Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Pipsa Possun historia on täynnä yllätyksiä – tästä syystä sarjasta tuli kestosuosikki

Pipsa Possu on yksi lukemattomien lasten suosikkisarjoista niin Suomessa kuin maailmalla. Possuperhe hurmasi tv-ruuduilla ensimmäisen kerran jo 17 vuotta sitten Isossa-Britanniassa, ja loppu on historiaa.

Mental Floss -lehden mukaan työttöminä olleet animaattorit Neville Astley ja Mark Baker saivat idean lasten animaatiosta vuonna 2000. Heillä ei ollut rahaa puhaltaa possuhahmoja henkiin, mutta he kääntyivät tuottaja Phil Daviesin puoleen. Kolmikon kerrotaan lainanneen varoja ystäviltään ja sukulaisiltaan, jotta he voisivat toteuttaa visionsa sarjasta.

Pipsa Possu oli välitön hitti. Vuodessa sarjasta kasvoi valtava rahasampo ja se sai elokuva-alan arvostetun Bafta-palkinnon. Nykyään Pipsa Possua esitetään 180 maassa, 40 eri kielellä. Sarja on tuotteistettu laajasti, ja pienille faneille on tarjolla jos jonkinmoista lelua, vaatetta ja muita tarvikkeita. Maailmalla on myös useampi hittianimaation ympärille rakennettu teemapuisto.


Pipsa Possu vetoaa lapsiin vuodesta toiseen

Mikä on kaikkien tuntemien porsaiden suosion salaisuus? Miksi Pipsa, Jyri, isäpossu ja äitipossu ihastuttavat lapsia eri puolilla maailmaa vuodesta toiseen?

– Käsittelemme erittäin inhimillisiä tunteita. Näin ollen sarjan dynamiikka uppoaa kansainvälisesti mihin tahansa perheeseen, sanoo Pipsa Possun animaatio-ohjaaja Andrea Tran NBS Newsille.

Tarinat luodaan kohdeyleisön ikätason ehdoilla. Yhden jakson tekemiseen kuluu aikaa useita kuukausia.

– Luomme sarjaan sellaista logiikkaa, jota neljävuotiaan on todella helppoa seurata. Pipsa Possussa ei myöskään nähdä suurta draamaa eikä sarjassa tunneta pahiksia.

– Mikään ei saa ajautua todelliseen konfliktiin, mikä osaltaan liittyy yksinkertaiseen tarinankerrontaan ja näin varmistamme, ettemme tee tarinoista liian monimutkaisia, jotta voimme pysyä aitoina ja elää hetkessä, Pipsa Possun tuottaja Jamie Badminton on kommentoinut.

Suosikkianimaation päähenkilö on neljävuotias tyttöpossu Pipsa. Tämä saattoi olla yksi tekijä siinä, miksi sarja nousi aikoinaan nopeasti ilmiöksi.

– Hän (Pipsa) on naispuolinen roolimalli, mikä oli harvinaista niihin aikoihin. Sarja oli samalla aaltopituudella lasten kanssa tuona aikana sellaisella tavalla, mihin muut sarjat eivät yltäneet, Badminton arvioi.

Muita sarjan suosion salaisuuksia voivat olla pieniin lapsiin pureva leikkisyys, kuten hahmojen röhkintä ja mutakylpyyn hyppääminen, sekä perhekeskeisyys. Oma perhe on usein lapselle kaikki kaikessa.


Sarjaa on myös kritisoitu

Animaatiota on kuitenkin myös kritisoitu. Sitä on arvosteltu esimerkiksi stereotyyppisistä sukupuolimalleista, kun keskiluokkaisessa ydinperheessä isäpossu tekee töitä sillä välin, kun äitipossu huolehtii lapsista.

Tuotanto joutui myös editoimaan osan ensimmäisen ja toisen kauden jaksoista uudestaan. Palautetta satoi siitä, ettei possuperhe käyttänyt autossa turvavöitä. Päivitettyihin jaksoihin pyöräilemään lähteneet possut saivat myös kypärät päähänsä.

Yhden Pipsa Possu -jakson esittäminen kiellettiin Australiassa. Jaksossa isäpossu kertoo, ettei hämähäkeistä ole vaaraa. Australiassa elää kuitenkin vaarallisia myrkkyhämähäkkejä, joten lapsille ei tahdottu välittää sellaista viestiä, että hämähäkkeihin olisi aina harmitonta tehdä lähempää tuttavuutta.

Hittianimaatiosta syntynyt lieveilmiö herätti huolta vanhemmissa muutamia vuosia sitten. Tuolloin YouTubessa ja Twitterissä levisi materiaalia, jossa rakastetun animaation päähahmoa kohdeltiin väkivaltaisesti. Tuolloin moni vanhempi saattoi pelätä, että netistä Pipsa Possu -materiaalia etsivät lapset törmäisivät järkyttäviin versioihin suosikkisarjastaan.

Suomeksi puhutut Pipsa Possu -jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa.


Lähteet: NBS News, The Guardian, Mental Floss, The Sun

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock