Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Mutsi testaa: White noise vauvan nukutuksen apuna

Pikkuvauvan nykyiset tai tulevat omistajat huomio, tämän vinkin haluat tietää!

Jonkinlainen nukkumisten kanssa kikkailu on jossakin vaiheessa ajankohtaista jokaisessa lapsiperheessä. Jos perheen pienimmälle ei uni maistu, ei sitä herkkua ole vanhemmillekaan tarjolla. Koliikkioireilu – eli pitkäkestoinen lohduton itku – on vastasyntyneille hyvin yleistä eikä sen syytä tunneta. Jos tarjolla olisi ilmainen, helppo ja kaikille kivuton keino saada itkevä pikkuvauva unten maille, haluaisitko testata sitä? Minä ainakin halusin!

Allekirjoittaneen vauveli on nukkunut hyvin koko olemassaoloaikansa. Nykyään kolmen kuukauden kypsässä iässä hän vetelee jopa seitsemän tunnin yöunia putkeen. Tämä on ehdottomasti ollut yksi positiivisimmista yllätyksistä, sillä oltiin varauduttu huomattavasti rankempiin öihin! Vaikka meidän muksu nukkuukin hyvin, on nukkumaanmeno ollut pienimuotoista taistelua. Pienelle vauvalle maailma on niin täynnä kaikkea uutta ja kiinnostavaa ettei hän yksinkertaisesti malttaisi millään mennä yöpuulle, ja lopputuloksena onkin sitten yliväsymyksen aiheuttama iltahuuto. Tai päiväversio siitä. Jos vauva on muuten terve eikä itkulle ole tiedossa olevaa syytä, on näihin hysteriaa lähenteleviin huutokohtauksiin kuitenkin olemassa toimivia keinoja.

Törmäsin jossakin netin syövereissä surffaillessani white noisen käyttöön vauvan nukutuksessa ja itselleni näin vauvanoviisina tuo oli aivan uusi kikka. White noise eli suomeksi valkoinen kohina on pehmeää ja tasaista ääntä, kuten rankkasade, imurin hurina, valtameren ääni jne. Äänimaailma on sama kuin äidin vatsassa ollessa ja mikäs sen tutumpaa ja turvallista. Rauhoittava vaikutus tepsii myös aikuisiin, joten jos itselläsi on univaikeuksia kokeile kaivaa Youtubesta jokin aihepiirin video ja laita sen äänimaailma taustalle pyörimään.


Varma tapa saada vauva nukkumaan menee näin:

  1. Valot pois
  2. Lapsi syliin, tutti suuhun ja pientä keinutusliikettä
  3. Youtubesta TÄMÄ VIDEO pyörimään kännykästä vauvan vierelle
  4. Kun vauva rauhoittuu siirrä sänkyyn, jossa hän nukkuu yöunensa
  5. Tadaa, vauva nukkuu!

Edellä mainitussa operaatiossa ei kauaa kulu, vauva rauhoittuu ainakin meillä kuin taikaiskusta. Videoita on “white noise”-hakusanalla tarjolla Youtubessa laaja valikoima ja myös Spotifystä löytyy “musiikkia” kyseisestä genrestä. Meillä tuo yllä linkkaamani video on toimivaksi havaittu, niin mitäpä sitä hyvää vaihtamaan. Kännykän käyttö nukutusapuna on huomattavasti helpompi keino kuin nukuttaa vauvaa valuvan vesihanan vieressä tai hurisuttaa imuria. Toki jälkimmäisessä se etu, että pysyy kämppä siistinä!

Vauvat ovat erilaisia ja nukutustapoja löytyy yhtä monta variaatiota, mutta white noise yhtenä osana nukutusoperaatiota on sellainen kikka mikä kannattaa pitää mielessä. Tähän yhdistettynä kapalointi, tutti ja heijaava liike saattavat riittää uuvuttamaan vaikeimmankin tapauksen. Rap-yhtye Gaselleja lainatakseni; “yöhyvinvointi on yhteinen asia”, vaikka he taisivatkin tällä lainilla viitata siihen railakkaampaan yöelämään…

Teksti: Suvi Honkanen