Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Päiväkoti alkaa – apua!

Päiväkodin aloittaminen on monessa perheessä jännä paikka. Koko perheen arki muuttuu kerralla kokonaan, kun perheen pienimmäinen siirtyy kotihoidosta tarhaan muiden ikäistensä seuraan. Mutsimedia kokosi päiväkodin aloituksen helpottamiseksi hyväksi havaittuja vinkkejä, jotka auttavat valmistautumaan elämänmuutokseen.

Päivärytmi kohdilleen

Siirtykää muutama kuukausi ennen päiväkodin alkua kotona samaan päivärytmiin, kuin tarhassa. Herätkää samaan aikaan, syökää, ulkoilkaa ja menkää päiväunille samaan aikaan kuin päiväkodissa mennään. Näin päivärutiini tulee tutuksi lapselle jo ennen aloitusta ja helpottaa arkea.

Nimikointi

Nimikoi kaikki päiväkotiin mukaan lähtevät vaatteet. Muista myös sukat sekä lelut. Nimikointi onnistuu joko tussilla, siihen tarkoitetulla teipillä tai pesunkestävillä nimikointitarroilla. Nimikointi auttaa päiväkodin henkilökuntaa löytämään jokaiselle oikeat vaatteet ja nopeuttaa pukeutumistilanteita.

Valmistautuminen

Valmistele aamun lähtö jo edellisenä iltana. Varaa lapsen sekä omat vaatteet valmiiksi sekä sovi koko perheen kanssa etukäteen miten ja missä järjestyksessä aamulla asiat tehdään. Tehkää myös aamurutiinit aina samassa järjestyksessä ja samaan aikaan, niin lapsi oppii ennakoimaan mitä on tulossa ja lähteminen on helpompaa. Hyvä vinkki on, että annat lapsen nukkua pidempään, teet aamutoimet sillä aikaa ja herätät lapsen vasta sen jälkeen, kun olet itse valmis.


Juttele, lue ja leiki

Lukekaa päiväkotiin liittyviä kirjoja ja keskustelkaa yhdessä lapsen kanssa aloituksesta hyvissä ajoin ja useamman kerran; mikä päiväkoti on, miksi sinne mennään ja mitä siellä tehdään. Käykää myös yhdessä läpi tarhan viemis- ja hakemistilanteet, jotka saattavat ainakin alkuun olla haastavia. Päiväkodin eri tilanteiden roolileikkiminen yhdessä lapsen kanssa voi olla hyvä tapa tutustua tuleviin rutiineihin.

Lelu mukaan

Ota lapselle mukaan turvalelu, jota hän voi pitää mukanaan tarhassa ja päiväunilla. Turvaleluja kannattaa olla kaksi samanlaista, jolloin toisen koti voi olla tarhassa ja toisen kotona. Lelu muistuttaa lasta kodista ja tuo helpotusta ikävään. Lisäksi lapselle voi antaa mukaan valokuvan äidistä ja isästä, jota hän voi katsella päivän aikana.

Tutustuminen

Päiväkotiin käydään usein tutustumassa useamman kerran ennen aloitusta. Tällöin muutos on lapselle helpompi, kun ympäristö ja ihmiset ovat jo tuttuja. Monissa tarhoissa vanhempi saa olla mukana ensimmäisinä päivinä ja ensimmäisten viikkojen päivät ovat myös tavallista lyhyempiä.

Vaihtovaatteet

Vie päiväkotiin ainakin yksi ylimääräinen vaatekerta vaihtovaatteiksi. Hommaa pakollisia tavaroita, kuten esimerkiksi sadeasuja ja saappaita kahdet kappaleet – toiset kotiin ja toiset tarhassa pidettäviksi. Tarhassa kannattaa säilyttää myös ekstrapari villasukkia sekä lämmin välikerrasto viileämpiä aamuja varten.


Iltapäivän eväät

Kun iltapäivällä haet lapsen tarhasta, ota mukaan juotavaa sekä pieni suolainen tai makea eväs, kuten riisipiirakka tai hedelmä. Lapsi on syönyt välipalan jo aiemmin iltapäivällä, joten hakiessa hän on todennäköisesti jo nälkäinen.

Yksi muutos kerrallaan

Päiväkodin aloitus on lapselle ja koko perheelle suuri muutos. Jos suinkin mahdollista, pyri minimoimaan muut isot muutokset lapsen elämässä samaan aikaan. Näin lapsi saa aikaa prosessoida muuttunutta elämäntilannetta ja sopeutua siihen rauhassa.

Teksti: Jenni Siikaniva