Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Näin saat lapsivieraat viihtymään häissä – katso vinkit!

Taas on se aika vuodesta kun ainakin kolmenkympin kieppeillä olevilla viikonloput on buukattu joko polttareihin tai varsinaisiin hääjuhliin ja lomarahat voi ohjata suoraan eri häälahjatileille. Huomaamatta tuskin on jäänyt ilmiö, että kutakuinkin suoraan verrannollisesti syntyvyyskäyrän laskuun on kutsuissa yleistynyt lisälauseke “juhlimme vain aikuisten kesken”. Häitä on etenkin vanhemman sukupolven keskuudessa totuttu pitämään perhejuhlana johon kaikki ovat tervetulleita, joten mitä tästä suuntauksesta tulisi ajatella?

Keitä häihin tulisi kutsua?

Maailma muuttuu ja tavat sen mukana. Tärkeintä on muistaa että hääparilla on valta kutsua juhliinsa ketä haluaa. Ei ole määrätty lakia, jonka mukaan häihin tulisi kutsua ne pikkuserkut puolisoineen, joita et ole kahteenkymmeneen vuoteen nähnyt. Häät ovat kaikille osallisille täysin vapaaehtoinen juhla, josta on mahdollista tehdä personoitu, pariskunnan itsensä näköinen tapahtuma.

Nykyajan häät ovat monesti ravintolaksi luokiteltavassa tilassa järjestettävä juhla, jossa syödään ja juodaan pitkän kaavan mukaisesti ja istumapaikkoja on rajallinen määrä. Ennen vanhaan seuraintalolle mahtui molempien puolten koko suku, eivätkä lihakeitto sekä karjalanpiirakat olleet suuri kustannuserä. Tänä päivänä jokainen vieraan istumapaikka on yhtä kuin iso kasa euroja ja harvalla on häitä järjestäessä rajaton budjetti. Jostain on pakko tinkiä ja valintoja tehdä, halusi tai ei. Käsi ylös, kuka on päässyt viilaamaan hääbudjettia alaspäin?

Yhtälailla kuin hääparilla on valta päättää juhliinsa kutsuttavat henkilöt, on vierailla oikeus kieltäytyä kohteliaasti kutsusta. Jos kutsu aiheuttaa enemmän harmitusta kuin iloa, kannattaa jättää juhlat suosiolla väliin. Mikäli kutsu lähtee vain perheen aikuisille, ottaa hääpari tietoisen riskin että vähintään toinen vanhemmista jää lasten kanssa kotiin. Hyvä kompromissi onkin sallia ainakin sylivauvojen osallistuminen, sillä he eivät vie istumapaikkoja, mutta ovat todella kiinni vielä vanhemmissaan.

Raikas tuulahdus jäykähköjen ravintolahäiden joukossa olisikin pitää häät, joissa olisi otettu myös pikkuväki erityisesti huomioon. Mikäli tämä vaihtoehto tuntuu mahdolliselta, alla viisi toteuttamisen arvoista vinkkiä.


Viisi vinkkiä lapsivieraiden viihdyttämiseen häissä

  1. Lapset mukaan seremoniaan. Morsiustytöt ja -pojat ovat tuttu näky kuninkaallisissakin häissä ja ihana lisä meidän tavistenkin vihkimiseen. Pienet söpöliinit saattamassa paria ja tuomassa vaikka sormuksia vapauttavat tunnelmaa heti alkuun.

  2. Leikkinurkka lapsille. Jos juhlatilasta saa lohkaistua oman pienen tilan lapsille viihtyvät alle kouluikäiset siellä hyvin. Mikäli on mahdollisuus siihen toimivimpaan lastenvahtiin eli telkkariin, aina parempi. Ryhmä Hau pyörimään, niin pikkuväki istuu liimattuna paikalleen. Lisäksi leluja, periaatteessa mikä vaan käy, sillä ne ovat kuitenkin uusina tuttavuuksina kiinnostavampia kuin kotona olevat.

  3. Puuhapussit. Pientä puuhastelua sisältävät lahjapussit ovat lapsille iloinen yllätys. Kynät, tarrat, värityskirjat tai mitä ikinä keksitkään pussiin laittaa pitävät pikkuiset viihdytettyinä pöydässäkin.

  4. Lastenhoitaja. Mikäli lapsia on useampia ja halutaan maksimoida heidän viihtymisensä, on lastenhoitajan rekry häihin varsin kannattava idea. Lastenhoitaja voi esimerkiksi lukea satuja ja vetää erilaisia ohjelmanumeroja kuten lasten ikisuosikkia ongenvetoa.

  5. Lapsille takuuvarmoja ruokia (riippuen toki häiden muusta menusta). Jos menu on suunniteltu tosi aikuiseen makuun ja haluat pelata varman päälle, niin lapsille voi olla tarjolla muutama takuuvarma hittiruoka nälkäkiukkua ehkäisemään. Esimerkiksi karjalanpiirakat, lihapullat, pizzapalat, valmiiksi suikaloidut vihannekset ja hedelmät (ja tietty karkki) katoavat varmasti parempiin suihin.

Jos häät ovatkin pyhitetty usein aikuisten juhlaksi, on onneksi muiden perhejuhlien luonne säilynyt sellaisena että lapsoset ovat toivottuja vieraita. Vanhemmat, älkää siis loukkaantuko jos hääkutsu tulee vain perheen aikuisille! Kyseessä on mitä varmimmin vain budjetin sanelema pakko eikä mitään henkilökohtaista. Häät ovatkin hyvä mahdollisuus nauttia keskinäisestä vapaaillasta, mikäli lapsille vain on hoitaja saatavilla.

Paljon onnea ja rakkautta kesän hääpareille!

Teksti: Suvi Honkanen