Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Näin saat lapsen pukeutumaan – katso 6 vinkkiä

Sotkuinen kurakausi ja hiekkaa täynnä olevat eteisen lattiat ovat täällä!

Kesän lämpimät kelit antavat vielä hetken odottaa itseään ja lapselle täytyy ulos lähdettäessä pukea välikausivaatteiden alle lämpökerros sekä vielä joskus päällimmäiseksi kuravaatteita. Ulos vihdoin päästessä sekä aikuinen että lapsi ovat usein tuskastuneita ja hiestä märkiä.

Lisäksi se, että lapsi saadaan ennen tätä kaikkea eteiseen edes pukemaan vie oman aikansa. Kuulostaako tutulta?

Ulos lähtemisen ja pukemisen kanssa saatetaan monessa kodissa tuskailla pahimmassa tapauksessa monta kymmentä minuuttia, jopa puoli tuntia. Miten vanhempana sitten voisit helpottaa lähtöä? Tässä viisi vinkkiä, jotka voit ottaa käyttöön vaikka heti tänään!

1. Vaatepiilo

Piilota lapsen vaatteet ja anna hänen etsiä ne ”Kuumaa-kylmää” -leikin avulla. Kun lapsi löytää yhden vaatteen, pukee hän sen päälleen ja lähtee etsimään seuraavaa vaatekappaletta. Piiloleikin avulla vaatteet ovat päällä tuota pikaa!


2. Peili

Peili-leikissä vanhempi kääntyy kasvot lapsesta poispäin ja kääntyy aina välillä yhtäkkiä lapseen päin. Lapsen tehtävänä on pukea salaa ja nopeasti sillä välin, kun aikuinen katsoo muualle. Peili auttaa takuuvarmasti pukeutumishaasteissa, kokeile vaikka!

3. Laulu

Laula lapselle vaatteiden päälle laittamisen aikana pukeutumiseen liittyvää laulua. Useimmat lapset tykkäävät musiikista ja laulaminen saa huomion pois käsillä olevasta tehtävästä eli vaatteiden päälle laittamisesta. Kokeile rallatella esimerkiksi: ”Laita päähän pipo, pipo, pipo. Laita jalkaan sukka, sukka, sukka.”

4. Osallista lasta

Katsokaa lämpömittaria, tarkastelkaa säätä ikkunan läpi ja pistäkää käsi ulos ikkunan raosta tunnustelemaan lämpötilaa. Pohtikaa yhdessä onko tänään lämmin vai viileä? Paistaako aurinko, tuuleeko paljon? Anna lapsen itse miettiä mitä tänään olisi hyvä pukea päälle. Tue lasta pohdinnassa ja muista kehua miten hienosti hän päätteli säähän oikeat vaatteet.

5. Ennakoi

Pukeminen saattaa onnistua helpommin, jos vaatteet on katsottu edellisenä iltana valmiiksi ja lapsi on vielä itse saanut olla valitsemassa niitä. Ulos siirtymistä helpottaa myös se, jos lapsi tietää mihin ollaan menossa ja mitä tapahtuu. Muista siis kertoa etukäteen ja muistuttaa vielä kertauksen vuoksi mitä olette tekemässä ja milloin!


6. Vaatejono

Laita vaatteet lattialle jonoksi, jolloin lapsi saa pukea yhden vaatekappaleen kerrallaan ja siirtyä jonossa eteenpäin aina, kun edellinen vaate on puettu päälle. Jonossa edetessään lapsi voi kuvitella olevansa juna tai kiirepäivinä raketti, joka etenee jonossa nopeasti eteenpäin avaruudessa kiitävän rakettialuksen tavoin.

Lähde: positiivinenkasvatus.fi

Teksti: Jenni Siikaniva