Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Miten opettaa lapselle koodaustaitoja?

Tarinat ovat yksi tapa avata lapsille tietokoneiden maailmaa. Linda Liukkaan kirjoittamia Hello Ruby -koodisatukirjoja on ilmestynyt yhteensä neljä kappaletta vuosina 2015–2018. Kirjat ovat suunniteltu luettavaksi yhdessä aikuisen kanssa ja ne on suunnattu noin 4–10-vuotiaille lapsille.

Kirjasarjassa seikkailee hyvän mielikuvituksen omaava tyttö Ruby, joka seikkailee tietokoneiden, internetin ja tekoälyn maailmassa oivaltavan tarinan kuljettamana. Kirjoihin kuuluu myös tehtäväosio, jonka avulla lapsi voi vanhemman kanssa yhdessä ratkoa aiheisiin liittyviä tehtäviä.

Tarinat ovat luettavissa kokonaisuuksina, joiden jälkeen seuraa aiheeseen liittyviä tehtäviä, pelejä ja keskustelun avauksia tehtäväkirjan puolella. Kirjat antavat kustakin teemasta paljon lisätietoa myös aikuiselle. Vanhempi voikin pysähtyä ihmettelemään asioita yhdessä lapsen kanssa!

Lapset ovat erilaisia ja toisista on varmasti mukavampi tutkia harjoituksia, ja toisesta taas eläytyä tarinoiden maailmaan. Kolmas taas haluaa tehdä itse ja Hello Ruby –verkkosivuston avulla asioita pääseekin kokeilemaan myös itse tietokoneen välityksellä.

Koodiaapinen-verkkosivuston kohderyhmänä ovat opettajat, joille sivusto tarjoaa uuden lähestymistavan koodaamisen opettamiseen alakouluikäisille lapsille. Toki sivustoa voivat hyödyntää myös vanhemmat, joita kiinnostaa tutustua koodaukseen yhdessä lapsen kanssa.

Koodiaapisen ScratchJr on verkkokurssi, jossa on viisi erillistä jaksoa. Sen avulla voi opetella ScratchJr-ohjelmointiympäristön käyttöä erilaisten koodaustehtävien avulla. Opettajat ovat raportoineet oppilaiden innostumisen, ongelmanratkaisukyvyn ja yhteistyötaitojen parantumisesta ja pitkäjänteisyyden kehittymisestä ohjelmoinnin opettamisen myötä.


Koodausta voi harjoitella myös monilla erilaisilla kursseilla, joita järjestetään myös lapsille. Tiedekoulu järjestää tiede- ja teknologiaopetusta lapsille 30 toimipisteessä eri puolilla Suomea. Tiedekoulussa voi harjoitella ohjelmointia ja robotiikan alkeita ja opetus on suunnattu yli 4-vuotiaille. Koulu haluaa olla mukana kouluttamassa tulevaisuuden koodareita, insinöörejä sekä tutkijoita ja herätellä kiinnostusta tieteeseen ja teknologiaan jo lapsuudessa.

Myös Suomen koodikoulu järjestää erilaisia koodauskerhoja 6-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille Helsingissä ja Oulussa. Reaktor järjestää Helsingissä koodikoulun ensiaskeleita, jotka ovat ilmaisia osallistujille. Sivustolle kerätään myös muita itseopiskeluun liittyviä vinkkejä.

Sovelluskaupoista on myös saatavilla hyviä sovelluksia koodaamiseen harjoitteluun kotona lasten kanssa. Esimerkiksi Code Karts -sovelluksen avulla lapsi oppii ajattelemaan ongelmia sarjana logiikkapulmia, jotka esitetään kilparadan muodossa. Sovellus opettaa lapsille koodauksen perusteet kilpailun aikana, lapset huomaavat nopeasti ratkaisuja yhä vaikeampiin pulmiin ja alkavat omaksua koodin ratkaisuun perustuvaa ajattelua. Sovellus on tarkoitettu 4-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille.

Teksti: Riikka Harju