Miten vauvan kylvetys tehdään? 6 tärkeää vaihetta
Vastasyntyneen kylvetys on usein alkuun jännittävä hetki erityisesti tuoreille esikoislapsen vanhemmille. Vauvan kylvetyksestä muodostuu hiljalleen kuitenkin mukava arkirutiini, ja yleensä lapsi alkaa ajan myötä pitämään yhteisistä kylpyhetkistä.
Vauvan kylvetys
Kerromme tässä artikkelissa, miten vauvan kylvetys tapahtuu vaihe vaiheelta ja mitä kaikkea siitä on hyvä tietää.
Milloin vastasyntyneen voi kylvettää?
Vastasyntyneen kylvetyksen voi aloittaa synnytyslaitokselta kotiutumisen jälkeen, vaikka napatynkä ei olisi irronnut. Alkuun kylpyhetket kannattaa pitää lyhyinä, mutta muutaman viikon ikäisestä lähtien moni vauva viihtyy kylvyssä jo hieman pidempään.
Kuinka usein kylpyyn?
Vauva on hyvä kylvettää 2–5 päivän välein, mutta päivittäistä kylvettämistä ei suositella ihon mahdollisen kuivumisen vuoksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että lapsen kasvot, korvantaukset, kaulapoimu ja muut vartalon ihopoimut, kainalot ja kädet kannattaa puhdistaa päivittäin esimerkiksi pesulapulla.
Vauvan sairastaessa pidetään taukoa kylvetyksestä, kunnes hän on täysin parantunut.
Mitä tarvikkeita vauvan kylvetykseen?
Vauva kylvetetään tyypillisesti pienessä kylpyammeessa. Markkinoilla on myös käteviä kylpytukia, ja tuki kiinnitetään ammeen pohjaan tavallisesti imukupeilla. Vauva saa pötkötellä selällään kohoasennossa tuen päällä.
Pesuhetkiä varten on hyvä varata etukäteen hoitopöydälle kylpypyyhe, vaippa ja puhtaat vaatteet. Käden ulottuville voi varata halutessa lisäksi hiusharjan ja kynsisakset.
Vauvan pesemiseen riittää pelkkä vesi. Jos hänellä on kuiva iho, voi kylpyveteen lorauttaa hieman vauvaöljyä tai vauvojen kylpyöljyä. Kylpylämpömittari auttaa sopivan kylpyveden lämpötilan saavuttamisessa.
Jos vauvan iho ei ole kuiva, kylvyn jälkeen ei tarvitse laittaa ihorasvaa. Kuivalle ja punaiselle iholle voi sen sijaan levittää ohuen kerroksen hajustamatonta vauvojen hoitovoidetta.
Miten vauvan kylvetys tehdään?
Kokosimme alle selkeät vaihe vaiheelta -ohjeet vauvan kylvetykseen.
Varaa kylpyhetkeä varten tarvittavat tarvikkeet ja materiaalit valmiiksi käden ulottuville.
Valuta mukavan lämmin, mielellään 37-asteinen, vesi ammeeseen. Voit tarkastaa lämpötilan kylpylämpömittarilla. Jos vauvan iho on kuiva, voit lorauttaa sekaan hieman vauvaöljyä tai vauvojen kylpyöljyä.
Nosta vauva niskaa tukien ammeeseen kylpytuen päälle. Vaikka vauva on kylpytuessa, pitele hänestä kiinni kylvetyksen ajan.
Jos käytössä ei ole kylpytukea: Oikeakätinen kylvettäjä laittaa vasemman kätensä vauvan niskan taakse ja ottaa tuolla kädellä vauvan vasemmasta kainalosta kiinni niin, että sormet jäävät kainaloon ja peukalo puristaa hellästi vauvan olkapäätä. Kylvettäjä asettaa oikean kätensä vauvan pepun alle ja nostaa vauvan kylpyveteen. Vauvan pää lepää kylvettäjän vasemmalla käsivarrella sen ajan, kun hänet pestään etupuolelta.
Vauvan kylvetyksessä edetään aina päästä kohti varpaita. Pese pelkällä vedellä ensin hiukset, korvantaukset ja kasvot huolehtien samalla, ettei vettä joudu silmiin. Pese seuraavaksi kaulapoimut, kainalot, rintakehä ja vatsa. Puhdista vauvan kädet avaamalla hänen nyrkkinsä veden alla. Pese myös vaippa-alue, jalat ja varpaat.
Käännä vauva kylpyammeessa, jotta voit pestä hänen selkäpuolensa. Ota oikealla kädelläsi kiinni vauvan vasemman kainalon alta niin, että peukalosi jää olkapään etupuolelle ja muut sormesi tukevat vauvan niskaa. Käännä vauva vasemmalle kädellesi niin, että hän jää roikkumaan sen päälle (tue vauvan kainaloa sormillasi.) Pese vapaana olevalla oikealla kädelläsi vauvan niska, selkä, peppu ja jalat.
Muistathan! Kylpevä vauva pitää rauhallisista ja varmoista otteista. Tarkkaile hänen reaktioitaan, ja voit myös jutella ja laulaa vauvalle kylpyhetkien aikana.
- Kylvetyksen jälkeen siirrä vauva niskaa tukien nopeasti kylpypyyhkeen sisälle, jotta hänelle ei tulisi kylmä. Taputtele vauva pyyhkeellä kuivaksi, ja kuivaa napa, ihopoimut ja taipeet erityisen huolella. Jos vauvan iho on kuiva tai punoittaa, lisää ohut kerros vauvojen hoitovoidetta. Laita vauvalle vaippa ja pue hänet, ja halutessasi voit samalla harjata hänen hiuksensa ja leikata hänen kyntensä.
Lähteet: Terveyskylä, Väestöliitto, Terveyskirjasto
Liity mukaan Mutsimedian yhteisöihin Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock