Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Mitä viedä rotinoille lahjaksi? 7 ideaa

Kun perheeseen syntyy vauva ja uusi arki lähtee rullaamaan, tulevat sukulaiset ja ystävät tapaamaan pienokaista ja tuoreita vanhempia. Vieraat tuovat usein mukanaan pieniä makeita tai suolaisia ruokalahjoja eli rotinoita.

Rotinat olivat alun perin karjalainen perinne. Ennen vanhaan ajatuksena oli, että ruokalahjojen ansiosta äidille jää enemmän aikaa lepäämiseen ja vauvan hoitoon. Niiden myös katsottiin tuovan monipuolisuutta ja vahvistusta äidin ruokavalioon.

Nykyisin rotinoiden tehtävänä on tuoda hyvää mieltä vauvaperheeseen uuden elämänvaiheen kunniaksi. Rotinalahjan avulla tuoreiden vanhempien ei myöskään tarvitse valmistella tarjoiltavia vieraille.


Rotinat edessä ja lahja hankkimatta?

Kun mietit sopivaa rotinalahjaa, kannattaa luonnollisesti ottaa huomioon lahjan saajien makumieltymykset. Kokosimme yhteen muutamia vaihtoehtoja, jotka varmasti ovat mieluisia monille.

  1. Mehevä hapanjuurileipä. Ilahduta tuoreita vanhempia joko itse leivotulla tai konditoriasta ostetulla laadukkaalla leivällä.

  2. Rouskuva siemennäkkäri. Valmista herkullista siemennäkkäriä rotinalahjaksi esimerkiksi Marttojen reseptillä.

  3. Ruokaisa salaatti. Hae elintarvikekaupan palvelutiskiltä ruokaisaa salaattia tai valmista itse esimerkiksi caesar-salaattia savulohella ja avokadolla, kreikkalaista pastasalaattia tai panzanellaa.

  4. Suolainen piirakka. Vauva-arjen keskellä kokkaamiselle ei välttämättä aina ole aikaa, joten esimerkiksi juustoinen kasvispiirakka tai lohipiiras ilahduttaa varmasti.

  5. Muffinssit. Kukapa ei rakastaisi suussa sulavia muffinsseja? Helpot muffinssit valmistat vaikka yhdessä lasten kanssa. Jos et ehdi leipoa, niin nappaa herkulliset leivokset kahvilasta matkaasi.

  6. Suklaakakku tai kuivakakku. Kakut ovat mitä parhaimpia viemisiä rotinoille.

  7. Omatekoinen marjamehu. Valmista mehua esimerkiksi viinimarjoista ja säilö se lasipulloihin. Voit kietaista pullon kaulaan esimerkiksi juuttinarua ja onnen toivotukset korttiin.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock