Näin helpotat aistiyliherkän lapsen elämää
Aistiyliherkkä lapsi reagoi aistimuksiin nopeammin, voimakkaammin ja pidempikestoisemmin kuin muut. Tavalliset arkipäivän teot, kuten ruokaileminen, pukeminen ja peseytyminen voivat olla aisteiltaan herkän lapsen kanssa erityisen haastavia.
Asioiden ennakoitavuus ja rutiinit ovat tärkeitä aistiyliherkälle lapselle. Kovat äänet, kirkkaat värit ja voimakkaat hajut häiritsevät lasta erityisen paljon.
Kokeile seuraavia asioita helpottamaan arkea aistiyliherkän lapsen kanssa.
Kanna mukanasi selviytymispakkausta, jossa on kuulosuojaimet tai kuulokkeet, aurinkolasit sekä pieniä esineitä, jotka lapsi tunnistaa ja joilla hän voi leikkiä odotustilanteissa.
Rakenna kotiin lapselle oma henkilökohtainen turvapaikka. Paikka voi olla pehmeä tyynynurkkaus tai teltta, johon lapsi voi mennä tarpeen mukaan rauhoittumaan itsekseen.
Opi tunnistamaan lapsen vireystaso, sillä arkiset toiminnot onnistuvat paremmin, kun vireystaso on optimitasolla. Opettele keinoja, joilla pystyt itse laskemaan ja nostamaan vireystasoa tarpeen mukaan. Vireystasoa laskevat esim. painopeitto, rauhallinen keinuminen tai heijaaminen, pillillä imeminen ja makeat maut. Vireystasoa puolestaan nostavat kirkas valaistus, viileä ja raitis ilma, jääkylmän juoman juominen ja happamat maut.
Poista lapsen vaatteista laput, jotka tuntuvat epämiellyttäviltä. Jos lapselle löytyy vaatteita, joita hän suostuu pitämään, osta niitä samalla useammat. Alusvaatteet saattavat tuntua mukavammalta, jos ne pukee väärinpäin – saumat eivät tällöin paina ihoa.
Osallista lapsi ruoanlaitossa, sillä hän syö ruokaa todennäköisemmin, jos on saanut itse olla valmistamassa sitä. Ota myös ruokaillessa huomioon ruokailuvälineiden materiaali – esimerkiksi metalli saattaa tuntua liian kylmältä ja kovalta, jolloin kannattaa kokeilla onnistuisiko muovisilla välineillä ruokailu paremmin.
Peseytymisen yhteydessä kokeile onnistuuko hiuksien peseminen helpommin, jos lapsi näkee samalla itsensä peilistä. Leikkaa lapsen kynnet heti kylvyn jälkeen, kun ne ovat pehmeät ja taipuisat.
Siirtymätilanteissa muistuta lasta useaan kertaan ennen lähtöä, jotta hän osaa varautua tilanteeseen. Tiimalasi voi toimia hyvänä apuna ajan hahmottamisessa. ”Sinulla on tämän verran aikaa leikkiä. Kohta lähdetään kauppaan.”
Nukkumaan mennessä kokeile soittaa klassista musiikkia nukahtamisen helpottamiseksi. Voitte myös kokeilla, jos lapsen on peiton sijaan mukavampi nukkua makuupussissa tai tiukahkosti käärityn peiton sisällä. Lapsen rentouttamiseksi, voit hieroa, painella ja rullailla lasta hellästi esimerkiksi maalaustelaa apuna käyttäen.
Tuunaa lapselle tunnustelulaatikko, johon hän voi työntää kätensä ja tunnistella erilaisia aineita. Laatikon sisään voit laittaa esimerkiksi makaroneja, riisiä, hiekkaa tai rypisteltyä silkkipaperia. Voit myös askarrella lapselle koskettelukirjan, jonka eri sivuille kiinnität erilaisia materiaaleja kuten froteeta, hiekkapaperia, huopaa, mokkanahkaa ja höyheniä. Tee kirjasta pienikokoinen, jotta sitä on helppo kantaa mukana myös kotoa pois lähdettäessä.
Tee aistiyliherkän lapsen omasta huoneesta rauhallinen ja selkeä tila. Ympärillä olevat lelut kannattaa pitää kaapeissa poissa näkyvistä, valaistus himmeänä ja seinät rauhoittavan värisinä. Myös seinillä olevat kuvat sekä taulut saattavat häiritä lasta ja ylikuormittaa näköaistia.
Artikkelissa on käytetty lähteenä: Opas aistiyliherkän lapsen toiminnan tukemiseksi
Teksti: Jenni Siikaniva