Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Näin suunnittelet ristiäiset – katso vinkit!

Artikkeli on tehty yhteistyössä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kanssa.


Vanhemmaksi tulemiseen liittyy monta jännittävää asiaa. Loppuraskaus on suurta odotusta. Synnytys se vasta ihmeellinen on, toteutuipa se millä tavalla hyvänsä. Kun pienokainen lopulta tuhisee sylissä, sitä katsotaan merkityksellisesti. Minkä nimisen näköinen hän on?

Oman lapsen nimeäminen on iso juttu. ”Nimestä tulee osa lapsen persoonaa ja korostaa tämän ainutlaatuisuutta” (kaste.fi). Ajatukset kääntyvät ehkä jo tuleviin ristiäisiin tai nimiäisiin. Ne tulevat kuitenkin kotiuduttua ja vauvan tuoksuun totuttua pian ajankohtaiseksi.

Ristiäisissä lapsi saa nimen lisäksi kasteen ja hän liittyy osaksi seurakuntaa. Kastejuhlaan voi liittyä hirveästi odotuksia ja toiveita, myös suvun muistoja ja perinteitä. Muista kuitenkin, että ristiäiset voivat olla ihan sinun ja perheesi näköiset – aina tunnelmasta juhlallisuuksiin. Ainoastaan kastetoimitus noudattelee virallista kaavaa, sekin lapsen ehdoilla toteutuen.


Aloita ristiäisten suunnittelu näistä

Et tarvitse suurta tietopankkia onnistuaksesi ristiäisten suunnittelussa. Lähde kuitenkin liikkeelle hyvissä ajoin, varsinkin jos tiedät haluavasi tietyn papin tai tilan ristiäisiä varten. Mieti myös, kuinka isot juhlat lapsellesi haluat – moni pitää ristiäiset perhepiirissä mutta suku voi olla hyvinkin läheinen, jolloin tilaisuus kasvaa. Ole ihan ensin yhteydessä seurakuntaan ja sovi kasteelle aika ja paikka.

Seurakunnan työntekijät osaavat ohjeistaa sinua eteenpäin lempeän ammattitaitoisesti. Paikkakunnallasi on todennäköisesti kastetilaisuuteen sopivia, ilmaisia tiloja kippoineen ja kuppeineen varattavaksi, jos kotiolot eivät toivomaasi tilaisuuteen puitteiltaan sovi. Seurakunnan avulla ilmoitat lapsen nimen kirkolle ja väestörekisteriin, josta tieto kulkeutuu tärkeimmille virastoille – ei siis huolta paperihommista vauva-arjen aivosumussa.

Saat myös tietoa ristiäisten suunnitteluun, kastekaavaan ja tarvittaviin hankintoihin. Niitäkään ei kovin montaa ole, kastekynttilä tulee seurakunnan puolesta ja kirkossa järjestettävissä toimituksissa käytetään seurakunnan kastemaljaa. Itse voit hankkia haluamasi kastemekon, kasteliinan, mahdolliset koristeet ja kukat sekä kastemaljaksi kauniin kulhon, mikäli kastetta ei tosiaan kirkossa toimiteta. Tarjottavien suhteen voi madaltaa aitaa ja ulkoistaa tai osallistaa tulevat kummit ja isovanhemmat. Kaikki osallistuvat varmasti mielellään, kun kerrot toiveistasi.

Niin, ne kummit. Tärkeintä on löytää lapsen rinnalle vanhempien lisäksi turvalliset aikuiset, jotka haluavat ja ovat valmiita olemaan läsnä pienokaisen elämässä. Käytännössä välittämään siitä, mitä lapselle elämänsä varrella kuuluu. Ristiäisissä kummit osallistuvat lapsen siunaukseen kasteessa, pitävät lasta sylissä ja esimerkiksi esittävät laulun tai runon tilaisuudessa. Kummit saavat luottamustehtävästään osoitukseksi kummitodistuksen, joka on monelle mieluisa muisto tärkeästä päivästä.


Inspiraatiota ristiäisiin

Kyseessä on pienokaisen ensimmäinen oma juhla, joka on merkityksellinen koko lähipiirille. Innostutko ristiäisjärjestelyistä ja pohdit, miltä juhlissa tulisi visuaalisesti näyttää? Virtuaalinen miellekartta Pinterest on pullollaan ihania ideoita ristiäissomistusten tekoon, tarjottaviin ja koristeluihin.

