Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Opettajat paljastavat vanhempien rasittavimmat tavat – vältäthän näitä päiväkodissa ja koulussa?

Sosiaaliset kontaktit tuovat usein paljon iloa työpäiviin, mutta silloin tällöin ne voivat myös saada hermot kiristymään. Today’s Parent -lehdessä kerrotaan, millaiset asiat nimettöminä esiintyvät yhdysvaltalaiset luokanopettajat ja varhaiskasvatuksen opettajat kokevat häiritseviksi monien vanhempien käytöksessä.

1. Jutustelu kiireisenä hetkenä

– Vanhemmat voivat alkaa sosialisoimaan kanssani tuodessaan lastaan kouluun, vaikka kyse on siirtymätilanteesta ja yhdestä päivän hankalimmasta hetkestä, jolloin samanaikaisesti jopa 15 lasta tarvitsee huomiota, yksi haastatelluista luokanopettajista kertoo.

– Pidän kovasti joistain äideistä, mutta minulla ei ole aikaa jäädä rupattelemaan.

On selvää, että vanhempien ystävällinen käytös koulun tai päiväkodin henkilökuntaa kohtaan on yksinomaan myönteinen asia. Aamuisin kuitenkin tervehtiminen ja hymy tavallisesti riittävät, jotta varhaiskasvatuksen ja opetusalan ammattilaiset pystyvät keskittymään työhönsä kiireisenä hetkenä.

Myöskään tärkeiden asioiden (kuten vaikkapa lapseen liittyvien huolien) esille ottaminen juuri päiväkoti- tai koulupäivän alkaessa ei ole ihanteellista, vaan vanhempien kannattaa sopia erikseen tapaaminen henkilökunnan kanssa.


2. Sääntöjen rikkominen

Opettajia voi ärsyttää myös se, jos vanhemmat eivät noudata yhteisiä sääntöjä. Yksi luokanopettaja kertoo tilanteesta, jossa vanhempi oli pysäköinyt autonsa sääntöjen vastaiselle paikalle tuodessaan lastaan kouluun ja tästä huomautettiin hänelle.

– Hän intti, että hänellä oli oikeus pysäköidä sille paikalle ja poltti sitten päreensä nimittäen opettajaa kaikilla mahdollisilla haukkumanimillä oppilaiden ja muiden vanhempien edessä.

Jotkut vanhemmat jättävät välillä myös huomiotta koulun turvallisuusohjeistukset, selviää lehden tekemistä amerikkalaisten opettajien haastatteluista. Jos lapsi on esimerkiksi unohtanut ottaa syötävää mukaan kouluun, osa vanhemmista voi pyrkiä eväiden kanssa lukossa olevista ovista sisään oppilaiden vanavedessä, vaikka vierailijoille on omat turvallisuusohjeistukset.

3. Kesäloman pituuden korostaminen

“On varmasti mukavaa, kun sinulla on niin pitkä kesäloma”, on lause jonka moni opettaja kuulee säännöllisesti. Osa opettajista kuitenkin voi kuitenkin kokea loman pituuden korostamisen kielteisenä, sillä se voi saada opettajan työn kuulostamaan helpolta.

– En työskentele toimistoympäristössä. En voi mennä edes viideksi minuutiksi hengittelemään, kun kärsin kovasta päänsärystä. En pysty osallistumaan omien lasteni koulupäivien aikana järjestettäviin esityksiin tai edes vastaamaan puhelimeen, kun kouluterveydenhuollosta soitetaan, yksi opettajista kertoo.

On myös hyvä muistaa, ettei luokanopettajien työ useinkaan pääty oppilaiden kesäloman alkuun. Kesällä suunnitellaan esimerkiksi tulevan lukuvuoden opintojen sisältöjä.

4. Mitättömistä asioista stressaaminen

Päiväkodin ja koulun aloittaminen on jännittävä hetki jokaisessa perheessä. Uuden elämänvaiheen kynnyksellä osa vanhemmista on alttiita stressaamaan myös sellaisista asioista, joilla ei todellisuudessa ole merkitystä.

Varhaiskasvatuksen opettaja kertoo, että eräs äiti lähetteli hänelle elokuussa useita hätääntyneitä sähköposteja liittyen päiväkodin aloitusta varten tehtäviin hankintoihin. Hän muistelee yhden viestin sisällön olleen tällainen: “Olen kaupassa ja täällä on paljon erikokoisia liimoja. Millaista liimaa toivotte? Suuren vai pienen? Mitä jos otankin vääränlaisen?” Opettajan mukaan kyseinen äiti oli lopulta ostanut kolme erilaista liimaa.


5. Piittamattomuus

Myös joidenkin vanhempien leväperäisyys voi koetella varhaiskasvatuksen ja peruskoulun ammattilaisten hermoja. Kaikki vanhemmat eivät esimerkiksi huolehdi pyynnöistä huolimatta, että lapsella olisi varavaatteita päiväkodissa.

– Nämä vanhemmat ajattelevat ehkä, ettei heidän lapselleen tapahdu vahinkoja, mutta ne ovat erittäin yleisiä päiväkodissa.

– Lähetämme lapsia päivän päätteeksi kotiin päiväkodin löytötavaroihin kuuluvissa vaatteissa ja sitten vanhemmat tuohtuvat, kun lapsella ei ole omia vaatteita päällään.

Varhaiskasvatuksen opettaja kertoo, etteivät aivan kaikki vanhemmat myöskään tuo ajoissa aurinkorasvaa lapselle päiväkotiin. Kerran erään lapsen iho paloi hänen työvuoronsa aikana tämän vuoksi.

– Ymmärrän, että jokaisella on kiireitä. Siitä huolimatta aurinkorasvapurkin nimikointiin ja laittamiseen lapsen reppuun menee vain kaksi minuuttia.

6. Suuttuminen luokan tai ryhmän kokoonpanosta

Osalla perheitä voi olla vahvoja toiveita siitä, kuka toimii heidän lapsensa opettajana. Aina nämä toiveet eivät kuitenkaan toteudu päiväkodin tai koulun alkaessa, mikä voi harmittaa vanhempia.

Opettajissa voi herätä kielteisiä tuntemuksia, jos vanhemmat menettävät hermonsa ryhmän kokoonpanon vuoksi. On hyvä muistaa myös, että opettaja voi olla työssään mitä parhain – vaikka hän ei olisikaan juuri se henkilö, jota perhe olisi ensisijaisesti toivonut lapsensa opettajaksi.


Lähde: Today’s Parent

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock