Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Pelle Hermanni -elokuva – odotettu koko perheen leffa

Artikkeli on tehty yhteistyössä Aurora Studiosin kanssa.


Kuka on iloinen ja värikäs, aina ystävällinen ja sympaattinen? Kenellä on punainen nenä ja aivan liian suuret kengät? Kuka on kasari- ja ysärilasten yksi lapsuuden suosikkihahmoista? No Pelle Hermanni tietenkin.

Kun kerroin lapsilleni, että menemme katsomaan Pelle Hermanni -elokuvaa, odotin riemastuneita kiljahduksia ja voitokasta tuuletusta. Sen sijaan sain kyllä riemastuneen virneen (jes elokuviin!), mutta tätä säestämään tuli hiukan hölmistynyt katse ”äiti, kuka on Pelle Hermanni?”. Hölmistynyt ilme vaihtui omille kasvoilleni, miten lapseni eivät tunne tätä oman lapsuuteni ikonista lempparihahmoa?”Maailman paras päivä”

Kun elokuvapäivä koitti, oli kutkuttava jännitys ja odotus vallannut lapset jo täysin. Leffateatterin aulassa, jättimäisellä mainosscreenillä poseeraavan Pelle Hermannin vieressä tulivat vihdoin myös odottamani riemunkiljahdukset ja tuuletukset.

Punaiseen pellenenään ja miimikkokäsineisiin pukeutunut henkilökunta viittoi meitä peremmälle ja kutsui osallistumaan lapsille järjestettyihin aktiviteetteihin. Lapset voittivat onnenpyörästä suklaalevyn ja piirustuspisteellä Pelle Hermannin muotokuvia taiteilemalla he ansaitsivat ilmaiset popparit leffaherkuiksi. Tämä, tietenkin, lisäsi innostusta entisestään ja nosti odottavan fiiliksen kattoon.

Popcornkulhot käsissään lapset pomppivat kohti elokuvasalia ja siellä oli vastassa uusi yllätys, myös allekirjoittaneelle. Emme olleet ennen käyneet Finnkinon Luxe -teattereissa, joissa on rutkasti tilaa ja jokaiselle omat, säädettävät nojatuolit tarjottimineen. Miten ihanaa, että leffateattereissa on otettu harppaus nykyaikaan, eikä enää tarvitse istua salissa kuin sillit purkissa, korokkeita lapsille etsien tai toisten ihmisten päiden takaa valkokankaalle kurkkien.


Lastenelokuva on stressitöntä ajanvietettä

Tällä kertaa leffahetki oli siis erityisen mukava ja elokuvamaailmaan oli helppo uppoutua. Pelle Hermanni -elokuva oli juuri niin hauska, kuin saattoi odottaakin.

Lapset pitivät elokuvasta ja heidän aitoja reaktioitaan oli hurmaavaa seurata sivusta. Käsi lennähti kerran, jos toisenkin, hämmästyksestä suun eteen ja varpaat pyörivät lenkkareissa kutkuttavasta jännityksestä. Salissa raikui lasten, ja aikuisten, aito, huvittunut nauru sekä hihitys.

Juuri salissa kuuluva hihitys ja lasten spontaanit, eläytyneet ”ei älä Hermanni mene sinne!” -huudahdukset tekevät leffateatterikokemuksesta lasten kanssa simppelisti sanottuna ihan parhaan. Pidän siitä, että pientenkin lasten kanssa on helppo lähteä elokuviin, kun ei tarvitse stressata lapsen viihtymistä. Tavalliset, hyvät käytöstavat riittävät ja jokainen paikallaolija ymmärtää kyllä, jollei pieni peppu pysy paikoillaan penkissä enää elokuvan loppupuolella. Pelle Hermanni -elokuvan lopussa istumisen sijaan muutama pikkufani innostuikin tanssimaan mukaansatempaavan musiikin tahtiin. Voiko olla mitään suloisempaa?


Kiinnostava ja laadukas kotimainen elokuva

Pelle Hermanni on lämminhenkinen ja iloinen elokuva, jonka rooleissa nähdään monia tuttuja suomalaisia tähtinäytteilijöitä. Omasta mielestäni ihan erityisen loistava roolisuoritus nähdään Vesa Vierikolta Pelle Hermannin roolissa, joka ei kalpene tippaakaan alkuperäisen, Veijo Pasasen näyttelemän, Hermannin rinnalla. Päinvastoin, tämä nykypäivään tuotu suosikkihahmo saa aivan uuden elämän nykylasten parissa ja elokuva on upea kunnianosoitus alkuperäiselle sarjatuotannolle.

Omalta osaltaan elokuvan onnistunutta jatkumoa 1978-1988 vuosina kuvatuille Hermanni-jaksoille selittää varmasti sekin, että elokuvan käsikirjoitus on Timo Koivusalon sekä alkuperäisen Sirkuspelle Hermannin hahmon luoneen Simo Ojasen käsialaa. Pelle Hermanni -elokuva sopii kaikenikäisille ja sen teemana on ystävyys sekä toisista välittäminen.

Elokuvan kesto on 1h 20min, joka ei ole mukaansatempaavuuden vuoksi liian pitkä pienemmillekään katsojille. Juonessa pysyy hyvin kärryillä ja elokuvan kirkkaat värit sekä yksityiskohtainen ja tunnelmallinen miljöö tekevät katsomisesta visuaalisesti entistäkin kiinnostavampaa.

Pelle Hermannista nykylasten suosikki

Vaikkei Pelle Hermanni ollut lapsilleni entuudestaan tuttu hahmo, viimeistään elokuvan jälkeen hän oli. Ennalta tuntematon hahmo ei vähentänyt mielenkiintoa elokuvan tarinaa kohtaan laisinkaan. On hienoa, että tämä ikoninen sirkuspelle saa uuden elämän 2020 -luvun lasten parissa. Olen varma, että leffa synnyttää ison lauman uuden sukupolven pikkufaneja!

Nyt omatkin lapsenikin tietävät, kuka on iloinen ja värikäs, sympaattinen, isokenkäinen punanenä. Pelle Hermanni tietenkin!

Pelle Hermanni ensi-illassa 9.9. Osta oma lippusi täältä. Elokuvalle kuvattiin kesäkuussa jo toista osaa: Pelle Hermanni ja Hypnotisoija tulee ensi-iltaan syksyllä 2023.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Anni Virtanen