Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Muistatko sairaalapikkarit? Kätilö teki niistä äidille rintaliivit yllättävästä syystä

Sairaalapikkarit, nuo valkoiset jättimäiset pöksyt, joihin voi sujauttaa jääsiteen. Nämä tuoreen äidin alushousuklassikot ovat tulleet tutuiksi lukemattomille naisille synnytyssairaalasta.

Minulla on yksi yllättävä muisto sairaalapikkareista. Vuonna 2017 heinäkuussa synnytin Naistenklinikalla esikoisemme. Lähtö sairaalaan tapahtui odottamatta kuukautta ennen laskettua aikaa, enkä ollut vielä ostanut imetysliivejä. Lapsivesien mentyä ja sairaalaan soitettuani heitin tärisevin käsin Alepan muovikassiin vain välttämättömimmät tarvikkeet, ennen kuin ystäväni vei meidät autolla synnytyssairaalaan.

Olin synnyttäneiden osastolla esikoisen kanssa viikon ajan, sillä hän tarvitsi monien muiden ennenaikaisesti syntyneiden tavoin sinivalohoitoa. Tuona aikana pääsimme alkuun myös imetyksen kanssa, ja sain henkilökunnalta käyttööni massiivisen rintapumpun.

Molempien lasten syntymät ovat olleet elämäni onnellisimpia käänteitä. Kuva: Sennin kotialbumi

En osannut varautua siihen, että maidon noustua rintaliivit jäivät liian pieniksi eikä niitä voinut käyttää. Olen tottunut pitämään liivejä ja siksi liivittömänä oleskelu sairaalassa tuntui epämukavalta.


Sairaalapikkareista rintaliivit

Nyt osaan kuitenkin jo nauraa kokemukselle, jossa raja tuli vastaan. Osaston käytävällä oli kaappi, josta sai hakea sairaalan vaatteita niin itselle kuin vastasyntyneelle. Menin vauvan nukkuessa yksin hakemaan sairaalan pitkähelmaisessa pyjamassa täydennystä vaatteisiimme ja tuolloin käytävällä ei ollut muita ihmisiä, lukuun ottamatta erästä kolmen hengen seuruetta.

He olivat mitä ilmeisimmin tulossa tapaamaan jotakuta perheenlisäystä saanutta läheistään ja odottelivat hiljaa siisteissä siviilivaatteissaan käytävällä kukkapaketti kädessä. Samaan aikaan tajusin, että maito oli tullut pyjamastani läpi ja rintojen kohdalla olivat märät läntit. Kävelin porukan ohi peitellen kädelläni etumustani, hain kaapista tarvitsemani vaatteet ja jouduin jälleen kulkemaan hiljaisuuden vallitessa heidän ohitseen palatakseni huoneeseeni.

Kerroin tilanteesta luonani käyneelle kätilölle, joka yllätti minut täydellisesti. Kätilö kävi hakemassa sairaalapikkarit ja loihti niistä käden käänteessä hätävararintaliivit. Hän neuvoi myös laittamaan sairaalan harson pikkaririntsikoiden sisään, jotta maito ei kastelisi paitaa.

Nappasin pikkaririntsikoista tämän kuvan. Kun alaosana oli vielä sairaalapikkarit, oli minulla ikimuistoinen alusasusetti. Kuva: Sennin kotialbumi

Kätilön neuvokkuuden ansiosta en enää joutunut vastaaviin epämukaviin tilanteisiin, ja kotiutumisen jälkeen kävin vauvan kanssa ostamassa imetysliivit. Kahden lapsen äitinä olen muutoinkin erittäin kiitollinen, miten upeasti useimmat kätilöt osasivat auttaa ja tukea minua synnytysten aikana ja niiden jälkeen. Heidän rautainen ammattitaitonsa, empatiansa ja läsnäolonsa teki minuun suuren vaikutuksen.

Summa summarum: Tiedoksi, että sairaalapikkarit ovat muunneltavissa rintaliiveiksi. Tästä voi ehkä olla hyötyä tuleville äideille, jotka joutuvat maidonnousun yllättämäksi synnytyssairaalassa.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala