Miten syyhy lapsella muuttaa perhearjen? Helsinkiläisäiti avautuu Ylelle: ”Siirryimme askeettiseen elämäntapaan”
Syyhytapausten määrä on kasvanut huomattavasti Suomessa viime vuosina. Tällä hetkellä kyse ei kuitenkaan ole koko maan epidemiasta, vaan paikallisista epidemioista. Ikävä kyllä pienet lapset ovat erityisen alttiita syyhytartunnoille.
– Päiväkodissa on paljon lapsia ja siellä saatetaan jakaa samoja tekstiilejä hyvinkin intensiivisesti, totesi evoluutiobiologi Tuomas Aivelo Helsingin yliopistolta Ylen tiistaina julkaisemassa Uutispodcast-ohjelman jaksossa.
Syyhytartunnan voi saada syyhyä sairastavan ihmisen kosketuksen kautta ja nimenomaan tekstiilien, kuten vaatteiden ja vuodevaatteiden kautta. Osa perheistä on jättänyt tuomatta pehmeitä unikavereita päiväkotiin ja säilyttää vain minimimäärän vaihtovaatteita lapsen lokerossa.
Syyhy lapsella
Syyhy aiheuttaa erityisesti iltaisin ja öisin voimakasta kutinaa, jota esiintyy lapsilla eritoten kämmenissä, rannepoimuissa, jalkapohjissa, kainaloissa ja alavatsalla.
”Syyhytartunta voi aiheuttaa etenkin lapsiperheissä merkittävää harmia ja vaivaa, mutta onneksi siitä kyllä parantuu eikä pysyviä vaivoja jää. Kaikki syyhytapaukset tulee silti pyrkiä hoitamaan huolellisesti”, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Leif Lakoma helmikuun lopulla julkaistussa THL:n tiedotteessa.
Ylen podcast: Helsinkiläisen lapsiperheen syyhyhelvetti
Syyhystä voi usein kuitenkin olla vaikeaa päästä eroon. Ylen tuoreessa Uutispodcastissa kerrottiin helsinkiläisen lapsiperheen tapaus, jossa syyhy uusiutui kerta toisensa jälkeen yhdeksän kuukauden ajan.
– Jossain vaiheessa siirryimme hyvin askeettiseen elämäntapaan, että meillä ei ollut mattoja, meillä ei ollut koristetyynyjä, ei päiväpeittoja, lapsilla ei pehmoleluja, perheen äiti kuvaili podcastissa.
– Me hyvin kurinalaisesti, kun lapset tulivat koulusta ja päiväkodista, vaihdettiin heidän vaatteensa. Säilytettiin kaikkia meidän vaatteita, jos ne eivät olleet akuutissa käytössä, parvekkeella jätesäkeissä. Meillä oli hirveä määrä jätesäkkejä parvekkeella, kaikki mikä voitiin siivota pois, siivottiin pois.
Äiti arvioi, että syyhystä eroon pääseminen aiheutti hänen pienituloiselle perheelleen noin 4000 euron kustannukset. Perhe käytti hoitona permetriini-voidetta ja suun kautta otettavia ivermektiinitabletteja. Yhdellä hoitokerralla oli hintaa noin 500 euroa, mutta hoitokertoja tarvittiin lopulta useampia.
Äiti kertoi perheen vältelleen kontakteja muihin ihmisiin hoidon aikana tartuntojen välttämiseksi. Helsingin kaupunki linjaa syyhyn itsehoito-ohjeessa, että päiväkotiin ja kouluun voi palata seuraavana päivänä ensimmäisestä hoitokerrasta. Karstasyyhyn kohdalla fyysistä kosketusta on kuitenkin vältettävä pidempään.
Ilmoita lapsen syyhystä päiväkotiin
Ainakin Helsingin kaupunki on tiedottanut varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen piirissä olevien lasten vanhempia syyhyn oireista ja hoidosta. Päiväkoti-ikäisten lasten vanhempia suositeltiin ilmoittamaan lapsen syyhystä päiväkotiin.
Tiedotteessa kehotettiin myös ilmoittamaan kouluikäisen lapsen syyhystä sellaisille kaveriperheille, joiden kanssa lapsella on ollut fyysistä kontaktia esimerkiksi yökyläilyjen, leikkien ja harrastusten kautta.
Lähteet: Ylen Uutispodcast, THL:n tiedote, Helsingin kaupunki: Syyhyn itsehoito-ohje, Terveyskirjasto: Syyhy, Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksen piirissä olevien lasten vanhemmille lähetetty tiedote
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock