Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Miten reagoit, kun lapsesi kiukuttelee julkisilla paikoilla? Psykologi: Ylivireyttä kannattaa välttää tärkeästä syystä

Lapsiperheen arki on usein vauhdikasta ja siihen kuuluu onnellisten hetkien lisäksi monenlaisia haasteita ja ristiriitatilanteita. Oletko koskaan pysähtynyt ajattelemaan, miten mielesi ja kehosi reagoi haastavissa tilanteissa lasten kanssa? Onko sinun helppoa pysyä rauhallisena vai huomaatko olevasi ylivirittynyt?

– Vireystilaamme vaikuttaa paljon se, miten hyväksyvänä ja turvallisena pidämme ympäristöämme, sanoo psykologi ja psykoterapeutti Hanna Markuksela puhelimitse Mutsimedian haastattelussa ja jatkaa:

– Ympäristön reaktiot vaikuttavat varsinkin monien pienten lasten vanhempien vireystasoon. Perheet voivat joskus saada julkisilla paikoilla pahoja katseita esimerkiksi lapsen itkun tai kiukuttelun takia, mutta osassa tapauksia vanhemmat voivat ehkä tulkita reaktiot tuomitseviksi, vaikka ne eivät sitä todellisuudessa olisi.


Kuinka lapsimyönteinen maa Suomi on?

Osalla vanhemmista on herkempi hermosto tai kokemusta haasteiden selvittämisestä lapsen kanssa voi vielä olla vähemmän, jolloin lapsen itkeminen, kiukuttelu tai kovin vauhdikas leikki vaikkapa ravintolassa tai bussissa voi aiheuttaa vanhemmalle voimakkaan ylivireystilan. Vanhempien kannattaa tutustua vireystilan säätelyyn.

– Osa pienten lasten vanhempien kuormituksesta voi olla seurausta siitä, että vanhemmat pelkäävät, että lapsi alkaa itkemään tai kiukuttelemaan julkisilla paikoilla. Moni voi ajatella, että on helpompaa olla lapsen kanssa kotona kuin mennä paikkoihin, joissa oma keho ylivirittyy aina, kun lapsi reagoi asioihin voimakkaasti ja eri tavalla kuin aikuiset.

Jos vanhempi puolestaan kokee ympäristönsä turvalliseksi ja hyväksyväksi, voi hänen olla helpompi pysyä rauhallisena myös haastavien tilanteiden aikana lapsen kanssa.

– Yhteiskunnassamme on käyty paljon keskustelua siitä, kuinka lapsimyönteinen maa Suomi on ja voiko täällä mennä lapsen kanssa paikkoihin niin, että vanhempi voi myös rentoutua ja tuntea olonsa hyväksi ilman, että joku aina tuomitsee vai onko oletuksena, että lasta pitäisi koko ajan hyssytellä hiljaiseksi ja huomaamattomaksi.

Suorituskyvyn salaisuus – vireystilan säätelyllä huippusuorituksiin -tietokirjan (Tammi) kirjoittaneen Hanna Markukselan mukaan vanhemman omilla lapsuuskokemuksilla on yhteys vireystilaan haastavien tilanteiden aikana.

– Osalle on voinut hiljalleen syntyä lapsuudesta lähtien uskomus siitä, että pitäisi olla täydellinen ja kaikesta suoriutuva. Moni on voinut omaksua jo varhain ajattelutavan, että muiden ihmisten ajatuksia on aina syytä arvailla ja tuomituksi tulemista pelätä.


Vähennä ylivireyttä

Vanhempien kannattaa pyrkiä pitämään vireystilansa optimaalisena, vaikka se ei aina olisi helppoa. Hanna Markuksela antaa muutaman vinkin, joiden avulla on mahdollista vähentää ylivireyttä. Lue lisää asiantuntijan neuvoja palautumiseen, uneen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin täältä.

  1. Lapsiperhearkea ei tarvitse elää kaikkien yleisten ihanteiden mukaisesti. Monista voi tuntua, että hyvän vanhemmuuden vaatimuksia on valtavasti ja jos ne kaikki pyrkisi toteuttamaan, ei aikaa välttämättä jäisi riittävästi omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista huolehtimiseen.

  2. Huolehdi, että saat riittävästi hengähdystaukoja vauhdikkaasta arjesta. Siihen voi välillä käyttää hyvällä omalla tunnolla esimerkiksi lasten ruutuaikaa.

  3. Hiljaisuuden puute tai pitkään kestävä meteli lisäävät vanhempien ylivireyttä. Voit hyvin välillä turvautua esimerkiksi vastamelukuulokkeisiin tai korvatulppiin, jotta pääset hetkeksi rentoutumaan hiljaisuudessa.

  4. Puhu sekä itsellesi että muille vanhemmille kannustavasti. Huomaa hyviä asioita ja sano niistä ääneen. Jollekin voi merkitä erittäin paljon, että joku sanoo hänen äitiydestään tai isyydestään jotain hyvää ja kaunista.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock