”Miten tehdään lapsia?” – näin vastaat lapsen kysymykseen ikätasoisesti
“Miten tehdään lapsia?”
Tämä on kysymys, jonka moni vanhempi kuulee ennen pitkään lapsensa kasvaessa. On toki selvää, ettei lapsia tehdä – vaan niitä saadaan. Mutta miten vastata lapsen kysymykseen siitä, mistä lapset tulevat?
Raskaudesta ja syntymästä keskustellaan lapsen kanssa ikätasoisesti. Voit aloittaa keskustelun selvittämällä, mitä lapsi jo tietää näistä aiheista. Kysy esimerkiksi, tietääkö lapsi, miten vauva tulee äidin vatsaan. Kuuntele lapsen mietteitä rauhassa, ennen kuin annat tarkempia vastauksia kysymykseen.
On kuitenkin erittäin tärkeää, että lapsi saa vastauksen eikä ”Miten tehdään lapsia?” -kysymystä ohiteta.
“Miten tehdään lapsia?” – vinkkejä ikätasoisiin keskusteluihin
Ota vastauksessasi aina huomioon, miten kypsä lapsi oikein on. Käytä sellaisia sanoja ja mielikuvia, jotka ovat hänelle entuudestaan tuttuja. Valitse sanasi myös sen perusteella, mikä itsestäsi tuntuu mukavalta ja luontevalta.
Alle kouluikäiselle lapselle riittävä vastaus usein on, että vauva kasvaa äidin vatsassa ja sitä varten tarvitaan siemen sekä mieheltä että naiselta. Hänelle voi sanoa, että esimerkiksi myös hedelmät kasvavat siemenestä.
- Lue artikkeli: Unnutus
On hyvä muistaa, että lapsen uteliaisuus on normaalia ja luonnollista. ”Miten tehdään lapsia?” -kysymykseen kannattaa vastata rauhallisesti ja luontevasti, eikä aiheesta kannata tehdä suurta numeroa. On erittäin tärkeää, ettei lapsi ajattele kysyneensä jotakin väärää tai häpeällistä.
Lapsi saattaa esittää jatkokysymyksen siitä, miten siemen pääsee äidin vatsaan. Hänelle voi kertoa, että sen voi laittaa pippelillä niin että pimppi ja pippeli laitetaan yhteen (voit halutessasi kertoa, että tätä kutsutaan seksiksi ja näin ollen seksi on aikuisten välistä hellyyttä).
Pienelle lapselle voi kertoa myös, että vauva tekee sisällä vatsassa samanlaisia asioita kuin syntymän jälkeen: hän syö, nukkuu ja jopa imee peukaloaan. Lapselle voi sanoa, että vauva ilmoittaa äidille, kun hänen on aika syntyä. Voitte myös lukea yhdessä raskautta käsitteleviä lastenkirjoja.
Myös kouluikäisen lapsen kohdalla kannattaa alkuun selvittää, mitä lapsi jo tietää hedelmöittymisestä. Voit antaa jo hieman tarkempia vastauksia lapsen kypsyyden huomioiden, ja kertoa esimerkiksi vauva kasvaa kohdussa (pienemmille lapsille riittää tieto, että vauva on äidin vatsassa).
Avaa lapselle perheiden moninaisuutta
On tärkeää tuoda lapselle esille, että perheitä on monenlaisia ja perheen voi myös perustaa monella eri tavalla. On yhden vanhemman perheitä ja perheitä, joissa vanhemmat ovat samaa sukupuolta. Osa ihmisistä adoptoi lapsen, kun taas joskus lääkäri laittaa isän siemenen koeputkeen ja lääkeruiskulla siemenen äidin vatsaan.
Pienemmät lapset ovat usein kiinnostuneita käytännön tasolla siitä, mistä lapset tulevat. Hieman isommat lapset voivat puolestaan pohtia monimutkaisempia kysymyksiä seksistä, ihmissuhteista ja raskaudesta. Vanhempien lasten kanssa on mahdollista keskustella näistä aiheista yksityiskohtaisemmin.
”Miten tehdään lapsia?” on kysymys, joka tulee ennen pitkään vastaan useimmissa lapsiperheissä. Vastaa siihen aina ikätasoisesti, rehellisesti ja lempeästi, jotta lapsi saa varmasti kaipaamansa tiedon luotettavalta lähteeltä eli sinulta eikä esimerkiksi ystäviltään tai netistä.
Lähteet: Very Well Family, Hyvä kysymys
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock