Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Miten kertoa lapselle erosta? Psykoterapeutti: ‘‘Vaatii paljon osaamista ja vahvuutta’’

Eroaminen on aina suuri elämänmuutos, joka vie voimavaroja ennen uuteen tilanteeseen sopeutumista. Oman erityispiirteensä parisuhteen päättymiseen tuo se, kun kyse on vanhempien erosta.

Monet vanhemmat pohtivat uuden edessä, miten kertoa lapselle erosta. Psykoterapeutti ja lastensuojelun ammattilainen Pia Penttala painottaa ennakoinnin tärkeyttä. Kun vanhemmat vasta pohtivat, onko heillä tulevaisuutta, suhteen tilaa kannattaa avata lapselle ikätason mukaisesti.

– Vanhemmat voivat kertoa minkä ikäiselle lapselle tahansa ikään sopivalla tavalla, että äidillä ja isällä on hankalaa keskenään. He voivat kertoa, että ihmisten välillä on rakkautta ja tykkäämistä, mutta äidin ja isän täytyy tarkasti miettiä, miten he jatkossa rakastavat toisiaan.

– On hyvä kertoa, että tämän takia äiti on ollut esimerkiksi kiukkuinen ja isä on käynyt paljon kuntosalilla, jotta hän on voinut miettiä, mikä on perheelle hyväksi. Lapselle voi myös sanoa, etteivät aikuiset aina osaa kaikkea myöskään ihmissuhteissa. Penttala muistuttaa, ettei tässä vaiheessa lapsen kanssa tarvitse ottaa esiin vanhempien eron mahdollisuutta. On mahdollista, että suhde paranee eikä eroa tule.


Ero ja lapset mietityttävät: ”Ennakointi on kunnioittavaa”

Ennakoinnin tehtävänä on auttaa lasta ymmärtämään, minkä takia kotona on ollut kireä ilmapiiri. Lasta voi myös helpottaa, kun hän tietää edes jollain tasolla, minkä takia vanhemmat riitelevät.

– Lapsi aistii tiedostamattomalla tavalla, että jokin on muuttunut. Hän ei välttämättä ymmärrä tilannetta, mutta se aiheuttaa levottomuutta. Hän alkaa tutkimaan vanhempiaan, millaisella tuulella he ovat ja esimerkiksi ärähtävätkö he helposti.

– Pahimmassa tapauksessa tämä vaarantaa lapsen kasvua ja kehitystä, jos hän ei keskity enää intohimoihinsa, omaan kehittymiseensä ja vuorovaikutustaitojensa harjoitteluun kotona ja leikeissä. Lapsi voi alkaa esimerkiksi miellyttämään tai pakenemaan paikalta.

Pia Penttala on lastensuojelun ammattilainen ja erityistason psyko- ja perheterapeutti. Kuva: MTV3

Vanhemmista voi tuntua haastavalta kertoa lapselle suhteensa tilasta. Tämä siitäkin huolimatta, ettei tarkoitus ole avata suhteen säröjä yksityiskohtaisesti.

– Ennakointi on kunnioittavaa lasta kohtaan. Se vaatii vanhemmilta paljon osaamista ja vahvuutta, mutta se on tehtävä, koska kaikki vanhemmat haluavat lapselleen hyvää. Jos lapsi jätetään huomioimatta jostakin sellaisesta, jota he ovat koko ajan haistamassa ja maistamassa, se ei ole oikein lasta kohtaan.


Näin lapselle voi kertoa erosta

Entä miten lapselle kannattaa kertoa erosta, kun eropäätös on tehty ja lapsen kanssa on aiemmin keskusteltu vanhempien tulehtuneista väleistä?

– Vanhemmat voivat kysyä lapselta, muistaako hän yhteistä keskustelua siitä, kun aikuiset eivät aina osaa kaikkea ja rakkaus voi loppua aikuisten välillä. Tällöin vanhemmat voivat kertoa, että heille on käynyt niin. Ja niin kurjaa kuin se onkin, niin nyt on parempi, että äiti ja isä eroavat.

Pia Penttalan mukaan on erityisen tärkeää painottaa lapselle, ettei tämä eroa kummastakaan vanhemmastaan.

– Vanhemmat kertovat lapselle, että hänen asiansa järjestellään huolellisesti eivätkä he ole luopumassa lapsestaan eikä hänen rakkaudestaan. Lapselle tehdään selväksi, ettei rakkaus häntä kohtaan ole loppunut, vaan näin on tapahtunut pelkästään aikuisten välillä. Lapsen sopeutuminen vanhempien eroon voi helpottua, kun parisuhteen päättyminen ei tule täytenä yllätyksenä.

– Muussa tapauksessa tieto vanhempien erosta on lapselle kuin giljotiini ja hän alkaa pyristelemään, sillä hän vasta aloittaa sen henkisen prosessin, jonka vanhemmat kävivät läpi jo kauan sitten.

Vanhempien on hyvä muistaa, että yhteinen jälkikasvu yhdistää heitä aina.

– Eroperheet ovat olleet aikoinaan perheitä ja jollain lohkolla he jäävät aina yhteiseksi porukaksi. Heidän täytyy pystyä rakentamaan elämän palikat niin, että kaikkien osapuolten on hyvä olla.

Pia Penttala auttaa lapsiperheitä arjen haasteissa Supernanny Suomi -ohjelmassa. Seuraa ohjelmaa MTV3-kanavalta torstaisin klo 21.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock