Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Mutsin vinkit vaatteiden tahranpoistoon

Tahrojen poistossa tärkeintä on nopea reagointi ja likaantuneen vaatteen huuhtelu lämpimällä tai kuumalla vedellä niin pian kuin mahdollista. Usein välittömät toimenpiteet eivät kuitenkaan ole mahdollisia, jos esimerkiksi ollaan muualla kuin kotona. Mutsimedia kysyi tahranpoiston ammattilaisilta, eli äideiltä, parhaimmat vinkit tahrojen poistamiseen.

Mustikkatahrat

Mustikkatahrojen poiston voisi kuvitella olevan vaikeaa, koska marjojen väri on tumma ja tahroista tulee todella näkyviä. Mustikkatahrat liukenevat kuitenkin helposti kiehuvalla vedellä. Heti, kun huomaat tahran tulleen, ota vaate pois päältä ja kaada sen päälle paljon kiehuvaa vettä esimerkiksi suoraan vedenkeittimestä.

Usein ensimmäinen litra kuumaa vettä ei vielä riitä, vaan tahran poistoon saattaa tarvita useamman kannullisen. Kaada kiehuvaa vettä tahran päälle niin paljon, että huomaat tahran katoavan kokonaan näkymättömiin. Huomioithan myös, että kaikki tekstiilit eivät kestä kovaa kuumuutta yhtä hyvin kuin esimerkiksi puuvilla.

Hedelmätahrat

Lapset rakastavat hedelmiä ja syövät niitä mielellään. Hedelmätahrat ovat kuitenkin usein äärimmäisen hankalia poistaa vaatteista, varsinkin jos tahra on päässyt kuivahtamaan kiinni kankaaseen. Sitrushedelmät, vesimeloni, banaani, mango ja luumu ovat kinkkisimpiä hedelmiä tahranpoiston kannalta.

Hedelmätahroihin kannattaa kokeilla sappisaippuaa, jonka jättää vaikuttamaan vaatteeseen yön yli. Jos sappisaippualla ei saada toivottua vaikutusta aikaiseksi, kannattaa tahraan kokeilla tahranpoistogeeliä. Muista aina ensimmäiseksi kastella likaantunut kohta kuumalla vedellä ja vasta sen jälkeen hierot tahranpoistoainetta vaatteeseen. Sappisaippuaa ja tahranpoistogeeliä myydään päivittäistavarakaupoissa, kuten Citymarketeissa tai Prismoissa.


Juurekset ja vihannekset

Porkkana-, bataatti- ja tomaattitahrat ovat tahrojen virallista aatelia. Sitkeisiin puna- ja keltasävyisiin tahroihin vaaleissa vaatteissa sappisaippuan ja tahranpoistogeelin kokeilun jälkeen tepsii usein vain yksi asia, nimittäin auringonvalo ja uv-säteet.

Pese vaate ja aseta se ulos kuivumaan niin, että tahra on kohti aurinkoa ja anna uv-säteiden tehdä tehtävänsä. Vaatetta ei kannata kuitenkaan pitää aurinkokylvyssä liian kauan, sillä auringonvalo saattaa myös haalistaa kangasta varsinkin tummemmissa vaatteissa. Vaikeimmissa tahroissa voit myös kokeilla sitruunan hankaamista tahraan ennen aurinkokylpyä.

Rasvaläikät

Rasvatahrojen poisto on helppoa, kun oikeat konstit ovat tiedossa. Kastele ensin vaate tahran kohdalta lämpimällä vedellä kokonaan märäksi ja hankaa siihen käsitiskiainetta, kuten Fairya. Ainetta kannattaa ensin vaahdottaa omassa kädessä yhdessä veden kanssa ja tämän jälkeen vasta hieroa aine kankaaseen. Suoraan pullosta kankaalle laitettaessa tiskiaine saattaa värjätä vaaleat vaatteet.

Hankaa tahraa kankaan molemmilta puolilta. Tämän jälkeen purista vaate kuivaksi ja jätä aine vaikuttamaan ainakin muutamaksi tunniksi tai jopa yön yli riippuen tahran voimakkuudesta. Tämän jälkeen huuhtele vaate huolellisesti ja laita se pesukoneeseen peseytymään. Huuhtelu on tärkeää, sillä liiallinen käsitiskiaine voi vaahdota pesukoneessa niin voimakkaasti, että vaahto saattaa tulvia pesukoneen luukusta ulos.


Bonusvinkki tahranpoistoon

Yleiseksi vinkiksi kaikkien tahraantuneiden vaatteiden kanssa voitaisiin sanoa, että ne kannattaa tahranpoisto-operaation jälkeen pestä koneessa 60-asteen pesulämpötilassa, jos suinkin vaatteen materiaali sen sallii. Esimerkiksi hyvälaatuiset puuvillavaatteet kestävät usein hyvin hiukan lämpimämmän pesulämpötilan, kuin pesulapussa ohjeistetaan.

Teksti: Jenni Siikaniva