Mitä tehdä, kun lapsi lyö ja puree? 5 hyödyllistä vinkkiä taaperoiden vanhemmille
Kun lapsi lyö tai puree vanhempaansa tai jotakuta toista lasta, voi tilanne ymmärrettävästi herättää voimakkaan kielteisiä tunteita aikuisessa. On kuitenkin tavallista, että taapero joskus lyö ja puree tässä kehitysvaiheessa – ja aikuisen tehtävänä on auttaa lasta ajan myötä hallitsemaan tunteitaan ja ymmärtämään, ettei muita ihmisiä saa satuttaa.
Miten aikuisen kannattaa toimia, kun taaperoikäinen lapsi lyö tai puree? Kerromme tässä artikkelissa vinkkejä monia perheitä koskettavaan haasteeseen.
Miksi lapsi lyö ja puree?
Erityisesti noin 1,5-3-vuotiaat lapset voivat joskus käyttäytyä aggressiivisesti. Lapsen kielelliset taidot ovat vasta kehittymässä, eikä hän välttämättä osaa ilmaista, miltä hänestä tuntuu tai mitä hän haluaa. Tämä voi johtaa siihen, että taapero saattaa lyödä tai purra muita esimerkiksi nälkäisenä tai väsyneenä. Hän ei ole vielä omaksunut hyväksyttäviä keinoja haastavien tunteiden ilmaisemiseen.
- Lue tietopaketti kehitysvaiheesta: Uhmaikä
Tässä ikävaiheessa pienellä lapsella on usein voimakas halu itsenäisyyteen, kun hän ymmärtää olevansa vanhemmistaan erillinen yksilö. Tunteiden säätelyn kehitys on kuitenkin vielä kesken, ja negatiiviset tunteet vievät pienen helposti mukanaan.
Mitä tehdä, kun taapero lyö ja puree?
Lue alta vinkit siihen, miten voit aikuisena toimia pienen lapsen käyttäytyessä aggressiivisesti muita kohtaan.
1. Reagoi heti lapsen aggressioon
Kun lapsi lyö tai puree muita, vie hänet sivuun tilanteesta saman tien. Voit istua lapsen kanssa alas ja katsella yhdessä, kun toiset jatkavat puuhiaan. Kerro lapselle, että voitte palata leikkiin mukaan – mutta vasta sitten, kun teistä molemmista tuntuu, että teillä voi olla kivaa niin, ettei ketään satuteta.
Taapero ei vielä osaa asettaa itseään toisten ihmisten asemaan. Sen vuoksi häneltä ei välttämättä kannata kysyä esimerkiksi näin: “Miltä sinusta itsestäsi tuntuisi, jos sinua lyötäisiin?” Tästä huolimatta pieni lapsi oppii ymmärtämään kuitenkin syy-seuraussuhteita. Kun viet hänet sivuun leikistä puremisen tai lyömisen vuoksi, hän huomaa hiljalleen, etteivät leikit voi jatkua tavalliseen tapaan, jos lyö tai puree muita.
Kun lapsi on ollut hetken sivussa leikistä, on aika kuitenkin palata muiden seuraan.
2. Pysyttele rauhallisena
Kun lapsi lyö tai puree muita, voi myös vanhemmassa nousta ymmärrettävästi negatiivisia tunteita. Olisi kuitenkin tärkeää, että osoitat lapsellesi pystyväsi hallitsemaan vaikeita tunteitasi. Hengittele hetki syvään, ja vältä huutamista tai lapsen moittimista. Pyri sen sijaan toimimaan tilanteessa rauhallisesti ja hallitusti.
- Vinkit keskusteluihin lapsen kanssa: Miten lapsia tehdään?
3. Kannusta anteeksipyyntöön
Kerro lapselle, että hänen puremisensa tai lyömisensä satutti toista ihmistä ja sai tämän tuntemaan olonsa kurjaksi – ja anteeksi pyytäminen saisi hänet tuntemaan olonsa jälleen paremmaksi. Kannusta lasta anteeksi pyytämiseen, mutta pakottaminen ei kuitenkaan kannata.
Ajan myötä lapsen empatiakyky vahvistuu ja hän oppii, että muiden pureminen ja lyöminen on väärin.
4. Keskustele tapahtuneesta lasta ymmärtäen
Kun lapsi on rauhoittunut, keskustelkaa rauhallisessa tilanteessa tapahtuneesta. Auta lasta sanoittamaan tunteitaan, kuuntele mitä hänellä on kerrottavanaan ja hyväksy hänen tunteensa – vaikka ne olisivatkin negatiivisia.
Kysy lapselta, mikä sai hänet niin vihaiseksi. Kerro lapselle myös, että on luonnollista tuntea itsensä kiukkuiseksi ja vihaiseksi – mutta niitä ei voi näyttää puremalla tai lyömällä muita.
Voitte myös lukea yhdessä lastenkirjoja, joissa käsitellään tunnetaitoja ja ikävien tunteiden hallitsemista.
- Lue myös: Unnutus
5. Toimi johdonmukaisesti
Pyri aina toimimaan samalla tavalla, kun lapsi lyö tai puree muita. Ota hänet sivuun ja keskustelkaa tapahtuneesta yhdessä, kun lapsi on rauhoittunut. Kannusta häntä pyytämään anteeksi, ja pyri pitämään omat tunteesi hallinnassa. Joskus vaikeita tilanteita ilmenee lapsen kanssa julkisilla paikoilla, ja myös tällöin olisi hyvä reagoida lapsen aggressioon johdonmukaisesti.
Ennalta-arvattavan toimintasi avulla lapsi oppii hiljalleen, millaisia seurauksia aggressiivisella käyttäytymisellä oikein on ja miksi toisia ihmisiä ei saa satuttaa.
Mitä jos taapero lyö vanhempaansa?
Joskus voi käydä niin, että pieni lapsi lyö tai puree sinua. Sano tällöin lapselle vakavasti: “Ei” ja voit kääntyä hänestä hetkeksi poispäin. Tällöin hän huomaa, ettei saa huomiota satuttamalla sinua. Hengittele syvään, käänny takaisin taaperon puoleen ja sano hänelle esimerkiksi näin: “Äitiä ei lyödä.” Tämän jälkeen voitte jatkaa puuhianne tavalliseen tapaan.
- Lue myös: 18 kk unitaantuma
Milloin apua?
Kuten todettua, on tavallista, että pieni lapsi joskus puree tai lyö muita. Yleensä tämä hankala vaihe menee itsekseen ohi, kun toimit haastavissa tilanteissa johdonmukaisesti ja rauhallisesti.
On kuitenkin aina hyvä kääntyä neuvolan puoleen, jos olet huolissasi lapsestasi tai hänen käyttäytymisestään. Kun lapsi lyö tai puree, muistathan myös, että lukemattomat vanhemmat ovat juuri nyt samassa tilanteessa kanssasi.
Lähde: Baby Center
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock