Artikkelin kuva
lapsen kanssa

4 tuotetta, jotka katosivat äitiyspakkauksesta 2024 – ”Kustannukset ovat nousseet”

Kela julkaisi viime viikolla tämän vuoden äitiyspakkauksen. Uusi äitiyspakkaus oli esillä myös Lapsimessuilla ja kysyimme Kelan pisteellä päivystäneeltä perhe-etuuksien ryhmäpäällikkö Kiti Laitiselta, miten paljon palautetta äitiyspakkauksesta 2024 on tullut.

– Olemme saaneet todella paljon palautetta: paljon myönteistä ja toki tuotteiden kuosit herättävät aina keskustelua puolesta ja vastaan vuodesta toiseen, Laitinen kertoi.

Kelan asiakkaat saivat mahdollisuuden vaikuttaa äitiyspakkauksen 2024 kuoseihin vastaamalla asiakaskyselyyn. Vastauksia hyödynnettiin osaltaan kuosien valinnassa.

– Olemme myös pyrkineet pitämään kuosit mahdollisimman neutraaleina, Laitinen summasi.


Äitiyspakkaus 2024 sisältää vähemmän tuotteita

Mukana on myös muutamia värikkäämpiä vaatteita. Kuva: Kela

Tältä näyttää vuoden äitiyspakkaus 2024. Kuva: Kela

Tänä vuonna äitiyspakkauksessa on 39 tuotetta, mikä on hieman totuttua vähemmän. Vuonna 2022 tuotteita oli vielä 43 kappaletta. Tuotteiden määrää laskettiin jo viime vuoden pakkaukseen.

– Olemme panostaneet nimenomaan laatuun ja pyrkineet kiinnittämään huomiota, että tuotteet olisivat mahdollisimman pitkäikäisiä. Tämä näkyy luonnollisesti tuotteiden määrässä.

– Tuotanto-, materiaali- ja kuljetuskustannukset ovat myös nousseet. Äitiyspakkauksen arvo on puolestaan pysynyt samana vuodesta toiseen.


Millaisia tuotteita äitiyspakkauksesta on oikein otettu pois?

– Kevytvanutoppapuku poistui jo muutama vuosi sitten. Myöskään aiemmin todella suosittu pehmolelu ei ole enää mukana. Lisäksi esimerkiksi kevyt viltti on poistunut, samoin kuumemittari.

Äitiyspakkauksen kestosuosikkituotteita vuodesta toiseen ovat erityisesti makuupussi ja toppapuku, Kiti Laitinen kertoi. Ne löytyvät myös tämän vuoden pakkauksesta.

Kela huomioi vastuullisuuden äitiyspakkauksen tuotteissa. EU:n lainsäädäntö edellyttää, että pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella.

– Äitiyspakkauksessa on myös ulkomailla tuotettuja tuotteita, mutta valmistajilla ovat todistukset tärkeistä kriteereistä. Oleellista on esimerkiksi, ettei tuotteiden valmistamisessa ole käytetty lapsityövoimaa ja työntekijöiden oikeudet toteutuvat.

Kaksi kolmasosaa kaikista synnyttäjistä ja jopa 95 prosenttia ensisynnyttäjistä valitsee yhä äitiyspakkauksen 170 euron äitiysavustuksen sijaan.

Moni käyttää pakkauksen mukana tulevaa vuodelaatikkoa vastasyntyneen ensisänkynä. Äitiyspakkauksen 2024 laatikon Satumetsä-kuvituksen on suunnitellut Heli Hyppönen.


Liity mukaan Mutsimedian yhteisöihin Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Kela