Sf-mitta kohdun kasvun seuraamisessa – mistä ylä- tai alakäyrällä oleminen voi johtua?
Sf-mitta (symfyysi-fundusmitta) on termi, joka tulee jokaiselle odottavalle äidille tutuksi raskauden edetessä. Mitalla on erittäin tärkeä tehtävä: sitä käytetään kohdun ja sikiön kasvun seuraamiseen.
Jos raskaus on edennyt normaalisti, sf-mitta otetaan 24. raskausviikolta lähtien jokaisen neuvolakäynnin aikana. Odottava äiti on makuuasennossa tutkimuspöydällä, ja terveydenhuollon ammattilainen mittaa mittanauhalla etäisyyden häpyluun yläreunalta kohdun korkeimpaan kohtaan. Mittauksen aikana virtsarakon tulisi olla tyhjä.
Sf-mitan tarkoituksena on havaita raskaudet, joissa sikiön kasvu on joko hidastunut tai nopeutunut tai kohdun tilavuus on poikkeava jostakin muusta syystä (esimerkiksi keskimääräistä vähäisemmän tai runsaamman lapsiveden määrän takia.)
Poikkeamat sf-mitassa
Aina sf-mitta ei osu keskiarvokäyrälle. Jos se poikkeaa siitä yli kahdella sentillä suuntaan tai toiseen, otetaan kontrollimitta kahden viikon kuluttua. Mikäli sf-mitta ei tuolloin ole palautunut keskikäyrälle, saa odottava äiti lähetteen äitiyspoliklinikalle.
Vaikka sf-mitta olisi hieman ala- tai yläkäyrällä, kannattaa pyrkiä olemaan rauhallisin mielin. Mitta voi palautua keskikäyrälle ennen kontrollia ja vaikka ei palautuisi, jatkotutkimuksessa ei useinkaan paljastu mitään hälyttävää. Joskus mittaustuloksissa on myös suuria heittoja riippuen mittaustekniikasta. On kuitenkin erittäin tärkeää, että sikiön kasvua ja kehitystä seurataan tarkasti.
Sf-mitta yläkäyrällä
Syitä yläkäyrällä olevaan sf-mittaan voi olla monia, kuten väärin arvioitu laskettu aika, monikkoraskaus, esimerkiksi edellisistä raskauksista heikommiksi jääneet vatsalihakset, tavallista runsaampi lapsiveden määrä tai sikiön oleminen perätilassa tai muussa poikkeavassa asennossa.
Joskus yläkäyrällä oleva sf-mitta voi johtua myös odottajan ylipainosta, joka voi hankaloittaa luotettavan mittaustuloksen saamista entisestään. Osassa tapauksia sikiö voi myös olla raskauden kestoon nähden keskimääräistä suurikokoisempi.
Sf-mitta alakäyrällä
Yli puolet sikiöistä, joiden kasvun epäillään hidastuneen sf-mitan perusteella, paljastuvat normaalikokoisiksi jatkotutkimuksessa.
Joskus pieni sf-mitta voi yhdistyä esimerkiksi odottavan äidin pienempään kokoon tai hyväkuntoisiin vatsalihaksiin. Sikiö saattaa myös olla laskeutunut lantioon, jolloin myös kohdun muoto voi muuttua.
Pienemmässä osassa tapauksia sikiöllä havaitaan kasvuhidastuma, jonka syitä selvitetään äitiyspoliklinikalla. Esimerkiksi tulehdukset, huonontunut kohdun verenkierto tai tupakointi voivat altistaa sikiön kasvun hidastumiselle. Aina syytä ei kuitenkaan saada selville.
Kohdun kasvu raskauden aikana
Sf-mitalla seurataan kohdun ja sikiön kasvua, mutta millaiseen tahtiin kohtu yleensä sitten kasvaa raskauden edetessä? Lue kiehtovat faktat alta.
- Raskausviikon 12 aikoihin kohtu on vielä melko pieni ja sijaitsee häpyluun kohdilla.
- Raskausviikon 16 aikoina kohtu on kasvanut jo niin, että se ulottuu häpyluulta noin puoliväliin napaa kohti.
- Raskausviikon 20 aikoihin kohtu saavuttaa navan seudun.
- Raskausviikon 24 aikoihin sf-mitan tulisi vastata (+- 2cm) raskausviikkoja. Jos odottava äiti on esimerkiksi raskausviikolla 25, tulisi sf-mitan olla jotakin 23-27 senttimetrin väliltä.
- Raskausviikon 36 jälkeen kohdun korkein kohta saattaa olla aiempaa alempana sen seurauksena, että sikiö on laskeutunut lantioon.
- Kun synnytyksestä on kulunut tunti, kohtu on kutistunut vastaamaan sen kokoa raskausviikon 20 aikoihin (häpyluulta noin napaan asti). Kohtu palautuu raskautta edeltäneeseen kokoonsa noin kuuden viikon kuluessa synnytyksestä.
Sf-mitan ottamisella on erittäin tärkeä tehtävä kohdun ja sikiön kasvun seuraamisessa. Odottava äiti saa tarvittaessa lähetteen jatkotutkimuksiin, joista ei useinkaan paljastu mitään hälyttävää. Jos jotain huolestuttavaa ilmenisi, saavat odottava äiti ja sikiö parhaan mahdollisen hoidon.
Terveyskirjasto – Sikiön kasvuhidastuma, Terveyskirjasto – Sikiön kasvun ja voinnin seuranta äitiysneuvolassa, Terveyskirjasto – Synnytyksen käynnistyminen, Baby Center
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock