Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Sisaruskateus – miten toimia, kun lapset riitelevät samasta lelusta?

Sisaruskateus koskettaa ennen pitkää lähes jokaista monilapsista perhettä. Se voi ilmentyä esimerkiksi sisaruksen loukkaamisena, lyömisenä, pilkkaamisena tai nolaamisena.

Syntymäjärjestys vaikuttaa usein siihen, mistä sisaruskateus juontaa juurensa. Uuden sisaruksen syntymä voi monesti tuoda mukanaan sisaruskateutta, mutta sitä kokevat myös nuoremmat lapset.

Becky Kennedyn Vahva vanhemmuus -kirjassa (Atena 2024) käsitellään sisaruskateutta ja vanhempien keinoja sen helpottamiseksi. Vanhemman lapsen näkökulmasta pikkusisaruksen syntymä on samantyyppinen tilanne, kuin parisuhteessa oma kumppani hankkisi uuden puolison ja koko suku olisi innoissaan tästä muutoksesta.

Nuoremmat lapset puolestaan voivat kokea sisaruskateutta siksi, että joku toinen osaa jatkuvasti tehdä asioita, joita he eivät vielä osaa. Joku on koko ajan kilpailemassa ajasta ja huomiosta ja läsnä heidän tilassaan.

Sisaruskateus ja sen mukanaan tuomat ongelmat kertovat kirjan mukaan siitä, että lapset tuntevat olonsa epävakaaksi. Lapsen näkökulmasta sisarus uhkaa tarvetta tuntea turvallisuutta perheessä. On toki muistettava, että sisarussuhteet ovat aina monimutkaisia.

Sisaruussuhteissa on väistämättä aina hyvien puolien lisäksi omat vaikeat ja ristiriitaiset puolensa. Vanhempien kannattaa kuitenkin tiedostaa tekijät, joilla sisaruskateutta on mahdollista helpottaa.

Mikä avuksi sisaruskateuteen?

Vanhempien tulee hyväksyä, että sisarus aiheuttaa lapsessa monenlaisia tunteita. Sisaruskateudessa kielteiset tunteet eivät ole ongelma, vaan tunteiden säätely on.

Vanhemman on hyvä vahvistaa yhteyttä lapsiinsa ja heidän tunteisiinsa. Tuolloin myös epätoivottu käytös sisarusta kohtaan muuttuu epätodennäköisemmäksi. Entä millaisia konkreettisia keinoja vanhemmilla on sisaruskateuden lieventämiseksi?

  1. Kahdenkeskinen aika lapsen kanssa. Vietä kunkin lapsen kanssa kahdestaan aikaa mahdollisuuksien mukaan. Lapsi suhtautuu sisarukseen todennäköisemmin leikkitoverina kuin kilpailijana, kun hänellä on varma olo vanhempiensa seurassa ja hän kokee vahvaa yhteyttä heihin.

  2. Aina ei tarvitse olla reilu. Sisarukset ovat usein tarkkoja siinä, että he saavat tasapuolisesti tiettyjä etuja. Lapsi voi suuttua, jos hän esimerkiksi saa yhden syntymäpäivälahjan vähemmän kuin sisarus. Jos pikkusisarus pääsee jäätelölle vanhemman lapsen urheiluharjoitusten aikana, voi isompi vaatia jäätelöä seuraavana päivänä. On hyvä tiedostaa, että reiluuteen pyrkiminen lisää mahdollisuuksia kilpailuun. Tarkkaillessaan muita lapsi voi unohtaa, kuka hän itse on ja mitä hän tarvitsee. Ei ole järkevää hankkia lapselle esimerkiksi uusia kenkiä vain siksi, että sisarus tarvitsi uudet jalkineet pieneksi jääneiden tilalle. Auta lasta katsomaan sisäänpäin ja tarkkailemaan omia tarpeitaan.

  3. Nollatoleranssi sisaruksen huonolle kohtelulle. On erittäin tärkeää, että lapsi voi keskustella avoimesti kanssasi vaikeista tunteistaan sisarustaan kohtaan. Tällöin hän purkaa epätodennäköisemmin näitä tunteita sisarukseensa. Vanhemman tulee pitää kiinni kuitenkin siitä, etteivät sisarukset saa loukata, kiusata tai nimitellä toisiaan. Lapselle tulee kirjan mukaan tehdä selväksi, että vain vanhemman kanssa voi purkaa vihaisia ja mustasukkaisia tunteita sisarusta kohtaan. Olemme uutisoineet aiemmin viidestä keinosta, joilla saat lapset sopimaan riitansa. Pääset juttuun tästä (linkki: Riita seis – 5 askelta, joilla saat lapset sopimaan riitansa (mutsimedia.fi)).

  4. Puutu heti vaarallisiin tilanteisiin. Kun lapsi on kiihtynyt, vanhemman tehtävä on auttaa häntä hidastamaan ja etsimään itse ratkaisua tilanteeseen. Poikkeuksen muodostavat vaaralliset tilanteet, joissa voi olla läsnä henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Näissä tilanteissa kumpikin lapsi tarvitsee aikuisen apua. Osoita lapselle, että olet itse hallinnassa, vaikka hän ei ole. Voit käyttää esimerkiksi sanoja: ”En anna sinun…” Voit kertoa, ettet anna lapsen vaikkapa lyödä sisarustaan ja vetää lapsen pois sisaruksensa luota. Voit pyytää lapsia esimerkiksi menemään omiin huoneisiinsa ja kertoa, että tulet käymään kummankin luona ja rakastat molempia. Kun lapset ovat rauhoittuneet, voivat he palata yhteiseen tilaan.

  5. Auta ongelmanratkaisussa. Tyypillinen sisarusten välinen lievä konflikti on jostakin lelusta taisteleminen. Jos kaksi lasta riitelee esimerkiksi paloautosta, voi vanhempi ottaa auton itselleen ja todeta, että onpa hankalaa, kun on kaksi lasta ja vain yksi auto. Tämän jälkeen vanhempi voi kysyä, löytyykö tilanteeseen ongelmanratkaisijoita. Vältä sitä, että ratkaiset ongelmat lasten puolesta mahdollisimman nopeasti – muutoin lapset eivät opi kehityskulkua, joka johtaa ongelmanratkaisuun. Sisaruskateus voi aiheuttaa ongelmia ja vaikeitakin tunteita perheessä, mutta usein tilanne helpottaa ajan myötä vanhempien säännönmukaisen toiminnan ja tunteiden säätelyn avulla.

Artikkelin lähteenä on käytetty Becky Kennedyn Vahva vanhemmuus -kirjaa (Atena 2024.)

Liity mukaan Mutsimedian yhteisöihin Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock