Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Pottaharjoittelu – kuivaksi opettelu helpottuu näillä tehotärpeillä

Jokaisessa lapsiperheessä tulee ennen pitkää eteen ajanjakso, jolloin pottaharjoittelun aloitus on ajankohtaista. Milloin olisi hyvä hetki aloittaa potalle opettelu? Entä millaiset neuvot ja niksit edistävät kuivaksi opettelua? Vastaamme tässä artikkelissa yleisiin kysymyksiin, jotka mietityttävät monia pienten lasten vanhempia.

Milloin pottaharjoittelu kannattaa aloittaa?

Monissa perheissä potalle opettelu aloitetaan, kun lapsi on 2–3 vuoden iässä. Osa aloittaa pottaharjoittelun jo ennen tätä ja osa puolestaan hieman myöhemmin. Yhtä niin sanotusti oikeaa ikää pottailun aloittamiseen ei ole olemassa.

Vanhempien on hyvä seurata lapsensa käyttäytymisestä merkkejä, onko hänellä kuivaksi opetteluun herkkyyskausi päällä. Jos hän osoittaa kiinnostusta vessassa käymistä kohtaan, osaa kommunikoida hyvin, ilmaista vessahätänsä tai haluaa vaipan vaihdettavan heti kakkaamisen jälkeen, voi ajankohta olla erityisen otollinen pottaharjoittelun aloittamiseen.

Kuivaksi opettelun herkkyyskauden voi tunnistaa myös siitä, että lapsi tulee tietoiseksi oman kehonsa tuntemuksista

Potasta voi tehdä kaverin antamalla lapsen alkuun vain leikkiä sillä. Lapsi voi myös istua potalla vaatteet päällään. Kuva: Shutterstock


Miten pitkään potalle opettelu vie aikaa?

On mahdotonta tietää etukäteen, missä vaiheessa pottaharjoittelu alkaa tuottaa tuloksia. Usein kuivaksi oppiminen kestää melko pitkään, ja potalle opettelu voi myös olla haasteellista. Aina pottailun aloitus ei onnistu ensiyrittämällä ja joskus tauon pitäminen voi olla paikallaan, jos lapsi ei esimerkiksi suostu potalle tai ei ole siihen kehityksensä puolesta valmis.

Toisaalta, jos lapsella on selvästi herkkyyskausi kuivaksi oppimiseen, on vaipoista joissain tapauksissa mahdollista päästä onnistuneesti eroon yllättävän nopeasti.

Miten kuivaksi opettelua voi edistää?

Vanhempien kannattaa varustautua pottaharjoitteluun aina suurella kärsivällisyydellä ja empatialla. Muutamista vinkeistä on myös hyvä olla tietoinen, sillä ne voivat helpottaa tuntuvasti kuivaksi oppimista.

Muodosta rutiinit potalla käymiseen. Lapsi oppii hiljalleen, että potalla käydään aina esimerkiksi heti heräämisen ja syömisen jälkeen ja ennen nukkumaanmenoa. Pyri huolehtimaan myös, että pottailun rutiinit olisivat mahdollisimman yhteneväiset niin kotona kuin esimerkiksi päivähoidossa ja isovanhemmilla.

Jos lapsi on tottunut lukemaan kirjaa kotona pottaillessa, voi ainakin kysyä, olisiko se mahdollista alkuun myös päivähoitopäivien aikana.

Ulkoiset motivaattorit voivat auttaa. Monella perheellä on käytössään tarrataulu, johon lapsi saa aina laittaa tarran palkinnoksi pottaan pissaamisesta tai kakkaamisesta. Vaihtoehtoisesti lapsella voi olla esimerkiksi säästöpossu, johon hän saa tiputtaa kolikon palkinnoksi onnistuneesta pottailusta. Vanhemmat voivat luonnollisesti keksiä juuri omalle lapselleen sopivan palkitsemistavan.

Positiivinen vahvistaminen on kaikki kaikessa. Lasta palkitaan onnistumisista aina ensisijaisesti kehumalla, kiittämällä ja ihailemalla. On ratkaisevan tärkeää, että lapsella herää sisäinen motivaatio kuivaksi oppimiseen.

Uutisoimme aiemmin kasvatuksen asiantuntija Tiia Trogenin ajatuksista siitä, mitä vanhempien on tärkeää tietää ulkoisesta ja sisäisestä motivoinnista. Lue lisää tästä.

Pottaharjoittelulle kannattaa aina varata riittävästi aikaa. Kuva: Shutterstock


Aseta potta ihanteelliseen paikkaan. Pottaharjoittelun alkaessa pottaa voi halutessaan pitää esimerkiksi olohuoneessa, jos lapsi viettää siellä paljon aikaansa. Kun potalle opettelu edistyy, pottaa voi siirtää hiljalleen lähemmäs vessaa ja lopulta vessaan asti. Osa puolestaan pitää pottaa lapsen sängyn lähettyvillä, jolloin se on lähellä erityisesti herätessä.

Tee pottaharjoittelusta hauskaa. On erittäin tärkeää, että ilmapiiri pottailun ympärillä on positiivinen ja kannustava. Lapsen kanssa voi lukea esimerkiksi potalle opettelua käsitteleviä kirjoja. Jos pottia on useampi, lapsen voi antaa valita mieleisensä potan (tai vaihtoehtoisesti haluaako hän potalle vai pytylle supistajan kanssa.)

Entä miltä kuulostaisi, jos lapsi saisi juoksennella jonkin aikaa alasti ennen kylpyaikaa ja häntä kannustettaisiin tuolloin potalle? Osa vanhemmista kokee, että alastomana lapsi muistaa paremmin käydä potalla. Jos edistystä tapahtuu, seuraavalla kerralla lapsen voi antaa juoksennella alushousut päällään. Vaatteiden määrää voi lisätä tähän tyyliin edistymisen mukaan.

Osalle perheistä voi sopia systeemi, että kello laitetaan soimaan tietyin väliajoin potalla käymisen merkiksi. Jotkut ovat myös todenneet tämän yllättävän niksin tehokkaaksi: lapsi saa hoitaa asiansa istuen vessanpöntöllä väärinpäin (kasvot kohti huuhtelupainiketta.) Jokainen perhe varmasti löytää omat keinonsa, joiden avulla pottaharjoittelusta tulee mahdollisimman mukavaa lapselle.

Miten opastaa poikia pottaharjoitteluun?

Moni asiantuntija suosittelee, että pottaharjoittelun alkaessa myös pojat opetettaisiin istumaan potalla. Sotkun välttämisen lisäksi perusteluita on muitakin: lapsella saattaa kovassa vessahädässä mennä aikaa sen päättämiseen, haluaako hän pissata istuen ja seisten – ja tällöin pissavahingon todennäköisyys kasvaa.

Kun poika pissaa pottaan seisaallaan, voi häntä kannustaa halutessaan pelillisyyden avulla osumaan juuri pottaan. Markkinoilla on muun muassa pottatarroja: aluksi ne ovat mustia, mutta kastuessaan niihin ilmestyy esimerkiksi leikkisä eläinhahmo (toki nämä kannustavat myös tyttöjä potalle). Vaihtoehtoisesti pottaan voi laittaa halutessaan vaikkapa pari muroa ja kannustaa lasta tähtäämään niihin!

Pottaharjoittelu vaatii yleensä aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta rutiinien, toistojen ja positiivisen vahvistamisen myötä lapsi oppii ennen pitkään tekemään tarpeensa pottaan – kunhan hänellä vain on kehityksensä puolesta herkkyyskausi kuivaksi opetteluun.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock