Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Miten kävelemään oppimista voi edistää? Lastenlääkäriltä käytännön vinkkejä

Kävelemään oppiminen on odotettu ja tärkeä kehitysvaihe, jonka myötä perheen arki muuttuu merkittävästi. Lapsi liikkuu aiempaa vauhdikkaammin, ylettää aiempaa korkeammalle ja kiipeilee, ja kotiympäristön onkin syytä olla turvallinen pienelle vipeltäjälle.

Jokainen lapsi kasvaa ja kehittyy omaa tahtiaan ja vanhemmat voivat pääsääntöisesti odottaa rauhallisin mielin uusia kehitysvaiheita. Ensiaskeleet otetaan keskimäärin noin yksivuotiaana, mutta yksilöllistä vaihtelua esiintyy: osa lapsista oppii tepastelemaan jo aiemmin ja osa myöhemmin yleensä puolentoista vuoden ikään mennessä.

Osa lapsista konttaa ja nousee tukea vasten pitkään ennen kävelemään oppimista. Joiltain puolestaan konttausvaihe jää täysin väliin. Vanhempi ei usein voi ennakoida, millaisten ja minkä pituisten vaiheiden jälkeen lapsi oppii kävelemään – näin ollen tätä kehityksen virstanpylvästä kannattaa odotella malttavaisena.

Kävelemään oppimista ennakoivat merkit

Kokenut lapsiperheiden parissa työskentelevä toimintaterapeutti Marielle Marquez kertoo Motherly-sivustolle, millaiset merkit voivat ennakoida että lapsi oppii pian kävelemään.

– Kun vauva yrittää nousta seisomaan, kävelee sivusuunnassa pidellen jostakin huonekalusta kiinni ja laskeutuu istumaan hitaasti ja hallitusti, on kävelemään oppiminen jo lähellä.

Lapsen kävelytyyli kehittyy kokemuksen myötä, mutta aivan alussa moni etenee tanakassa asennossa jalat harallaan. Hiljalleen lapsi oppii kävelemään varmoin askelin, ja puolitoistavuotias voi jopa hallita myös taaksepäin kävelyn. Lasten motorisen kehityksen vertaileminen keskenään ei kuitenkaan ole ikinä tarpeen.


Vinkkejä oppimisen edistämiseen

Uuden taidon oppimisesta ei tule stressata, sillä lapsi oppii kävelemään omaa tahtiaan. Amerikkalainen lastenlääkäri Stephanie M. Graebert antaa kuitenkin muutaman vinkin, jotka voivat osaltaan edesauttaa kävelemään oppimista.

  • Pitele kävelemistä harjoittelevaa lasta käsistä kiinni tepastelujen ajan.
  • Anna lapsen liikkua kävelykärryn kanssa.
  • Anna lapsen olla usein paljain jaloin kotona.
  • Kannusta lasta huomioimalla riemuiten pienetkin edistysaskeleet hänen kehityksessään.
  • Aseta leluja sellaiselle korkeudelle, että lapsi ylettyy niihin vain seisten. Tämä voi joskus motivoida lasta ottamaan ensimmäiset askeleensa.
  • Suosi ulkoillessa kevyitä kenkiä, joiden pohjassa on joustoa.
  • Kävelytuolin käyttöä kannattaa harkita tarkkaan, sillä ne voivat hidastaa oikeaoppista kävelemään oppimista ja aiheuttaa tapaturmia.
  • Voit järjestellä huonekaluja niin, että ne muodostavat kävelemään kannustavia reittejä. Muistathan huolehtia turvallisuudesta esimerkiksi suojaamalla terävät kulmat.

Myöhäinen kävelemään oppiminen

Lapsen myöhäinen kävelemään oppiminen mietityttää monia vanhempia. Taustalla voi olla monenlaisia tekijöitä, ja lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvistä huolista on aina tärkeää kertoa neuvolassa tai lääkärissä.

Lastenlääkäri Stephanie M. Grebertin mukaan myöhäinen kävelemään oppiminen voi joskus johtua myös lapsen pelosta kävelyä kohtaan tai siitä, ettei lapsella ole ollut riittävästi mahdollisuuksia harjoitella uutta taitoa. Kaatumiset kuuluvat asiaan kävelemään oppimisessa, lastenlääkäri muistuttaa.


Lähteet: Motherly, Mannerheimin lastensuojeluliitto

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock