Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Raskaudesta kertominen miehelle ja lapselle – miten yllättää tulevat isovanhemmat?

Raskaudesta kertominen läheisille ja tutuille on tietysti ihanaa, mutta joskus myös jännittävää – onhan kyse mullistavasta elämänmuutoksesta! Osa ihmisistä haluaa ilmoittaa vauvauutisen kekseliäällä tavalla, kun taas toiset kokevat luontevimmaksi kertoa asiasta perinteisemmin keskustelemalla tai viestillä. Yhtä oikeaa tapaa tai ajankohtaa raskaudesta kertomiseen ei ole, vaan jokainen ilmoittaa tulevasta perheenlisäyksestä omalla tavallaan silloin kun itse haluaa.

Kokosimme yhteen tapoja, joilla ihmiset ovat kertoneet suuren uutisen kumppanilleen, lapselleen ja tuleville isovanhemmille. Myös allekirjoittaneen perheessä odotetaan paraillaan toista lasta, joten kerron hieman myös omista kokemuksistamme.

Raskaudesta kertominen miehelle

Moni nainen kokee tärkeäksi kertoa raskaudesta tulevalle isälle mahdollisimman pian positiivisen raskaustestin jälkeen. Kahta viivaa näyttävää testitikkua voikin hyödyntää suuren uutisen kertomisessa miehelle. Jos haluat kertoa tulevasta vanhemmuudesta astetta kekseliäämmin, tässä muutama idea:

 • anna tulevalle isälle lahjapaketti, josta löytyvät positiivisen raskaustestin lisäksi esimerkiksi vastasyntyneen sukat ja tutti
 • sujauta kahta viivaa näyttävä raskaustesti ja itse kirjoitettu viesti kirjekuoreen ja postita se tulevalle isälle kotiosoitteeseenne
 • laita kumppanisi huomaamatta yksi pulla paistumaan uuniin ja kun herkullinen tuoksu leviää kotiinne, pyydä miestä avaamaan uuni
 • anna lahjaksi viinipullo, jonka etikettiin olet askarrellut ilouutisen tulevasta vanhemmuudesta
 • leivo kakku ja kirjoita vauvauutinen kuorrutteella

Miten meillä? Kerroin ensimmäisestä raskaudesta avopuolisolleni teippaamalla positiivisen raskaustestin niin kutsutun ”pusuvihkomme” yhdelle sivulle ja pyysin häntä lukemaan uusimman päivityksen. Kyseiseen vihkoon kirjoitin aina muistiin inside-vitsejämme ja yhteisiä kokemuksiamme. Lapsiperhearjessa vihkoa on tullut täytettyä harvemmin, täytyisikin elvyttää tuo tapa jälleen henkiin.

Tästä toisesta raskaudesta tein testin malttamattomana illalla ja olin pitänyt raskausepäilyt omana tietonani siihen asti. Mieheni siivosi keittiötä ja koska lapsemme oli toisessa huoneessa uppoutuneena omiin puuhiinsa, livahdin keittiöön kertomaan positiivisesta testistä saman tien. Hänen epäuskoinen ja iloisesti yllättynyt ilmeensä jää mieleeni varmasti ikiajoiksi!

Miten yllättää tulevat isovanhemmat?

Osa vauvaa odottavista perheistä haluaa kertoa ilouutisen omille vanhemmilleen erityisellä tavalla. Tässä muutamia ideoita isovanhempien yllättämiseen:

 1. Antakaa lahjaksi esimerkiksi sydämenmuotoisia pikkuleipiä tai pumppernikkeleitä, joiden päälle on kirjoitettu kuorrutteella ”mummi” ja ”ukki” tai millä nimellä haluattekaan tulevia isovanhempia kutsua.
 2. Askarrelkaa pieni kyltti, jossa lukee esimerkiksi ”mummola” tai ”pappala.”
 3. Kehystäkää ultrakuva ja antakaa se lahjaksi.
 4. Tilatkaa vanhemmillenne esimerkiksi kahvimukit, t-paidat tai tyynyliinat, joihin saa itse valita tekstin ja paljastakaa vauvauutinen siinä.
 5. Jos perheessä on esikoinen, voi hänelle hankkia paidan, josta lukee esimerkiksi ”isosisko” tai ”isoveli” ja vuosi, jolloin kuopus syntyy. Sitten vain paita lapsen päälle ja isovanhempien seuraan aivan hissukseen. Ideana on odottaa, että he huomaavat paidan viestin itse.

Miten meillä? Esikoista odottaessamme kerroimme raskaudesta isovanhemmille jouluaattona, mikä jo itsessään tuntui erityiseltä. Tässä raskaudessa puolestaan kerroin vauvauutisen äidilleni jo varhain puhelimitse, sillä tahdoin päästä puhumaan raskaudesta ja tulevasta elämänmuutoksesta hänen kanssaan.


Miten kertoa raskaudesta lapselle?

Kuopuksen syntymä on suuri muutos paitsi vanhemmille, niin myös lapsille. Tässä vinkkejä, joilla tulevasta perheenlisäyksestä voi kertoa lapselle ja miten siihen voi valmistautua yhdessä hänen kanssaan:

 • lukekaa yhdessä lastenkirjoja, jotka käsittelevät pikkusisaruksen saamista
 • pitäkää lapsen kanssa pienet juhlat, jossa kerrotte vauvauutisen
 • katselkaa yhdessä lapsen vauva-ajan valokuvia ja ultrakuvia tulevasta pikkusisaruksesta
 • anna lapsen osallistua hankintojen tekemiseen kuopusta varten ja vauvan huoneen tai nurkkauksen sisustamiseen
 • tehkää yhdessä esimerkiksi tarroilla ja kuvilla koristeltu muistio siitä, miten tuleva isosisko tai -veli voi auttaa pikkusisaruksen hoidossa
 • jos asia tuntuu lapsesta mieluisalta, voitte sopia, että hän saa kertoa tulevasta pikkusisaruksesta ensimmäisenä vaikkapa isovanhemmille

Miten meillä? Kerroimme neljävuotiaalle esikoisellemme vasta toisen ultran jälkeen, että meille tulee vauva. Järjestimme perheen kesken pienimuotoiset ”isovelijuhlat”, joissa lapsi sai onnittelukortin tulevan isoveljeyden johdosta, nautimme hieman herkkuja, katsoimme vauva-ajan kuvia esikoisesta ja ultrakuvia tulevasta pikkusisaruksesta.

Minijuhlien järjestäminen kotona tuntuikin kivalta tavalta kertoa raskaudesta lapselle. Erityisesti onnittelukortti (herkkujen lisäksi) oli hänen mieleensä ja hän tahtoi näyttää sitä tutuille seuraavana päivänä päiväkodissa.


Lähteet: [Parents] (http://www.parents.com/pregnancy/my-life/pregnancy-announcements/7-fun-ways-to-announce-your-pregnancy-to-your-toddler/), The Bumb

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock