Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Seksuaaliasioita ja ihmissuhdetaitoja

Seksuaalikasvatus on meille vanhemmille monesti lastenkasvatuksen osa-alue, joka tuntuu kamalan epämiellyttävälle. Miten ottaa puheeksi, mitä sanoja käyttää, mistä voi puhua ja mistä kehtaa puhua. Omat sanat aikuistenkin kesken saattavat olla hukassa, miten sitä nuoren kanssa osaisi…

Kun joku joskus kysyy, milloin olisi sopiva hetki alkaa puhua lapsille seksistä ja siihen liittyvistä asioista, sanon, että silloin kun heitä ei vielä hävetä. Kun kaikki on uutta ja kiinnostavaa ja asiat otetaan asioina. Uusina ja mielenkiintoisina. Kun seksuaalisuus on terveellä tavalla hyväksytty ja sallittu asia, oppii lapsi kunnioittamaan kaikkia kehoja. Myös omaansa.

Lapset ja nuoret imevät ylipäätään kaikkea ihmissuhteisiin liittyvää itseensä pesusienten lailla. He istuvat sohvalla pelaamassa korvat lautasen kokoisina kuunnellen ja tarkkaillen. Miten vanhemmat puhuvat toisilleen, suukotellaanko ikinä. Halataanko, nauretaanko, sovitaanko. Siitä heille kasvaa mallia omille parisuhteille.


Oman työn kautta suhteita tulee tarkasteltua hyvin monelta eri kantilta ja kyllä se on elämän edessä nöyryyttä opettanut. Mitään ei koskaan kannattaisi pitää toisissa itsestään selvyytenä ja kuinka tärkeää olisikaan säilyttää kiinnostus ja kipinä elämään sekä ihmisiin lähellä.

Minusta on ihana seurata omia teinejä ja miten hienosti he opettelevat ottamaan haltuun omaa elämäntyyliään harjoitellen samalla ihmissuhdetaitoja. Hiuksia laitetaan aamulla kylpyhuoneessa parfyymipilven keskellä. On korvakorua, ranneketjua ja Air Jordania. Läppä lentää ja kavereita roastataan mikä keritään. Äiti saa siinä sivussa osansa. Toisaalta uskalletaan olla surullisia, itkeä ja olla läsnä omille tunteille silloin kun on vaikeaa.

Ihmissuhdeasiat ovat yhtä harjoittelua myös meillä aikuisilla. Kuvassa Liinan kanssa hänelle lasten lisäksi kaikkein erityisin ihminen. Kuva: Liinan kotialbumi

Tyttöystävien kanssa käydään bileissä ja tehdään kotiläksyjä. Reissataan ympäri Suomea. Otetaan sohvalla päiväunia, riidellään, sovitaan, itketään ja lopulta taas nauretaan.

Sivukorvalla kuuntelen poikaa, joka pitkän päivän päätteeksi soittaa tyttöystävälleen ja aloittaa: ”Haluatko sä kertoa mulle sun päivästä..?” Voihan rakkaus, ihan sydäntä pakahduttaa.


Liity mukaan Mutsimedian yhteisöihin Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa!

Teksti ja kuvat: Liina Sievers