Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Onko vauvallasi vaippaihottuma? Näin hoidat ihon kuntoon kotikonstein

Näkyykö vauvasi tai pienen taaperosi vaippa-alueella punoitusta? Vaippaihottuma on ikävä vaiva, jonka voimakkuus vaihtelee lievästä ärhäkkään punoitukseen ja ihottumaan.

Pahimmillaan takapuoleen ja taipeisiin ilmaantuu haavaumia ja kraattereita. Iholle voi ilmaantua myös näppylöitä, ja ihottuma voi levitä vaippa-alueen ulkopuolelle. Neuvolaan tai lääkäriin tulee hakeutua, jos oireet ovat voimakkaita.

Vaippaihottuman vuoksi ärtynyt iho on usein arka, ja vauva saattaa aristaa vaipanvaihtoa.

Mistä vaippaihottuma johtuu?

Vaippaihottuma syntyy, kun vaipassa olevat eritteet aiheuttavat ihon hautumista kosteassa. Pissa tai kakka on ollut vaipassa liian pitkään ennen vaipanvaihtoa.

Ei silti hätää: tämä on tapahtunut vahingossa lukemattomille vanhemmille ja useimmiten vaippaihottuma paranee kotikonstein. Uloste voi myös aiheuttaa ihon ärsyyntymistä melko lyhyessä ajassa.

Erittäin monet lapset saavat jossain vaiheessa vaippaihottuman. Kuva: Paul Hanaoka

Tiukat vaipat, ripulitauti ja antibiootit voivat pahentaa oireita.


Hoida ja ennaltaehkäise

Vaippaihottumasta pääsee usein eroon kotikonstein, ja oireet yleensä helpottavat muutamien päivien kuluessa. Oireiden paheneminen voi viitata sienitulehdukseen.

Kokeile näitä vinkkejä vaippaihottuman ennaltaehkäisyyn ja hoitoon kotikonstein.

  • Kun iho on ärtynyt, levitä ohut kerros sinkkivoidetta muutaman kerran päivässä. Muulloin käytä tarpeen tullen perusvoidetta.
  • Vaihda vaippa riittävän usein, ja kakkavaippojen kohdalla pese vaippa-alue vedellä.
  • Anna vauvan oleskella esimerkiksi pyyhkeen päällä ilman vaippaa mahdollisimman usein.
  • Pesun jälkeen kuivaa vauva kevyesti pyyhkeellä taputellen, ja vältä hankaamista. Varmista ennen vaipan pukemista, että vaippa-alueen iho on kuivunut.
  • Kiristä vaippa sopivan tiukaksi, mutta vältä liian kovaa kiristystä.
  • Pesunesteet ja kosteuspyyhkeet voivat aiheuttaa ihon ärsyyntymistä, ja niitä kannattaa välttää erityisesti vaippa-alueen ihon ollessa ärtynyt.
  • Jos lapsella on vaippaihottumaa, voit kokeilla vaippamerkin vaihtoa. Monet ovat kokeneet, etteivät kaikki vaipat sovi kaikille lapsille.

Jos vaippaihottuman oireet eivät väisty viikon jälkeen tai ne pahenevat, on hyvä näyttää ihottuma neuvolassa tai lääkärissä.


Lähteet: Terveyskirjasto, Hyvä Kysymys, Patient

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, Pääkuva: Harry Grout, Unsplash