Ystävät ja tuttavat jakavat mielellään vinkkejä, muista myös kysyä tarvikkeita tai koristeita lainaan. Facebookin kierrätysryhmistä ja Torista kannattaa muuten katsella käytettyjä koristeita ja somisteita, kertaalleen käytettynä voi löytyä aarteita hyvään hintaan.

Kastejuhla halutaan yleensä taltioida jollain tapaa. Lähipiiristä voi löytyä valokuvaustaitoisia tai voit palkata tilaisuuteen valokuvaajan – se yleensä kannattaa, varsinkin jos haluat saada talteen sekä tunnelman että tapahtumat onnistuneesti.

Juhlat voivat olla hyvin omannäköiset ja tunnelmaltaan rennot. Kastepapin tapaaminen ennen ristiäisiä huojentaa monen mieltä, kun yhdessä valitut virret ja laulut sekä kasteen kaava tulevat käytyä läpi. Jos perheesi on musikaalinen, lauluja ja musiikkiesityksiä voi aivan hyvin ehdottaa kasteen osaksi. Monella suvulla on ristiäisiin liittyviä perinteitä, kastemekko tai -malja saattaa hyvinkin periytyä vuosikymmenten takaa. Perinteiden jatkuminen on perheille tärkeää ja tuo juhlaan kaunista yhteenkuuluvuutta.


Näin kaikki viihtyvät ristiäisissä

Ristiäispäivä on täynnä tunteita, liikutuksen kyyneliä ja naurua. Ihastusta herättää osallistujien huomiointi, esimerkiksi isovanhemmille varatut nenäliinapaketit ehkä huvittavat mutta tulevat tarpeeseen.

Kun lapsilla on mukavaa, kaikki viihtyvät. On siis hyvä varata pienemmille mukaan leluja ja kirjoja. Tunnelmaan sopivia lauluja voi soittaa Spotifysta, kun nappaa mukaan pienen kannettavan kaiuttimen. Esimerkiksi Anna Puun esittämä Mestaripiirros on osoittautunut kauniiksi ja pidetyksi kappaleeksi ristiäisissä.

Kaikki viihtyvät yleensä juhlissa hienosti, kun tunnelma ja aikataulut hengittävät ja sallivat joustoa. Tilaisuus etenee juhlakalun ehdoilla ja kesken kasteen voi piipahtaa vaikka imettämään, mikäli tilanne niin vaatii (toim.huom. kokemusta on).

Kyseessä on tärkeimmän ihmisesi rakkauden juhla. Ota huomioon myös oma jaksaminen, sillä äidilläkin on lupa nauttia päivästä. Valmisteluissa ja päivän askareissa voi tulla hoppu ja silloin on hyvä antaa ohjaksia läheisille. Kummi voi pukea lapselle kastemekon, isovanhemmat valmistella kahvituksen ja muutama läheinen ystävä olla valmiina astumaan avuksi. Tällöin ehdit sipaista huulikiillot ja nauttia päivästä.


Kootut vinkit ristiäisten suunnitteluun

  1. Valitse lapsellesi nimi (ihan viimeistään kastetilaisuudessa)
  2. Sovi ristiäisten aika, paikka ja järjestelyt seurakunnan kanssa. Jos et ole varma mihin seurakuntaan kuulut, voit tarkistaa sen netistä näppärästi.
  3. Määrittele, millaisen kastejuhlan haluat, keitä kutsut ja mitä perinteitä haluat noudattaa.
  4. Pyydä lapsesi kummiksi vähintään yksi kirkkoon kuuluva, konfirmoitu aikuinen.
  5. Iloitse ja inspiroidu tulevasta juhlasta, tee ja tilaa tarjoilut ja koristeet, kysy valokuvaajaa ikuistamaan juhla, anna lähimmäistesi auttaa.
  6. Käy läpi papin kanssa kastetoimitus ja paperiasiat.
  7. Nauti kastejuhlasta ja toimi lapsesi ehdoilla.
  8. Ihaile valokuvia ja iloitse muistoista, teetä vaikka kuvakirja ja kiitoskortit lapsen kuvalla.

Teksti: Marika Luukkanen