Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Satuhieronta on helppo mindfulness-harjoitus yhdessä lapsen kanssa

Löytyykö kotoasi vilkas napero, jota on vaikea saada rauhoittumaan yöpuulle? Menevätkö riehumiset välillä överiksi tai kaipaisitko vain yhteistä rauhoittumishetkeä lapsesi kanssa? Lapsen on vaikea rentoutua itse, joten rauhoittumiseen tarvitaan aikuisen apua.

Aikuisille suunnatut mindfulness-harjoitukset eivät polvenkorkuisen kanssa toimi, mutta rauhoittumisen avuksi on nyt kehitetty Suomessa lapsille suunnattu versio, satuhieronta. Se yhdistää voimaannuttavan tarinankerronnan ja myönteisen kosketuksen, joiden avulla aikuinen auttaa lasta rentoutumaan. Satuhieronta on lapsen ja aikuisen yhteinen mindfulness-hetki, jossa satuja kerrotaan niin sanoin kuin kosketuksin. Samalla vahvistuu myös keskinäinen myönteinen vuorovaikutus kiireettömän läsnäolon ja kaikkien aistien mukaan ottamisen avulla. Kosketuksen merkitys niin isolle kuin pienelle ihmiselle on valtava!

Miten satuhieronta toimii?

Kaikki kosketus ja sen positiiviset hyödyt perustuvat vapaaehtoisuuteen, joten varmista että lapsi haluaa osallistua ja hänellä on myös mahdollisuus kieltäytyä. Nimenomaan vastavuoroisuus ja vapaaehtoisuus tekevät hieronnasta rentouttavan kokemuksen.

Rauhoita ympäristö ja pyydä lasta asettumaan makuulle sängylle, patjalle tai maton päälle niin, että hänellä on mukava olla. Aloita satuhieronta asettamalla molemmat kätesi lapsen selän päälle vierekkäin ja kertomalla että aloitat nyt. Tee sama lopettaessa, tämä lisää turvallisuuden tunnetta ja luottamusta. Kuvittele mielessäsi lapsen selkäpuoli maalauskankaaksi käsiä ja jalkoja myöten, ja aloita tarinankerronta. Sinun ei tarvitse kosketuskuvittaa koko satua, vaan voit keskittyä sadun niihin kohtiin jotka tuntuvat yksinkertaisilta ja selkeiltä kuvittaa lapsen vartaloon. Muissa kohdissa voit lepuuttaa kämmeniäsi lapsen selän päällä tarinaa kertoen, tai silittää lasta hellästi.

Satu voi kertoa mistä vaan, esimerkiksi metsän eri eläimistä jotka tallustelevat pitkin lapsen vartaloa. Mikäli sadun keksiminen omasta päästä tuntuu vaikealta, voit ottaa avuksi ja inspiraatioksi kattavaa tietoa satuhieronnan teoriasta sekä käytännön toteuttamisesta sisältävän Satuhieronta-kirjan. Satuhierontaa voi toteuttaa jo ihan pienten vauvojenkin kanssa – myös vauvahieronnasta on tehty oma kirjansa.

Satuhierontaa ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä, vaan voit olla luova. Satuhierontaa on helppo toteuttaa arjessa ja tehdä siitä vaikka osa iltarutiineja. Satuhieronnan äärelle pysähtyminen rauhoittaa tehokkaasti äidin sekä lapsen ja vaikuttaa positiivisesti yöuniin.


Satuhieronnan hyödyt

Satuhierontaan voi ja kannattaa sisällyttää symbolisia viestejä, joiden avulla lapsen perusturvallisuudentunnetta saa luontevasti tuettua. Voit esimerkiksi kertoa satua puusta, joka saa kaiken mitä tarvitsee ja näin lapsi pystyy samaistumaan puun kokemaan turvallisuudentunteeseen. Lapsen kädet voivat olla puun oksat, vartalo puun runko ja jalat juuret. Ohjeet ihanaan taikapuuhierontaan löydät täältä!

Satuhieronnalla on kiistattomia hyötyjä lapsen kuin myös aikuisen hyvinvointiin. Sen avulla pystyt niin torjumaan stressiperäisiä oireita kuin vahvistamaan luottamussuhteita, tukemaan lapsen itsetuntoa sekä kehitystä ja kasvua. Satuhieronnan avulla lapsi tulee myös nähdyksi sekä kuulluksi, se on tapa kertoa lapselle miten tärkeä hän on.

Lähteet: hyvinvoivaperhe.fi, satuhieronta.fi

Teksti: Suvi Honkanen