
Pelkääkö lapsesi rokotteen saamista? Tutkittu keino helpottaa
Suomalaistutkimukseen osallistuneet lapset kokivat rokottamisen pääosin ikäväksi, mutta olivat ylpeitä selvittyään siitä ja saatuaan palkinnon. Aikuisten toiminnalla ja vuorovaikutuksella rokottamisen aikana on suuri merkitys lapselle.
Tutkimuksessa selvitettiin, millaiset asiat tukevat lapsen osallisuutta ja hyviä kokemuksia neuvolassa. Lapsille neuvolassa tärkeää ovat ilo, leikki, vapaus liikkua ja vastata aikuisten kysymyksiin itse, käy ilmi terveystieteiden maisteri Laura Ortjun väitöstutkimuksesta.
– Lapset toivovat vuorovaikutusta leikin ja huumorin kautta, Ortju kertoo Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa.
Ammattilaiset voivat helpottaa lapsen oloa ja lisätä osallisuuden kokemusta käytännön keinojen avulla, käy ilmi tutkimuksesta. Lapsen näkökulmasta rokotteen saaminen voi usein olla yksi neuvolakäyntien haastavimmista hetkistä. Rokotuspelko ja hoidon vastustaminen ratkaistiin tutkimuksen leikkitilanteessa siten, että pelokkaalle lapselle tarjottiin lelua ja terveydenhoitaja polvistui lapsen kanssa lattialle antamaan rokotuksen.
Rokottamisen jälkeen keskeistä olivat lapsen lohduttaminen sanallisesti ja leikkihetken antaminen palkinnoksi. Tutkimuksessa haastateltujen vanhempien mukaan myös pienet konkreettiset palkinnot, esimerkiksi tarrat ja xylitol-pastillit, ovat lapsille tärkeitä. He kokivat, että myös lelujen ja hoitotarvikkeiden tutkiskelu ja kädestä pitäminen helpottavat lapsen oloa neuvolassa.
– Arvatenkin rokottaminen koettiin pääosin ikäväksi, mutta hieman yllättäen lapset kuitenkin pitivät sitä tärkeänä ja olivat myös ylpeitä selvittyään siitä ja saatuaan palkinnon.
Tutkimukseen osallistui esikouluikäisiä lapsia ja heidän vanhempiaan. Tutkimusaineistoa kerättiin vanhempien haastatteluiden lisäksi videoimalla lasten roolileikkejä, keskustelemalla ja pyytämällä lapsilta neuvolaan liittyviä piirroksia, maalauksia ja satuja.
Lisää vinkkejä lapsen rokotepelon helpottamiseen
Kokosimme Mutsimediassa lisää hyödyllisiä vinkkejä, miten rokottamiseen voi valmistautua yhdessä lapsen kanssa ja millaiset asiat voivat helpottaa lapsen oloa h-hetkellä ja sen jälkeen.
1. Kerro lapselle etukäteen rokottamisesta
Kerro lapselle rehellisesti ikätason huomioiden, että neuvolassa annetaan rokote tai rokotteita. Voit mainita, missä vaiheessa käyntiä rokotus todennäköisesti on, jotta lapsi ei jää jännittämään pitkään tai toisaalta ylläty rokotuksesta.
Vältä valheita, esimerkiksi ettei rokotteen saaminen tunnu yhtään, mutta älä myöskään liioittele. Lapselle voi sanoa esimerkiksi: “Hoitaja laittaa pienen piikin käsivarteen, se voi tuntua vähän nipistykseltä tai puraisulta.”
2. Harjoitelkaa yhdessä etukäteen
Voitte leikkiä lapsen kanssa lääkärileikkiä ja rokottaa esimerkiksi pehmoleluja. Voitte myös lukea aiheeseen sopivia lastenkirjoja tai katsoa videoita, jossa näytetään hyvin sujuva rokotustilanne.
3. Valitkaa turvaa tuova lelu tai esine mukaan
Pehmolelu, viltti tai muu tuttu esine voi auttaa lasta tuntemaan olonsa turvallisemmaksi.
4. Vie lapsen keskittyminen muualle
Lapsi voi myös katsoa puhelimesta lempiohjelmaansa tai kuunnella lempilauluaan rokottamisen aikana. Voit myös aloittaa lapsen kanssa keskustelun jostain mukavasta, kuten tulevasta retkestä tai suosikkiharrastuksesta.
5. Ole rauhallinen ja läsnä, auta rauhoittumisessa
Lapsi peilaa omaa pelkoaan vanhemman tunnetilasta. Jos olet rauhallinen ja kannustava, lapsi tuntee olonsa turvallisemmaksi. Voit pitää lasta sylissä tai kädestä kiinni. Voit myös pyytää lasta hengittämään syvään ja toimia itse samoin.
6. Palkitse ja kehu
Rokotteen jälkeen anna kiitosta ja kehu lasta esimerkiksi tähän tyyliin: “Olet todella rohkea, hienosti meni!”
Jos haluat, voitte sopia etukäteen myös pienestä palkinnosta myöhemmin, kuten jäätelöhetkestä.
7. Jälkipuinti
Kysy lapselta, miltä rokottaminen tuntui. Kuuntele ja osoita ymmärtäväsi lapsen tunteen sanomalla esimerkiksi: “Ymmärrän, että jännitti. Silti jaksoit hienosti.”
Jos rokotepelko on erityisen voimakasta tai jopa paniikinomaista, voi olla hyödyllistä keskustella terveydenhoitajan tai neuvolan kanssa etukäteen. Tällä tavoin neuvolassa voidaan valmistautua etukäteen. Usein kuitenkin rokottaminen sujuu lopulta hyvin, vaikka lasta ymmärrettävästi jännittäisi.
Jännittääkö rokottaminen myös sinun lastasi? Jaa tämä artikkeli somessa!
Teksti: Mutsimedian toimitus, kuva: Shutterstock
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
