Näin lisäät kasviksia lasten ruokavalioon
Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa on kasvisten kohdalle kirjattu puoli kiloa päivässä. Oletko ikinä tarkastanut, täyttyykö suositus sinun arjessasi? Lapsille suositeltava määrä kasviksia on noin puolet aikuisten suosituksesta eli 250 g päivässä. Määrä luonnollisesti kasvaa lapsen vanhetessa.
Entä jos lapsi on päättänyt olla ennakkoluuloinen ja kieltäytyä kasviksista? Terveellisellä ja monipuolisella ruokavalioilla on lukuisia myönteisiä terveysvaikutuksia, joten hyvät neuvot ovat tarpeen. Tässä muutama kikka, joilla piilotat kasviksia lasten ruokavalioon!
Smoothiet
Smoothien joukkoon on todella helppo lisätä kasviksia ilman että maku muuttuu. Pinaatti ja lehtikaali nostavat huimasti smoothien ravintoarvoja ja ne ovat helposti piilotettavissa sekä maultaan että väriltään muun muassa marjojen avulla. Avokado puolestaan antaa smoothieen ihanan kermaisen koostumuksen.
- Lue myös: Koko perheen vegaaninen vihersmoothie
Oletko kokeillut käyttää kukkakaalia smoothien pohjana? Blendaamalla keitettyä ja jäähdytettyä kukkakaalia sekä haluamaasi nestettä keskenään ennen muiden raaka-aineiden lisäämistä, saat erityisen kuohkean ja myös lusikoitavaksi sopivan lopputuloksen!
Juuresrieskat
Kukapa ei rakastaisi uunituoreita itseleivottuja rieskoja? Sovella perunarieskareseptiä ja käytä valmistuksessa reilusti paksuhkoa kasvissosetta.
Itse tehdyt pinaattiletut
Osa lapsista nyrpistää nenäänsä etenkin vihreille kasviksille, mutta pinaattiletut ovat kuitenkin suurta herkkua. Myös parsakaalisose uppoaa loistavasti pinaattilettutaikinaan!
Kasviskastike
Oletko kokeillut valmistaa ruualle kastikkeen kasvissoseesta? Tämä kikka toimii hyvin kasvisruuissa, kuten tofun tai linssien kanssa. Voit halutessasi lisätä kasvissoseeseen esimerkiksi kaurakermaa tuomaan täyteläisyyttä.
Tuunattu muusi
Perinteinen perunamuusi saa uuden vivahteen, kun heität joukkoon porkkanaa ja pakastepinaattia. Mikäli ruokapöydässä odottaa kovemman luokan vihannesvihaajia, korvaa pieni osa perunoista kukkakaalilla ja palsternakalla, jolloin muusi pysyy ulkonäöllisesti entisellään.
Teksti: Titta Laurinen