Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Mutsi testaa: Tula Free to Grow -kantoreppu

Testaamamme Tula Free to Grow -kantoreppu on saatu ilmaiseksi Ipanaiselta.


Millaisia mielikuvia sinulle tulee, kun puhutaan lapsen kantovälineistä? Hieman nolona tunnustan, että itselleni mieleen piirtyi sellaisia vaikeakäyttöisiä kangaslakanatyyppisiä ratkaisuja hipahtavilla kuoseilla – ja samaan hengenvetoon jatkan, että en tosiaan ollut perehtynyt aiheeseen lainkaan. Mutta voi kuulkaa, tässä hiljattain tuo yksipuolinen mielikuvani sai huutia ja opin että tässä asiassa eteenpäin on tosiaan menty!

Oma lapsukaiseni täytti juuri viisi kuukautta ja olen hänen ansiostaan ehtinyt tutustua jos jonkinlaiseen vempaimeen. Meidän perheessä kaikki arkea helpottavat ja lapsen viihtymistä lisäävät tuotteet otetaan ilolla vastaan, mutta toisaalta haluamme minimoida turhan tavaran määrän. Tästä syystä hankintoja harkitaan tarkkaan ja taustatyö tehdään huolella.

Vauvamme on siinä iässä, että häntä kiinnostaa kaikki ympärillä tapahtuva ja hän haluaa osallistua meininkeihin siinä missä muutkin. Hän on myös sitä mieltä, että vaunukoppa on pikkuvauvoille, ja haluaa ulkoillessakin nähdä mitä ympärillä tapahtuu. Elopainoa on kertynyt myös sen verran, että muksun kantaminen yhdellä kädellä ei enää ole kovin yksinkertaista, saati turvallista. Niinpä mieleeni tulikin, että olisikohan jonkinlaisesta kantovälineestä sittenkin jeesiä?

Vaihtoehtoja on paljon – miten löytää paras kantoväline?

Pääsin valitsemaan Ipanaiselta meidän perheelle sopivan kantovälineen. Ipanainen on lastentarvikeliike, jonka valikoimaa voi shoppailla netissä tai Helsingissä Hakaniemessä sijaitsevassa myymälässä. Liiketilassa on myymälän lisäksi myös tosi kiva lastenvaate- ja tavarakirppis, josta voi tehdä edullisia löytöjä. Asioinnin helpottamiseksi erillinen tila löytyy jopa äitien kahvittelulle sekä naperoiden ruokkimiseen.

Ipanaisen kantovälinehuoneessa on tilaa testailla erilaisia mallikappaleita

Painelin siis miehen ja muksun kanssa Ipanaiseen ja sain avukseni kantoekspertti Nina Konstigin. Erilaisille kantovälineille on varattu aivan oma huoneensa, jossa voi rauhassa vertailla vaihtoehtoja ja saada opastusta mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Ja tietysti testata in action! Paikan päältä löytyy jopa aidon painoisia ja kokoisia “mallivauvoja”, joiden kanssa testailu sujuu kätevästi.

Kartoitimme Ninan kanssa meidän mieltymykset ja tarpeet, ja käytyämme eri kantovälinevaihtoehtoja läpi ei valinta lopulta ollut vaikea. Päädyimme Tula Free to Grow -malliin, tuttavallisemmin Tula FTG. Kuosivaihtoehtoja on useita, mutta valinta näidenkin välillä oli helppo. Meille kotiutui supersöpö ja täysin vauvelin tyyliin sopiva vaaleanpuna-valkoisella sydänkuosilla oleva yksilö.

Reppu ja reissumies, tässä meidän supersöpö kuosivalinta!

Asiantuntija opastaa kantorepun säätöjen kanssa

Kävimme Ninan opastuksella läpi oikeat kantoasennot ja kantorepun säätämisen oikean kokoiseksi. Itse painotin erityisesti helppokäyttöisyyttä kun kantovälinettä valitsin, ja Tulan tuotekehitys saakin täydet pisteet siitä miten helppoa oli kiristää reppu itselle istuvaksi. Vaikka reppu onkin helppokäyttöinen, oli kuitenkin hyvä käydä asiantuntijan kanssa säädöt kunnolla läpi.

Kun sain repun vauvoineen päälleni, ensimmäinen yllätys oli se miten seitsemänkiloisesta vauvanmöhkäleestä tuli yhtäkkiä lähes painoton! Kainalossa kantaessa vauvan painon tuntee ennen pitkää, mutta kun hänet sujautettiin oikein säädettyyn kantoreppuun, ei painoa tuntenut juuri lainkaan. Ergonomia on hyvä niin kantajalle kuin kannettavallekin, joten pelkän kantorepun kanssa pystyy tekemään pidempiäkin reissuja.

Kas näin vauva on oikeaoppisesti kyydissä Ninan demonstroimana

10 syytä miksi rakastuimme Tulan kantoreppuun

  1. Helppokäyttöisyys. Tämä oli meillä oikeastaan ykköskriteeri. Repun tuli olla mahdollisimman helppo käyttää, jotta se ei jäisi kaapin pohjalle lojumaan hankalien säätöjen takia.
  2. Sopii eri kokoisille käyttäjille. Meillä on miehen kanssa pituuseroa eikä muutenkaan luonnollisesti olla kropaltamme identtisiä. Repun tuli siis olla helppo säätää eri kokoisille ja tämän saa näppärästi vaihdettua käyttäjältä toiselle vaikka kesken lenkin.
  3. Nopea ja helppo pukea yksin. Aina ei ole käsiparia auttamassa repun pukemisessa, joten ihan turvallisuussyistäkin on tärkeää, että kiinnitykset saa napsautettua yhdellä kädellä helposti itsekin.
  4. Söpö ulkonäkö. Katsokaa vaikka tuota meidän sydänkuosia, ihana! Kuoseja löytyy laajasta valikoimasta moneen makuun.
  5. Käy vastasyntyneestä taaperolle. Mitä pidempikestoisempi hankinta, sen parempi.
  6. Käyttömukavuus ja ergonomia niin lapselle kuin aikuiselle. Supertärkeä ominaisuus! Kantamisen tulee olla mukavaa kaikille osapuolille ja ergonomian kunnossa.
  7. Vauva on pusuttelukorkeudella. Pientä päätä voi nuuhkia ja pussailla kätevästi. Kantaminen on loistava tapa saada ja antaa läheisyyttä.
  8. Kotitöiden tekeminen helpottuu. Tai vaikka postin hakeminen ja koiran pissattaminen. Ei tarvitse ottaa kärryjä mukaan käydäkseen postilaatikolla. Vauvaa on mukava kannella ihan kotioloissakin, mikäli hän ei lattialla viihdy.
  9. Kantaminen on kivaa. Se vaan on!
  10. Mikä tärkeintä: vauva rakastaa tässä matkustamista! Ensimmäisellä kokeilukerralla reppu herätti hieman epäilystä vauvelin mielessä, mutta kun hän ymmärsi homman jujun oli neiti myyty. Ilmeisesti kantoasento on vauvalle tosi hyvä, sillä meidän neiti ilmoittaisi varmasti mikäli kyyti olisi epämukavaa. Repussa saa olla lähellä ja näkee joka puolelle, ja hän rauhoittuu siinä välittömästi. Myös päiväunet onnistuvat mainiosti.
Mikäs tässä ulkoillessa!

Meillä Tulan Free to Grow meni ehdottomasti niiden huippuhankintojen joukkoon, jotka oikeasti helpottavat lapsiperhearkea. Somen vauvaryhmien perusteella hankittu epävirallinen havaintoni on, että FTG on voittanut puolelleen myös muut vanhemmat ja lunastanut paikkansa kantoreppujen huippumallina. Tällä hetkellä Ipanaisella näyttäisi olevan varastossa kattava valikoima eri kuoseja ja liikkeessä valikoimaa on vielä lisää. Esimerkiksi tätä meidän ihanuutta ei netissä näytä olevan myynnissä.


Mietityttääkö kantovälineen sopivuus? Kokeile vuokraamista!

Mikäli et halua ostaa sikaa säkissä, vaan haluat testata kantovälinettä kunnolla ennen ostopäätöstä, tarjoaa Ipanainen myös vuokrausmahdollisuutta 1-4 viikon ajaksi. Jos ihastut, hyvitetään vuokraussumma (alk. 10 euroa) tuotteen ostohinnasta.

Kantamisessa on tosi paljon hyötyjä ja suosittelenkin lämpimästi ainakin kokeilemaan. Ipanaisen kotisivuilta löydät kattavasti hyvää tietoa kaikesta kantamiseen liittyvästä, jos aihealue on uusi. Itse olen todella tyytyväinen että päätin lopulta testata, vaikka ajattelin että ilmankin pärjää. Kantoreppu siirtyi mahdollinen turhake -lokerosta vauvaperheen pelastukset -lokeroon, jossa se nyt on yhdessä mm. Babybjörnin sitterin ja tuttiketjun kanssa.

Teksti ja kuvat: Suvi Honkanen