Pelastusliiveistä ja pienistä vesipedoista – muista vesiturvallisuus loppukesälläkin
Kesällä viihdytään vedessä ja vesillä. Tuhansien järvien maassa Suomessa vesi on läheinen elementti monelle heti lapsuudesta alkaen. Helteiset päivät uimarannoilla, merituuli kasvoilla veneretkellä ja mato-onginta mökkilaiturilla jäävät kultaisina muistoina suomalaisten lasten mieliin.
Ihanassa, kimaltavassa ja märässä vedessä vaanii myös vaaroja. Vesi on mielenkiintoinen, mutta kunnioitettava elementti. Lapsen vesiturvallisuus on vanhemman vastuulla, mutta aiheeseen kannattaa sukeltaa myös yhdessä lapsen kanssa.
Osaatko uida, pysytkö pinnalla?
Paras keino parantaa lapsen turvallisuutta vesillä on opettaa lapsi uimaan. Uimataito on vesiturvallisuuden perusta ja erittäin tärkeä taito, jota tarvitaan läpi elämän.
Lapsi voi opetella uimaan oman vanhemman tai muun uimataitoisen aikuisen kanssa. Uimaseurojen järjestämät uimakoulut ovat myös loistava tapa tärkeän taidon hankkimiseen. Pimenevän syksyn ja talven aikana on hyvä hetki opetella uimataitoja seuraavaa sesonkia varten. Uimakoulussa lapsi oppii liikkumaan vedessä monipuolisesti ja esimerkiksi erilaiset uintitekniikat tulevat tutuiksi. Uimakouluissa noudatetaan Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ohjeistusta harjoiteltavista taidoista ja uimataidot kehittyvätkin yllättävän nopeasti. Uimakouluun kannattaa suunnata ensimmäisen kerran 5-7 vuotiaana. Pienemmille vesipedoille järjestetään monenlaisia naperouinteja, joihin osallistutaan yhdessä vanhemman kanssa.
Pohjoismaisen uimataidon määritelmän mukaan uimataitoiseksi määritellään henkilö, joka pystyy syvään veteen pudottuaan uimaan yhtäjaksoisesti 200 metriä, joista 50 metriä voi olla selkäuintia. Matka on melkoinen ja haastava jopa monelle aikuiselle. Hyvä uimataito onkin harjoittelun ja toistojen tulosta.
Pienten uimataidottomien vesipetojen kanssa rannalla pitää olla mieli valppaana ja kieli keskellä suuta. Erilaiset kellukkeet kannattelevat lasta hyvin vedessä, mutta eivät ole kuitenkaan turvallisuusvälineitä. Uimassa paras turvallisuusväline lapselle on valvova aikuinen. Uimarenkaalla taitavastikin uivaa lasta tulee vahtia kokoajan ja pelisäännöt uimiseen kannattaa sopia jo ennen pulahtamista. Turvallisinta on uida rannan suuntaisesti tai kohti rantaa ja niin, että valvova aikuinen on käden mitan päässä uivasta lapsesta.
Kirkkaan oranssi henkivakuutus
Helteisenä päivänä veneillessä pelastusliivit katoavat monesti aikuisten päältä rusketusrajojen pelossa. Vesiliikenneasetuksen mukaan pelastusliivejä tulee olla veneessä jokaiselle kyydissä olevalle, mutta liivejä ei ole pakko pitää päällä. Lasten kanssa esimerkin voima on kuitenkin suuri. Pelastusliivit kannattaa pitää päällä helteessäkin. Pelastusliivit päällä lapsen kanssa voi myös meloa tai vaikkapa suppailla laudalla, joka on tarkoitettu useammalle ihmiselle.
Lapsille pelastusliivit kannattaa pukea jo ennen venelaiturille astumista sillä lastaustilanteessakin pieni veneilijä voi innostuksissaan tipahtaa laiturilta ja joutua veden varaan. Pelastusliivien painorajoja kannattaa noudattaa ja liivien jokainen remmi kiinnittää ohjeistuksen mukaisesti. Erityisesti haararemmi on lapsen turvallisuuden kannalta tärkeä. Pelastusliivit ovat tarkoituksella oranssit, sillä väri näkyy hyvin aalloissa.
Pelastusliiveissä kellumista kannattaa harjoitella lasten kanssa vaikkapa uimarannalla. Kellumisharjoitusten jälkeen veden varaan joutuminen pelastusliivit päällä ei ole lapselle uusi asia ja hän osaa toimia liivien kanssa turvallisesti tositilanteessa.
Pelastusliiveillä voi lisätä lapsen turvallisuutta veneen lisäksi myös kuivalla maalla kuten kesämökillä tai saariretkellä, jossa veden läheisyys voi aiheuttaa vaaratilanteita pienelle seikkailijalle.
Heitä minulle pelastusrengas
Uimakouluissa opetellaan uimisen lisäksi myös pelastustaitoja ja vesiturvallisuutta. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitton uintimerkkeihin sisältyy jokaisella tasolla myös uuden vesiturvallisuustaidon oppiminen. Alkeismerkin suoritusvaatimuksissa on kanisterin heitto viiden metrin päähän pelastettavalle ja veto takaisin reunaan.
Pelastusliivi on hyvä henkivakuutus ja uimataito pitää pinnalla. Veden vaaroista ja ominaisuuksista kannattaa jutella lapsen kanssa myös yleisesti. Lapsella saattaa esimerkiksi olla kuvitelma siitä, että hukkua voi vain syvään veteen, vaikka valitettavasti hukkumiseen riittää muutamankin sentin korkuinen vesipeite esimerkiksi koristealtaassa.
Vesiturvallisuuden opettelussa on tärkeää olla hienovarainen ja lempeä, sillä veden vaaroista puhuttaessa lapselle saattaa syntyä turhia pelkoja vettä ja uimista kohtaan. Siksi yhteinen lotraaminen kylpyammeessa ja koko perheen yhteiset uimahallireissut ovat tärkeitä hetkiä veteen tutustumiseen, joilla luodaan positiivista suhtautumista ja varmuutta veteen. Vesi on ihanan kelluttava elementti, josta on paljon iloa koko elämän ajan.
Vanhempien avuksi vesiturvallisuuden opettamiseen löytyy hauskoja tehtäviä Vesisankarit-sivustolta.
Jutussa on käytetty lähteinä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n ja Trafin materiaaleja vesiturvallisuudesta.
Teksti: Susanne Suvilaakso