Näin saat lastenhuoneen siistiksi ilman riitelyä – katso vinkit!
Lastenhuoneen siivoaminen on aihe, joka saa monessa perheessä usein sanaharkan tai jopa riidan aikaiseksi. Lapsi kun harvemmin haluaa vapaehtoisesti itse siivota huonettaan. Näissä tilanteissa aikuinen joutuukin käyttämään kaikki keinonsa, jotta haluttuun lopputulokseen eli siistiin lastenhuoneeseen päästäisiin.
Joskus mikään ei auta ja keinojen loppuessa houkutuksena on ottaa käyttöön lahjonta, uhkailu ja kiristäminen. Nämä keinot eivät kuitenkaan ole parhaita mahdollisia, sillä ne antavat lapselle huonon käytösmallin. Milloin sinua on viimeksi uhkailtu tai kiristetty esimerkiksi työpaikalla?
Hyvän kasvatuksen tarkoitus on tukea lapsen omatoimisuutta ja omien taitojen kehittymistä sekä auttaa lasta ottamaan vastuuta omasta toiminnastaan. Tässä muutamia myönteisen kasvattamisen vinkkejä, jotka vahvistavat lapsen ja vanhemman välistä suhdetta, sekä opettavat myös samalla hyviä siivousrutiineja.
1. Ota lapsi mukaan päätöksentekoon
Nykypäivänä tarvitaan yhä enemmän vuorovaikutus- sekä ongelmanratkaisutaitoja ja lapsi ei opi näitä taitoja, jos aikuinen sanelee tai käskee hänelle mitä tehdä. Kysy lapselta miten hänen mielestään tilanne kannattaisi ratkaista, jos hän ei halua siivota ja aikuisen mielestä lastenhuone on sotkuinen. Lapsen mukaan ottaminen ongelmanratkaisuun tuo näkyväksi hänen omia ajatuksiaan ja hänen mielensä lähtee ratkomaan haastetta sekä luomaan uusia toimintatapoja. Lapsi oppii ottamaan vastuuta omista päätöksistään sekä sitoutuu myös paremmin ratkaisuihin, joita on itse ollut mukana keksimässä.
2. Karsi leluja
On hyvä opetella karsimaan turhia leluja säännöllisesti yhdessä lapsen kanssa, häntä osallistaen. Lapset kasvavat vauhdilla ja nykyisen ikäkauden lelut jäävät nopeasti vanhoiksi. Voitte esimerkiksi sopia, että nämä lelut annetaan tai myydään aina leikkikaluiksi vauvoille, joille niistä on paljon iloa. Leluja voi myydä helposti Facebookin paikalliskirppiksillä ja lapsi voi laittaa saadut rahat omaan säästöpossuunsa. Säästöön kertyneillä kolikoilla voitte yhdessä ostaa uusia, nykyiseen ikään sopivia leluja. Näin lapsi oppii myös samalla rahan arvoa ja säästämistä.
3. Hanki kätevät säilytystilat
Lastenhuoneen siistinä pysymiseen auttaa, jos leikkitilassa on toimivat säilytystilat ja säilyttimet. Parasta olisi, jos lapsi pystyisi itse ottamaan tavaransa pois säilyttimistä ja myös laittamaan lelut takaisin omille paikoilleen; näin lapsi oppii omatoimisuutta eikä aikuisen tarvitse olla koko ajan auttelemassa, jotta leikki sujuisi. Kun kaikelle on oma paikkansa, tavarat löytyvät nopeasti ja ne on myös helppo laittaa takaisin omaan laatikkoonsa tai kaappiinsa leikkimisen jälkeen. Kun leluja karsitaan säännöllisesti, on siivottaessa myös vähemmän tavaroita laitettavana paikoilleen säilytykseen.
4. Älä siivoa joka päivä
Lapset tykkäävät usein rakentaa laajoja junaratoja ja isoja legorakennelmia, joiden kasaamiseen menee pitkä tovi. Näitä taideteoksia ei ole järkeä edes purkaa ja siivota joka ilta, vaan leikki voi hyvin jatkua seuraavana päivänä. Yön ajaksi lattialle jääneestä ”sotkusta” ei ole haittaa kellekään. Tämä on myös hyvä rentoiluharjoitus pedantille aikuiselle, joka tykkää kodin olevan aina tiptop-kunnossa. Voitte myös lapsen kanssa yhdessä miettiä, jos lelujen siivoamiselle olisi esimerkiksi aina omat vakiopäivänsä viikossa.
5. Siivoa osissa
Koko lastenhuoneen kerralla siivoaminen voi tuntua ylitsepääsemättömän isolta urakalta. Palastelkaa lastenhuoneen siivoaminen pieniin osiin: tänään siivotaan legot, huomenna junaradan palaset ja ylihuomenna pehmolelut. Mitä jos tekisitte lapsen kanssa yhteisen ja helpon siivoussuunnitelman, johon kirjaatte yhdessä mitä tehdään ja milloin? Suunnitelman voi kirjata vaikka Post It -lapuille, kiinnittää laput jääkaapin oveen ja käydä sieltä joka päivä tarkastamassa mitä tänään olikaan siivousohjelmassa.
Lähde: www.kasvuntaika.fi
Teksti: Jenni Siikaniva