovat ostaneet palvelun käyttöönsä kaikille koululaisilleen, opettajilleen ja rehtoreilleen.
  • Palvelu sisältyy Suomessa kaikkiin F-Secure TOTAL -tilauksiin ja sen voi hankkia myös Someturvan verkkokaupasta tarjoushintaan 3,90e/kk.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala