Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Miten kertoa totuus joulupukista? Lasten psykologi: ‘‘Keskustelu tulee päättymään hyvin’’

Joulu on tunnelmallista aikaa lukuisissa lapsiperheissä. Aattoon sisältyy usein paljon huumaavia tuoksuja, herkullisia makuja ja mukavaa yhdessäoloa – ja joulupukin vierailu on tärkeä ja odotettu juhlan kohokohta monelle lapselle. Vanhempia voi kuitenkin mietityttää, miten lapsi ottaa kasvaessaan vastaan totuuden joulupukista. Ja ennen kaikkea: Miten kertoa lapselle joulupukista ilman, että joulun taika katoaa?

Kokosimme tähän artikkeliin vinkkejä siitä, milloin ja miten lapselle voi olla kannattavaa paljastaa totuus rakastetusta valkoparrasta.

Milloin kertoa totuus joulupukista?

– Kun lapsi alkaa kyseenalaistamaan joulupukin olemassaoloa, on vanhemman aika alkaa suunnittelemaan prosessia, sanoo vanhemmuusvalmentaja MegAnne Ford Good Housekeeping -lehdelle.

Vaikka lapsella välillä jo heräisi epäilyksiä joulupukista, ei totuutta aina ole välttämätöntä paljastaa saman tien.

– Kun lapsi alkaa kysellä, onko joulupukki todellinen hahmo, useimmat vanhemmat itseni mukaan lukien vastaavat joko, että totta kai on tai antavat hyvin ympäripyöreän vastauksen, kertoo lasten psykologi Emily Edlynn.

– Jos lapsi on tyytyväinen tällaisiin vastauksiin siitä huolimatta, että hänessä on herännyt epäilyksiä, ei hän välttämättä ole valmis luopumaan joulupukkiin uskomisesta.

Joskus lapsi voi kysyä suoraan, onko totta, ettei joulupukkia ole olemassa. Jos vanhempi ei vielä halua ottaa esille totuutta joulupukista, on lasten psykologilla kiinnostava vinkki tällaisiin tilanteisiin.

– Voi olla hyödyllistä heittää lapselle vastakysymys siitä, mikä on saanut hänet ajattelemaan niin.


Miten kertoa lapselle joulupukista?

Vanhempien kannattaa pohtia yhdessä, mikä on juuri omaan perheeseen sopiva tapa ottaa esille totuus joulupukista. Yksi keino on korostaa lapselle, että joulun tunnelmasta pidetään kiinni myös tulevina jouluina – vaikka joulupukki ei olekaan todellinen hahmo.

– On hauskaa keskustella lasten kanssa siitä, millä keinoin joulupukin aikaansaamaa tunnelmaa vaalitaan myös jatkossa, vaikka olemme liian vanhoja uskomaan siihen, että punaisiin pukeutunut mies jakelee lahjoja läpi yön, sanoo Edlynn.

– Keskusteleminen joulupukkiin yhdistyvästä hengestä – anteliaisuudesta, ystävällisyydestä ja iloisuudesta – voi auttaa joulun taian säilyttämisessä ikään katsomatta.

Lapsen kasvaessa hänelle voi myös tarjota uudenlaisia mahdollisuuksia osallistua joulunviettoon. Tällöin joulu voi tuntua hänestä yhä taianomaiselta, vaikka totuus joulupukista onkin paljastunut. Innostuisiko lapsi esimerkiksi, jos hän saisi auttaa vaikkapa jouluillallisen valmistamisessa?

Vinkki! Netissä levisi jo vuosia sitten kulovalkean tavoin erään vanhemman kirjoitus siitä, miten hän kertoi lapselleen joulupukista. Ideana on, että lapselle sanotaan hänen olevan tarpeeksi vanha tulemaan itse joulupukiksi.

Käytännössä punanutun työ etenee siten, että lapsi pyrkii selvittämään salaa, mitä jokin hänelle tuttu henkilö (vaikkapa naapuri) tarvitsee lahjaksi. Lapsi hankkii tuon lahjan, paketoi sen ja toimittaa sen perille paljastamatta koskaan itseään. Tämä auttaa lasta omaksumaan, että pyyteetön antamisen ilo on erityisen tärkeää joulussa.

Ota vastaan lapsen tunteet

Jokainen lapsi reagoi omalla tavallaan, kun totuus joulupukista viimein paljastuu. Osa lapsista voi esimerkiksi olla surullisia, kun illuusio joulun merkityksellisestä hahmosta rikkoutuu. Osa lapsista puolestaan saattaa nolostella sitä, että on uskonut punanuttuun niin pitkään.

– Tehtäväsi vanhempana ei ole säädellä lapsen tunteita, olivatpa ne positiivisia tai negatiivisia. Sen sijaan saat luoda turvallisen, rakastavan ja voimistavan ympäristön lapselle. Varmistu, että keskitytte rehellisyyteen, yhteyteenne ja myötätuntoon sillä niiden avulla keskustelu tulee päättymään hyvin, lasten psykologi Edlynn rohkaisee.


Lähde: Good Housekeeping

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock