Raskauspahoinvointi pahenee usein tietyistä ärsykkeistä – mikä auttaa yökötykseen?
Ruoan näkeminen, haistaminen ja jopa pelkkä ajatteleminen usein pahentavat raskauspahoinvointia. Myös hälinä, liike, vilkkuvat valot ja pystyasento voivat saada olon vellovaksi ja oksettavaksi. Mitä raskauspahoinvoinnista tulee tietää?
Alkuraskauden oireet vaihtelevat yksilöllisesti, ja osalla ei ole oireita juuri lainkaan. Yksi yleisimmistä oireista on kuitenkin raskauspahoinvointi: Noin kahdeksan kymmenestä raskaana olevasta naisesta kärsii pahoinvoinnista ja puolella odottajista esiintyy oksentelua.
Kerromme tässä artikkelissa, mitä raskauspahoinvoinnista on hyvä tietää, milloin se yleensä alkaa ja loppuu ja miten selviytyä tästä usein piinaavastakin vaiheesta.
Mistä raskauspahoinvointi johtuu?
Pahoinvoinnin syytä ei tunneta, mutta sen arvellaan johtuvan hCG-raskaushormonista – sen pitoisuus on raskauspahoinvoinnissa lisääntynyt. Pahoinvointiin vaikuttaa kuitenkin moni seikka, kuten alhainen verensokeri, stressi ja väsymys.
Milloin raskauspahoinvointi alkaa ja kauan se kestää? Millä viikolla pahoinvointi on pahinta?
Odottaja huomaa tavallisesti raskauspahoinvoinnin ensimerkit 5.—7. raskausviikolla. Pahin vaihe ajoittuu yleensä 8.—12. viikolle, minkä jälkeen pahoinvointi alkaa useimmilla helpottamaan. Suurimmalla osalla raskauspahoinvointi loppuu jopa kokonaan 14. viikkoon mennessä.
Pieni osa, noin prosentista kahteen, odottavista naisista kärsii hyperemeesistä, eli raskausajan vakavasta pahoinvoinnista. Se vaatii usein sairaalahoitoa. Pienellä osalla raskauspahoinvointi jatkuu läpi koko odotusajan.
Ruokavalion merkitys
Jos raskauspahoinvointi häiritsee tavallista arkea, kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalioon. Pahoinvoinnista kärsivän on hyvä pitää ateriarytmi melko tiuhana, annoskoot saavat olla pieniä.
Tyhjällä vatsalla sekä pahoinvointi että närästys voimistuvat.
Odottajan tulee juoda edes pieniä määriä nesteitä pitkin päivää. Juomien nauttiminen kylmänä ja pillin kanssa voivat helpottaa oloa. Lisää juomiin jääpaloja tai pidä juomia pakastimessa sen aikaa, että juomasta tulee jääkylmää.
Raskauspahoinvoinnin aikana voi suosia hiilihydraattipitoisia ruokia (esimerkiksi puurot, peruna, leivät), sillä ne sulavat helpommin. Moni sietää paremmin kylmiä kuin kuumia ruokia pahoinvoinnin aikana. Makujen on hyvä olla neutraaleja. Kahvinjuonti kannattaa jättää, ja happamia ja voimakkaasti maustettuja ruokia on hyvä välttää.
Monella odottajalla pahoinvointi iskee makuulta ylös noustessa. Käden ulottuvilla kannattaa pitää pieniä välipaloja, sillä välipala ennen ylösnousua voi helpottaa oloa.
Onko raskauspahoinvointi hyvä merkki?
Moni on voinut kuulla, että alkuraskauden pahoinvointi kertoo raskauden etenevän normaalisti. Yhdysvaltalainen tutkimus on osoittanut, että siitä kärsivät odottajat kokevat muita epätodennäköisemmin keskenmenon. Edes voimakas pahoinvointi ei lisää riskejä raskauden normaaliin etenemiseen tai sikiön hyvinvoinnille.
Auttaako pahoinvointiranneke raskauspahoinvointiin?
Lääkehoidot eivät yleensä auta raskauspahoinvointiin, ja reseptivapaista lääkkeistä on hyvä keskustella ensin neuvolan kanssa. Pahoinvoinnin ollessa voimakasta, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäri voi määrätä tarvittaessa reseptillä saatavia lääkkeitä, jotka ovat turvallisia raskauden aikana.
Moni pohtii myös, auttaako pahoinvointiranneke raskauspahoinvointiin. Osalla äideistä on myönteisiä kokemuksia niistä raskauden aikana. Jos oksentaminen aiheuttaa puolestaan voimakasta poltetta ruokatorveen, tuntemuksia voidaan helpottaa närästyslääkkeillä.
Toistuuko raskauspahoinvointi?
Voimakkaan raskauspahoinvoinnin kokeneelle naiselle voi syntyä pelko, toistuuko pahoinvointi mahdollisessa seuraavassa raskaudessa. Pienemmällä osalla esiintyy pahoinvointia uudessa raskaudessa, mutta yleensä se on lievempää kuin ensimmäisellä kerralla. Yleisesti ottaen raskauspahoinvointi on yleisempää ensisynnyttäjillä kuin uudelleensynnyttäjillä.
Milloin hoitoon?
Jos tuntuu, että jaksaminen raskauspahoinvoinnin kanssa käy liian raskaaksi ja paino laskee, kannattaa ottaa ajoissa yhteyttä äitiysneuvolaan.
Raskauspahoinvoinnista kärsivän odottajan on syytä hakeutua lääkäriin, jos hänen yleistilansa huononee ja väsymys ja vetämättömyys lisääntyvät oireiden aikana. Painoa on syytä myös tarkkailla ja jos se laskee syömisestä huolimatta, on käännyttävä lääkärin puoleen.
Voiko raskauspahoinvoinnin takia jäädä sairauslomalle?
Kyllä voi, jos raskauspahoinvointi estää työnteon ja tilanne aiheuttaa väsymystä. Työnantajan kanssa voi myös pohtia, onko työnkuvaa mahdollista muokata tilanteeseen sopivammaksi. On kuitenkin tärkeää muistaa, että sairauslomalle voi jäädä hyvällä omallatunnolla. Neuvolalääkäri, äitiyspoliklinikan lääkäri tai työterveyslääkäri arvioi sairausloman tarpeen.
Mikä auttaa raskauspahoinvointiin?
Olemme käyneet tässä artikkelissa läpi useita keinoja, jotka voivat auttaa raskauspahoinvointiin. Lue kaikki vinkit alta.
- Syö ja juo pieniä määriä usein pitkin päivää, sillä tyhjällä vatsalla pahoinvointi pahenee.
- Suosi kylmiä ruokia ja juomia, jos siedät niitä kuumia paremmin pahoinvoinnin aikana.
- Suosi hiilihydraattipitoisia ruokia, kuten puuroja, leipää, korppuja ja perunaa – sillä ne sulavat hyvin. Vältä happamia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
- Pidä pieniä välipaloja käden ulottuvilla. Syö jotakin pientä ennen kuin nouset makuulta ylös.
- Jätä kahvinjuonti tauolle.
- Huolehdi riittävästä levosta, sillä aktiivisuus voi pahentaa oireita. Vältä ärsyttäviä tilanteita, hajuja ja makuja.
- Kodin siisteydestä ja tuulettamisesta on hyvä huolehtia, sillä usein esimerkiksi erilaiset hajut laukaisevat pahoinvoinnin. Vältä yleisesti ottaen niitä asioita, joiden huomaat heikentävän oloasi.
Kokemuksia raskauspahoinvoinnista
”Lähinnä makasin sängyssä raskauden puoliväliin asti ja taistelin hetki hetkeltä. Mietin, miten jaksan tämän ja mielessäni kävi, jaksanko ja kestänkö. Se oli surullista.”
Näin kuvaili Mutsimedialle Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa Samin kanssa avioitunut Henna, joka kärsi hyperemeesistä. Pääset lukemaan lisää Hennan kokemuksia tästä.
Myös hyperemeesin läpikäynyt Suvi on kertonut Mutsimedialle kokemuksestaan:
”Siinä ei kuulkaa keksit ja kattimehu yöpöydällä auttaneet, kun oksennus tuli ennen ja jälkeen niiden keksien. Suihkuun pääseminen oli saavutus ja maalissa sai sitten oksentaa ihan pönttöön, ämpärin sijaan.”
Aiheeseen liittyvää:
- Raskaudesta kertominen miehelle, lapselle ja isovanhemmille
- Kiinnittymisvuoto eli valekuukautiset säikäyttävät
- Salmiakki ja lakritsi raskauden aikana – mitä saa syödä?
Lähteet: Terveyskirjasto: Raskauspahoinvointi, Terveyskylä: Vaikea raskauspahoinvointi, National Institutes of Health, Yle Akuutti
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock