Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Päiväkodissa ilahdutetaan kotihoidossa olevia lapsia – katso työntekijöiden hauskat videot!

Helsinkiläisen päiväkoti Meren varhaiskasvatuksen lastenhoitajaa Marianne Justanderia ja lastentarhanopettajaa Sini Sakkoa askarrutti hiljattain, vieraantuisivatko Pingviinit-ryhmän 3-5-vuotiaat lapset heistä ja päiväkodin arjesta. Valtaosa lapsista on ollut kotihoidossa jo kuukauden päivät koronavirustilanteen vuoksi, eivätkä ole toviin palaamassa varhaiskasvatukseen.

Justander ja Sakko pistivät merkille, että monet opetusalan ammattilaiset olivat hyödyntäneet liikkuvaa kuvaa kommunikointiin lasten ja perheiden kanssa. Tästä inspiroituneena kaksikko päätti kuvata lapsille videoita, joissa he antavat leikkivinkkejä kotipäivien iloksi. Myös vanhemmat olivat kyselleet ideoita muun muassa viskaritehtäviin.

– Tuntui, että meidän oli saatava pitää jonkinlaista yhteyttä lapsiin. Muuten emme voisi myöskään toteuttaa varhaiskasvatusta. Halusimme myös ilahduttaa lapsia ja homma lähti huumorilla liikenteeseen, Sakko kertoo puhelimitse Mutsimedian haastattelussa.

Ensimmäisen videonsa Justander ja Sakko lähettivät perheisiin noin kolme viikkoa sitten. Siihen he olivat hakeneet inspiraatiota Putous-viihdeohjelman toistuvasta Viikkokatsaus-sketsistä. Pääset katsomaan videon alta.


Sittemmin lapset ovat saaneet seurata päiväkodin aikuisia videoilta arkena päivittäin. Työpari räätälöi videoiden sisällön Pingviinien viikko-ohjelman pohjalta. Lapsia on esimerkiksi kannustettu kokeilemaan erilaisia autoleikkejä kotona ja suunnittelemaan retkiä.

Videot ovat suunnattu nimenomaan lapsille, jotta ne eivät kuormittaisi vanhempia. Lapset pääsevät katsomaan videot vanhempiensa puhelimista WhatsApp-viestipalvelussa.

– Olemme saaneet perheiltä hyvää palautetta. Osa lapsista on leikkinyt vinkkiemme mukaan, osa on soveltanut niitä ja jotkut ovat vain katselleet videoita, jotta näkisivät meitä päiväkodin aikuisia, Justander kertoo ja Sakko jatkaa:

– Lapsille on ollut tärkeää, että seikkailemme videoilla ja teemme mitä teemme.

Alla olevalta videolta näet Justanderin ja Sakon vinkit lasten autoleikkeihin.

Työpari sai innostettua koko päiväkodin henkilökunnan mukaan videoprojektiin. Yhteyttä on kuitenkin pidetty myös henkilökohtaisesti perheisiin ja lapsiin.

– Olemme soitelleet videopuheluita. Alussa osaa lapsista jännitti ja tilanne tuntui heistä oudolta, mutta sittemmin näistä puheluista tulikin tärkeä juttu, Justander tuumaa.

Poikkeusolot heijastuvat päiväkodin arkeen

Työmaallaan päiväkodissa Marianne Justander ja Sini Sakko viihtyvät yhä, vaikka koronaepidemia jyllää seinien ulkopuolella. He kokevat, että poikkeukselliset ajat ovat hioneet työyhteisöstä entistä läheisemmän. Molemmat arvostavat, että pääsevät näkemään työtovereita, lapsia ja vanhempia – ja samalla ansiotaso pysyy ennallaan. Ajatus kotiin eristäytymisestä ei ole mieluisa.

– Toki tuntuu hieman ristiriitaiselta, että työpäivien aikana tulee paljon kontakteja, mutta sitten en kuitenkaan haluaisi mennä ruokakauppaan. Silti tässä on paljon positiivisia puolia, että voimme olla töissä myös epidemian aikana, Sakko sanoo.

Sini Sakko (vas.) ja Marianne Justander (oik.) hetkeä ennen Putous-ohjelmasta inspiraationsa saaneen videon kuvaamista.

Työpäivät ovat erilaisia kuin ennen, kun lapsia on paikalla vähän. Välillä myös etäpäivät paperitöiden parissa ovat mahdollisia. Tavallisesti lapsia on ryhmässä 20, mutta nyt paikalla on ollut pääsääntöisesti vain kaksi.

– Ehdimme leikkiä ja pelailla jokaisen lapsen kanssa paljon enemmän kuin normaalisti. Olemme myös askarrelleet paljon, ja yksi lapsista rakensi juuri aikakoneen, Sakko kertoo ja Justander jatkaa:

– Emme ole noudattaneet orjallisesti viikkojärjestystämme, vaan esimerkiksi askartelusta innostuneet lapset ovat saaneet askarrella niin paljon kuin haluavat ja materiaalia riittää. Huomioimme nyt vahvasti lasten toiveet ohjelmassamme, vaikka pidämmekin kiinni tietyistä rutiineista.

Syliin tulemista ja haleja ei kielletä

Virustilanteen vuoksi käsihygieniaan kiinnitetään päiväkoti Meressä, kuten muissakin Suomen päiväkodeissa, entistä tarkemmin huomiota. Ruokailuiden aikana lapset eivät myöskään enää saa itse ottaa ruokaa, vaan aikuiset jakavat annokset. Ruokalassa myös istutaan tavallista väljemmin, ja jokaisen väliin tulee jäädä ainakin yksi tyhjä tuoli.

– Vaikka tällaisia toimenpiteitä tehdään, niin lapset saavat edelleen tulla meidän aikuisten syliin ja halailemaan. Sitä ei kielletä missään nimessä, Justander toteaa.

Justander (vas.) ja Sakko (oik.) muistivat merirosvolaulusta pitävää syntymäpäiväsankaria musiikkivideolla. Tavallisesti syntymäpäiviä juhlistetaan ryhmässä, mutta epidemian takia valtaosa lapsista on kotihoidossa. Kuva: Marianne Justander ja Sini Sakko.

Koronaviruksen levitessä Justander ja Sakko ovat huomanneet, että osaa päiväkotiin tulevista lapsista ihmetyttää toisinaan uudenlainen arki.

– Näitä lapsia on mietityttänyt, miksi heidän pitää olla päiväkodissa, kun parhaat kaverit saavat olla kotona, Justander kertoo.

Tällaisia tilanteita ratkotaan tukemalla lasta ja juttelemalla hänen kanssaan lempeästi, työpari kertoo. Myös huomion kiinnittäminen lapselle mieluisiin asioihin on auttanut.

– Tuomme tilanteen positiivisia puolia lapselle esiin. Voimme esimerkiksi muistuttaa, miten paljon päiväkodissa on leluja ja nyt lapsi saa leikkiä millä niistä tahtookaan, Sakko kertoo.

Sini Sakko ja Marianne Justander kertovat yllättyneensä, miten paljon lasten vanhemmat ovat lähettäneet heille kannustavia viestejä työhön koronaviruksen levitessä. Kaksikko haluaa puolestaan lähettää lapsensa kotihoidossa pitäville perheille seuraavat terveiset:

– Meillä työntekijöillä ovat asiat hyvin täällä päiväkodissa. Sen sijaan haluamme kovasti toivottaa tsemppiä koteihin ja jaksamista etätyön ja lastenhoidon yhdistämiseen.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala