Päätäit riesana – onnistuneen täiden häädön ABC
“Täitä liikkeellä” on yleinen viesti syksyisin päiväkodeissa, eskareissa ja kouluissa. Päätäit eivät ole vaarallisia, mutta inhottavia ja aiheuttavat päänahan kutinaa. Miten täiden häätö toteutetaan onnistuneesti?
Aloita tarkastamalla lapsen pää. Hiukset, korvantaukset ja niska kannattaa tutkia päivittäin täipandemian aikaan, etteivät päätäit vain pääse leviämään. Etsi hiustyvestä muutaman millin pituisia täitä, jotka liikkuvat tai hilsettä muistuttavia vaaleita millin kokoisia mannaryynejä eli saivareita (täin munia).
Huom! Hilse irtoaa hiuksesta helposti, kun taas saivare ei irtoa niin helposti ja siitä erotat hilseen ja saivareen.
- Vinkit keskusteluihin lapsen kanssa: Miten tehdään lapsia?
Päätäistä eroon: Ohjeet täiden häätöön
Mitä jos lapsen päästä löytyy kyseinen inhottavuus? Hengitä sisään ja ulos, kääri hihat ja ala hommiin häätääksesi päätäit.
Pese heti ensimmäisenä täitartunnan saaneen pää apteekista saatavalla täishampoolla. Kannattaa valita tuote, joka tuhoaa myös saivareet. Kaikki perheenjäsenet tulee hoitaa samalla kertaa.
Shampoon vaikuttaessa harjaa täikammalla hiukset suortuva kerrallaan alaspäin suuntautuvin vedoin. Puhdista kampa paperiin jokaisen vedon jälkeen, etteivät päätäit tai saivareet tartu takaisin hiuksiin. Tee lopuksi kunnollinen vaahdotus ja huuhtelu runsaalla vedellä.
Tiheän täikamman avulla poistetaan hiuksista jäljelle jääneet päätäit tai saivareet päivittäin tai vähintään joka toinen päivä aina kahden viikon ajan.
Pese käytössä olevat lakanat, liinavaatteet ja petivaatteet 60 asteen ohjelmalla.
Pehmolelut, hiuspompulat, kammat, pipot, lapsen unilelut… Keitä kaikki nämä kuumassa vedessä tai pese 60 asteen pesussa tai laita pakastimeen yhdeksi vuorokaudeksi tai kuumaan saunaan pariksi tunniksi.
Käytä täishampoota uudelleen 7–10 päivän kuluttua ensimmäisen pesun jälkeen.
Ja mikä tärkeintä, muista ilmoittaa asiasta päiväkotiin/eskariin/kouluun, jotta tieto menisi jokaisen kotiin ja täit saadaan pysäytettyä. Kouluun ja hoitoon voi palata heti seuraavana päivänä, kun täihoito on aloitettu asianmukaisesti.
Voiko täitartuntoja ennaltaehkäistä?
Täitartunnan riskiä vähentääkseen kannattaa lapsen pitkät hiukset pitää kiinni ja muistuttaa lasta pitämään pipot ja huivit takin hihoissa eikä pipoja tai hiuspompuloita kannata vaihdella kavereiden kanssa.
On hyvä kuitenkin muistaa, ettei täitartunnalla ole tekemistä hygienian kanssa ja et voi tehdä sen ehkäisemiseksi lasten keskuudessa paljoakaan. Tunnollinen hoito kyllä häätää ikävän vieraan kodistasi ja lapsesi päästä.
Päätäit eivät onneksi hypi, vaan ne kävelevät hiuksesta toiseen. Täi elää imemällä päänahasta verta ja munii munat eli saivareet hiuksen tyveen. Munat kuoriutuvat noin viikon kuluttua. Täit kehittyvät aikuiseksi kahdessa viikossa ja ne elävät noin kuukauden. Päätäit eivät elä 1–2 vuorokautta pidempään ihmisen päänahan ulkopuolella.
Apteekeissa on saatavilla täitartuntoja ennaltaehkäiseviä suihkeita ja täit tappavia ja uusilta tartunnoilta suojaavia tuotteita. On olemassa myös täiden häätöön tarkoitettuja elektronisia täikampoja ja ne toimivat siten, että harjatessa ihmiselle vaaraton jännite tappaa päätäit ja munat.
Lähteet: THL, Yliopiston apteekki, Terveyskirjasto
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Mia Lappalainen, kuva: Shutterstock