Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Phantom baby cry eli haamuvauvan itku – oletko kokenut vanhemmille tutun ilmiön?

Jos olet pienen lapsen äiti, sinulle saattaa olla tuttua tilanne, jossa kuulet vauvan itkua ilman, että vauva todellisuudessa itkee. Syypäänä ääniin on yleinen, pienten lasten vanhempien keskuudessa esiintyvä ilmiö nimeltään phantom baby cry eli suomeksi haamuvauvan itku.

Olet esimerkiksi suihkussa, kuulet itkua, sammutat suihkun ja ryntäät vauvasi luo vain löytääksesi hänet nukkumassa rauhallisesti omasta sängystään. Sama saattaa toistua vaikkapa imuroidessa. Kuitenkin kun sammutat imurin ja menet katsomaan lasta, hänellä on kaikki hyvin, eikä itkuista tietoakaan.

Vauvan äänien kuuleminen ei onneksi tarkoita, että olisit sekoamassa, etkä suinkaan ole ainoa äiti, joka kuulee näitä ääniä. Jostain syystä tästä pelottavasti nimetystä ilmiöstä ei juurikaan kerrota esimerkiksi neuvolassa, vaikka se on todella yleistä. Lohdullista kuulla tästä, eikö?


Mistä phantom baby cry johtuu?

Vauvan syntymän jälkeen äidissä tapahtuvista fysiologisista muutoksista kerrotaan paljon, mutta psykologisista muutoksista huomattavasti vähemmän. Tuoreiden vanhempien aivot muuttuvat paljon ja yksi muutoksista on erityisherkkyys vauvan äänille.

Aivojen ylivirittyneisyys saattaa aiheuttaa sen, että aivot eivät aina pysty tunnistamaan lapsen itkua oikein, jos taustalla on muuten paljon ääntä tai kohinaa – kuten vaikkapa suihkussa. Joten seuraavalla kerralla, ennen kuin juokset vettä valuvana läpi kodin vauvasi luo, koska aivan varmasti kuulit juuri itkua, tiedät ettet ole sekoamassa.

Myös stressi vaikuttaa asiaan. Vauvan syntymä on kaiken ihanuuden keskellä myös todella hektistä ja hermostuttavaa aikaa. Ei siis ihme, että tuoreet vanhemmat kokevat stressiä kaiken uuden opettelun keskellä, kun samaan soppaan yhdistetään jo aiemmin mainitut fyysiset ja psykologiset muutokset sekä unenpuute. Jo valmiiksi taustameluisessa ympäristössä ylivirittyneet, stressaantuneet aivot tekevät yksinkertaisesti virheen ja tulkitsevat kuulevansa kohinan keskellä jotain, mitä ei todellisuudessa ole olemassa.


Haamuvauvan itku lakkaa ajan myötä

Kuullessasi haamuääniä on mukava tiedostaa, ettet tule kuulemaan niitä koko lopun elämääsi. Ilmiö nimittäin lakkaa yleensä hiljalleen lapsen kasvaessa.

Vauvan kasvaessa aivot palautuvat, stressi ja hermostuneisuus helpottavat ja pian huomaat nauttivasi suihkuista jälleen normaalisti. Myös imurointi onnistuu ilman, että sammuttelet kapistusta jatkuvasti.

Mutta milloin tämä aika koittaa? Sitä ei voi varmaksi sanoa. Toiset kuulevat itkua harvakseltaan vielä alakouluikäisten lasten kanssa ja toisilla ilmiö katoaa täysin jo paljon aiemmin, usein vauvan ensimmäisen vuoden aikana.

Eli loppuen lopuksi, vaikka tämä onkin outoa: älä ole huolissasi, jos kuulet haamuvauvan itkua. Suihkusta vauvan luokse ryntäily on normaalia, imuroinnin jatkuva keskeyttely on normaalia. Aivosi käyvät ylikierroksilla ja tilanne rauhoittuu kyllä, etkä ole ainoa, joka kokee tämän.

Ps. Vaikka ilmiö onkin yleinen, vaaraton ja ohimenevä, on tärkeää muistaa, että jos haamuvauvan kuvitteelliset itkut saavat sinut ahdistuneeksi, lisäävät stressiä tai vaikuttavat kykyysi rentoutua, on hyvä tuoda asia esiin esimerkiksi neuvolassa. Synnytyksen jälkeen oma jaksaminen on usein koetuksella (juuri tällaisten muutosten vuoksi!), joten muista olla itsellesi armollinen ja pitää myös itsestäsi huolta.


Lähteet: Science Minded, Motherhood Edit

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Anni Virtanen, kuva: Shutterstock