Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Sisäsurffaus on hauskaa talvella – äiti: ”Altaan pohja on kuin trampoliini”

Tämä artikkeli ei ole syntynyt kaupallisena yhteistyönä, vaan kirjoittajan innostuksesta sisäsurffausta kohtaan helsinkiläisessä viihdekeskuksessa.


Sisäsurffaus on lautalaji, jota voi harrastaa ympäri vuoden sääolosuhteista riippumatta.

Kun lapseni olivat pieniä, minun oli hankalaa nähdä kavereitani kaupungilla. Neljän pienen lapsen kanssa valtaosa kahviloista nimittäin tuntui kovin ahtaalta eikä keskustelusta ystävien kanssa koskaan tullut yhtään mitään, kun yritin juosta taaperoiden perässä.

Jossain vaiheessa löysin kuitenkin Surf House Helsingin. Se on kahvila ja baari, ja samalla toinen Suomessa sijaitsevista paikoista, jossa voi harrastaa sisäsurffausta. Toinen on Aeronautica Exploration Arena Pyhtäällä. Tämä löytö tutustutti meidän perheen sisäsurffauksen maailmaan.

Mikä ihmeen sisäsurffaus?

Sisäsurffaus, tai flowriding, kehitettiin 1990-luvulla ja ensimmäinen lajiin soveltuva, flowrider-teknologialla varustettu allas avattiin Texasissa Schlitterbahnin vesipuistossa. Tällä hetkellä laji on suosituinta Kaakkois-Aasiassa sekä Yhdysvalloissa.

Varusteeksi lajiin tarvitaan erityinen, sisäsurffaukseen kehitetty lauta eli flowboard. Lautaa ei kuitenkaan tarvitse heti ostaa, vaan laudan saa lainaan niin Surf House Helsingissä kuin Aeronautica Exploration Arenallakin. Etenkin aloittelijat käyttävät flowrider-altaassa ensin bodyboardeja, joissa ollaan vatsallaan. Nämä laudat muistuttavat vastaavia meressä käytettäviä mahalautoja, boogieboardeja.

Tavoitteena sisäsurffauksessa on oppia tekemään laudalla erilaisia temppuja altaan aalloissa. Ne muistuttavat jossain määrin muista lautalajeista, kuten skeittauksesta ja lumilautailusta, tuttuja temppuja. Osa sisäsurffaajista harrastaakin aktiivisesti myös muita lautalajeja ja osa käy surffaamassa ulkomailla meren tyrskeissä tai lainelautailee Suomessa.

Sisäsurffaus on kuitenkin täysin oma lajinsa eikä suoraan verrannollinen meressä tapahtuvaan surffaukseen, onhan jo laudat aivan erilaisia. Meressä käytettävä lauta on kooltaan moninkertainen sisäsurffauslautaan verrattuna.

Sisäsurffausta lasten kanssa. Kuva: Katin kotialbumi

Innokkaimmat sisäsurffaajat ovat muodostaneet kilpajoukkueen Surf House Pro Team. Joukkueessa on lapsia ja aikuisia ja osa joukkueen jäsenistä kävi kilpailemassa lajin maailmanmestaruuskisoissa Dallasissa viime kesänä.

Sisäsurffaus aloittelijalle

Sisäsurffauksen voi aloittaa aloittelijoiden tunneilla. Tunneilla on maksimissaan kahdeksan ihmistä ja ennen tuntia ohjaaja kertoo surffauksen säännöt. Veden virtaus ja kohina altaassa ovat kovia ja veteen meneminen voikin aluksi jännittää niin lasta kuin aikuista.

Tässä lajissa ensimmäiset kokeilut on tuomittu epäonnistumaan, ja ennen kuin surffaaja oppii hallitsemaan laudan, sen kanssa todennäköisesti joutuu veden vietäväksi altaassa. Altaan pohja kuitenkin on kuin trampoliini, joten sinkoilu ei varsinaisesti satu, mutta etenkin lapsesta se voi tuntua hallitsemattomalta ja jokunen mustelmakin saattaa tulla. Lapsilla on kuitenkin taipumus oppia lajin juoni nopeasti.

Taidot karttuvat harjoittelun myötä. Kuva: Katin kotialbumi

Lapset nauttivat lämmöstä ja vauhdista keinotekoisilla surffauslaineilla. Kuva: Katin kotialbumi

Itse en uskalla nousta laudalle, sen verran kaatuminen jännittää ja aiemmat polvi- ja selkävammat huolettavat. Jos fyysinen terveys on kunnossa, sisäsurffaus sopii kuitenkin hyvin aikuisille ja valtaosa suomalaisista sisäsurffaajista onkin aikuisia, osa lähellä eläkeikääkin.

Laji kehittää erityisesti jalkojen ja keskivartalon lihasvoimaa sekä myös keskittymiskykyä - eli juuri niitä ominaisuuksia, joihin aikuisiällä kannattaa kiinnittää huomiota ja jotka ainakin itselläni ovat vanhemmuuden myötä heikenneet huomattavasti.

Flow Jam -sisäsurffauskisat 26. tammikuuta 2025 Surf House Helsingissä.

Jaa tämä artikkeli sisäsurffauksesta kavereillesi somessa!

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Kati Ala-Ilomäki, kuvat: Shutterstock, Kati Ala-Ilomäki