Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Miten päällystän koulukirjat? Vai päällystänkö?

Monessa kodissa on taas käsillä se aika vuodesta, kun koululaiset raahaavat uusia koulukirjoja reppukaupalla kotiin. Ja osassa kodeissa tämä tarkoittaa päällystämisrumbaa! Oppikirjojen päällystäminen jakaa mielipiteitä paljon; siinä missä toinen ajattelee kirjan jatkokäyttöä, toinen murehtii muovin määrää. Mutta mikä olisi paras tapa hoitaa homma?

Toisissa kouluissa opettajat suosittelevat edelleen vanhempia päällystämään koulukirjat, tai edes niiden kulmat. Näin kirjat kestävät paremmin repussa kuljettamista. Toisaalta, monissa kouluissa myös suositellaan jättämään kirjat ilman ylimääräistä muovikerrosta kierrätettävyyden parantamiseksi.

Me Mutsimedialla suosittelemme tarkistamaan ensin koulukohtaisen (tai luokkakohtaisen) ohjeistuksen ja tämän jälkeen reagoimaan siihen oman harkinnan mukaan. Viime kädessä päätös on huoltajan.

Koska ohjeistuksia on monia, myös mielipiteitä on monia ja hyviä perusteluja puolesta ja vastaan sitäkin enemmän. Usealla oppilaalla, useita vuosia kiertävät lukukirjat voi ihan ymmärrettävästi olla järkevää päällystää. Monella oppilaalla kiertävä kirja on kuitenkin ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin jokaiselle oppilaalle oman kirjan hankinta.


Voisi arvuutella, ettei kirja välttämättä kestä repuissa viittä vuotta ilman päällystämistä. Mutta miten on tehtäväkirjojen laita? Kun tehtäväkirjaa käyttää yksi lapsi, yhden lukukauden ajan, luulisi kirjan kestävän. Varsinkin, kun kipristyneet ja hiukan hapsottavat kulmat eivät kirjan asiasisältöön vaikuta millään lailla. Päällystämättä jättämistä puoltaa myös se yksinkertainen fakta, että ellei osta muovia, sen tuotanto vähenee.

Oman mausteensa kirjojen päällystämiseen tuovat korkeammilla oppiasteilla käytettävät opukset, joita myydään eteenpäin opiskelijalta toiselle. Tätä näkökulmaa tosin emme lähde nyt pohtimaan, koska siinä on jo hyvin vaikeaa arvioida, kumpi tapa on ympäristöystävällisempää, eikä absoluuttista totuutta ole.

Kannustamme kuitenkin Mutsimedialla pohtimaan asiaa ja ottamaan myös koululaisen mukaan keskusteluun. On hyvä miettiä omaa arvomaailmaansa ja auttaa lapsia ajattelemaan omaa kulutustaan. Myös tavaroiden huolehtimistavoista on hyvä jutella. Näkökulmien esiin nostaminen on aina hyvästä, kunhan asiasta ei nouse ahdistusta tai ongelmaa.

Jos pohdinnan jälkeen haluat päällystää kirjat, siihenkin on tarjolla vaihtoehtoisia ratkaisuja. Voit suojata vain kirjan kulmat, jotka usein ovat ne eniten osumaa saava osa. Toisaalta, voit hyödyntää bio-pohjaisesta muovista valmistettua kontaktimuovia, jonka valmistuksessa fossiiliset raaka-aineet on vaihdettu uusiutuvaan sokeriruokoetanoliin. Lisäksi kirjan voi päällystää esimerkiksi paperilla ja jättää muovin kokonaan pois. Yksi keino on askarrella kartongista kestokuoret, jotka saa tarvittaessa kirjasta irti ja vaihdettua seuraavaan opukseen.

Mikäli haluat päällystää kirjat, alla kuvalliset ja helpot step-by-step -ohjeet. Kurkkaa lopusta myös kierrätysohjeet päällystetyille koulukirjoille!


Näin päällystät koulukirjat

Tarvitset: Kontaktimuovia, sakset, viivoittimen tai pankkikortin.



  1. Levitä kontaktimuovirulla auki ja aseta koulukirja päälle niin, että sekä ylös, että alas ja lisäksi päätyyn jää noin 2-3cm saumanvaraa.

  2. Pidä saumavarat oikealla puolella ennallaan ja nosta kirja pystyyn ja käännä siitä toiselle kannelle. Mittaa yhtä suuret saumanvarat myös vasemmalle puolelle. Leikkaa pala.



  1. Leikkaa yksi tai kaksi pientä viiltoa/halkiota kontaktimuovin keskikohtaan. Näin tiedät, missä kirjan selkä on. Yksi merkkihalkio tehdään keskelle, kaksi kirjan selän kummallekin puolelle.

  2. Poista kontaktimuovin suojapaperi puoliväliin (juuri leikkaamaasi halkioon) asti ja aseta kirja keskelle niin, että mittaamasi leikkuuvarat jäävät reunoille. Jos kirja menee vinoon, älä yritä irrottaa sitä. Reilut saumanvarat antavat liikkumatilaa.




  1. Käännä koko työ ympäri. Poista muovin alle jääneet ilmakuplat työntämällä kevyesti keskeltä reunoille esimerkiksi pankkikortilla tai viivoittimella. Vaikeimmat kuplat voi puhkaista myös terävällä neulankärjellä.

  2. Leikkaa leikkuuvarojen kulmista kolmion muotoiset palat pois.

  3. Jos leikkasit alussa keskelle yhden viillon, leikkaa nyt kolmion muotoinen pala pois myös keskikulmasta. Jos leikkasit kaksi viiltoa, tarkista, että niiden väli on riittävä kirjan selkää varten ja pidennä viillot kiinni kirjaan saakka.

  4. Avaa kirjan kansi ja taita leikkuuvarat kirjan kannen sisäpintaan.



  1. Poista loputkin suojapaperista ja levitä kontaktimuovi suoraksi kirjan vasemmalle sivulle.

  2. Paina kirja kiinni muovin tarrapintaan.




  1. Toista työvaiheet 5-8, eli poista jälleen ilmakuplat, tee viillot kulmiin ja taita leikkuuvarat kannen sisäpuolelle.

  2. Leikkaa kirjan selän ympärille jääneet suikaleet pois siististä kirjan reunaa pitkin.

  3. Valmista tuli!

Näin kierrätät muovipäällysteiset koulukirjat

Moni perustelee koulukirjojen päällystämättä jättämistä kierrätettävyydellä. Tässä helppo neuvo kontaktimuovitetun kirjan kierrättämiseen; revi kannet irti. Kannet voi laittaa sekajätteeseen, jossa ne poltetaan energiaksi. Sisäsivut kuuluvat paperinkeräykseen. Lisäksi joissakin lähteissä neuvotaan, että mikäli kirjan kannet ovat pehmeät, voi koko kirjan, muovitetun tai muovittoman, heittää paperinkeräykseen.

Tärkeintä on kierrättää ja muistaa, että asiat ovat aina ristiriitaisia. Paras tapa oppikirjojen päällystämisen kanssa on se, joka toimii teidän perheellenne parhaiten.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Anni Virtanen