Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Miten auttaa kiukkuista lasta rauhoittumaan?

Kaikki meistä suuttuvat joskus, toiset helpommin tai useammin kuin toiset. Joskus vanhemmasta voi olla uuvuttavaa, kun lapsi tuntuu kiukustuvan melkein mistä tahansa asiasta tai jopa useita kertoja päivässä. Kiukuttelukin on kuitenkin tärkeä vaihe lapsen kehityksessä ja on tärkeää, että myös kiukun tunteita saa näyttää perheessä vapaasti.

Kiukkuista lasta voi auttaa rauhoittumaan ja säätelemään omia reaktioitaan, joita kiukustuminen saa aikaan. Mitä aikuinen sitten voisi tehdä tai sanoa tilanteessa, jossa lapsen kiukku tuntuu olevan kohtuutonta suhteessa käsillä olevaan tilanteeseen?

Vaikka tunnetilojen näyttämiseen olisikin hyvä suhtautua sallivasti, esimerkiksi lyöminen tai huutaminen eivät ole tapoja, joihin lasta tulee kannustaa. Vihainen ja kiukkuinen saa olla, mutta on asioita, joita silloinkaan ei saa tehdä.

Kun kiellät lapselta jotakin, esimerkiksi toisen lyömisen kiukustumisen aikana, anna hänelle parempi vaihtoehto purkaa kiukkuaan jollain toisella tapaa. Lapselle voi esimerkiksi neuvoa purkamaan tunnetilaansa repimällä sanomalehteä tai hyppimällä hetken, jotta saa tunnetilaansa purettua.

Vaikka lapsi kiukuttelisi paljon tai reaktiot olisivat hyvinkin rajuja, on syytä muistaa, että lapsi kaipaa hyväksyntää vanhemmaltaan ja tukea omien tunnetilojensa säätelyssä. Lapsen tulee tuntea olonsa turvalliseksi myös kiukun hetkellä ja sen vuoksi lasta ei tulisikaan lähettää yksikseen rauhoittumaan, jolloin hän joutuu käsittelemään vaikeat tunteensa aivan yksin.

Aikuisen tehtävä ei ole arvottaa onko lapsen suuttuminen ”oikeutettua”, vaan olla tukena ja läsnä ja hyväksyä se, että nyt lasta suututtaa ehkä jokin itselle vähäpätöinenkin asia.


Lapselle voi opettaa, että myös aikuiset kiukustuvat joskus ja kertoa, miten vanhempi itse tällöin pyrkii rauhoittumaan vaikean hetken tullessa. Voi myös kertoa, että kaikki tunteet menevät jossakin vaiheessa ohi, myös ne kaikista voimakkaimmat.

Rauhallisen hengittämisen voimaakaan ei kannata unohtaa – se auttaa sekä aikuista että lasta rauhoittumaan. Omalla esimerkillä voit myös opettaa lasta miten suurimmastakin tunnekuohusta voi päästä yli.

On myös hyvä muistaa, että silloin kun lapsesi käyttäytyy huonoiten, hän tarvitsee sinua eniten. Lasta auttaa rauhoittumaan oman vanhemman lempeä katse ja rauhallinen ääni ja olemus.

Lähde: kasvuntaika.fi

Teksti: Riikka Harju