Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Mitä tarkoittaa POV tai Sheesh – kuumimmat trenditermit selitettyinä!

Jos sinun täytyy KVG, mitä tarkoittaa esimerkiksi POV, sheesh tai simp, ei hätää. Keräsimme alle uusimmat trenditermit, joiden merkitystä ei voi juurikaan arkijärjellä päätellä… IYKYK.

Mitä yhteistä teellä on juorujen kanssa? Onko kivien heitto poliisiasia? Lue, niin tiedät!

 1. Flex tai flexata. Omaisuuden tai elämäntyylin kerskailevaa esittelyä. Joku voi vaikkapa jakaa Instagramissa kuvan, jossa flexaa veneen kannella Guccin ja Vuittonin vetimissä, shampanjapullo kädessä. Koululaisten puheissa voivat puolestaan vilahdella sanonnat “Älä flexaa!” tai “Tyyppi on ihan kauhea flexaaja”, jos ikätoveri esimerkiksi esittelee jalkapallotemppujaan takki auki.

 2. Heittää kivet. Korona-aika teki kivien heittelystä entistä suositumpaa, mutta mitä sillä oikein tarkoitetaan? Kyse ei onneksi ole vaarallisista aktiviteeteista murikoiden kanssa, vaan tämä on suomennos englannin fistbump-termille, eli nyrkkitervehdykselle.

 3. IYKYK. Lyhennelmä sanoista “If you know, you know”, eli kotoisasti “tietäjät tietää”.

 4. POV. POV on lyhennys sanoista “Point of View”, eli näkökulma. Tätä hashtagia käytetään esimerkiksi TikTokissa tai muissa vastaavissa somekanavissa, kun pyritään selittämään omaa näkökulmaa muille, tai luomaan mielikuvaa, että katsoja olisi läsnä reaaliaikaisessa tilanteessa.

 1. Sheesh. TikTok-maailmasta lähtöisin olevaa termiä käytetään, kun halutaan ilmaista jonkin asian olevan uskomatonta, vaikuttavaa tai yllättävää. Oikeaoppisesti sana lausutaan kimeällä äänellä venyttämällä vokaaleita!

 2. Simp. Simp-termin kotimainen vastine voisi olla vanha kunnon peräkammarin poika, termissä kaikuu halventava sävy. Tämän päivän simp seuraa internetin eri palveluissa hyvännäköisiä naisia. Simp-miehen profiiliin kuuluu, että hän ei uskalla lähestyä naisia reaalimaailmassa, vaan elää haave-elämää netissä. Simp-raukan ihastukset ovat yksipuolisia.

 3. SMH. “Shaking my head”, eli “pudistelen päätäni”.

 4. Snatched. Juuri kun olet oppinut mitä fleek tarkoittaa, tulee snatched ja syrjäyttää sen. Jos jokin on “snatched”, näyttää se juuri oikeanlaiselta, äärimmäisen muodikkaalta ja hyvältä.

 1. Stan. Jos joku on “Stan”, on hän jonkin henkilön suuri fani. Stan onkin siitä jännä termi, että se on pöllitty meiltä vanhemmilta sukupolvilta! Kaikkihan nimittäin muistamme Eminemin vuonna 2000 julkaistun Stan-biisin videoineen, jossa “Stan” oli artistin suurin fani.

 2. Sus. Lyhenne termistä “suspect”, eli epäilyttävä. Tätä voi käyttää tilanteissa, jossa kaverisi käyttäytyy jollakin tavalla epäilyttävästi.

 3. Tea. “Spill the tea!” Tee eri muodoissaan on kokenut todellisen renessanssin somemaailmassa, mutta tällä kertaa teellä ei tarkoiteta Liptonin tuotteita vaan mehukkaita juoruja! Jos joku aikoo kertoa oikein meheviä juoruja, käytetään tästä termiä “Spilling the tea”. Juoruja puolestaan udellaan kysymällä “What’s the tea?”.

 4. Woke. Woke on Yhdysvalloista peräisin oleva käsite, jolla voidaan kuvailla henkilöä, joka on hyvin perillä ajankohtaisista asioista ja korostetun tiedostava esimerkiksi tasa-arvoon ja rasismiin liittyvissä asioissa.

Mainittakoon vielä lopuksi, että trendisanontojen elinkaari voi olla hyvinkin lyhyt ja sanonnat muuttavat merkityksiään – emojeista puhumattakaan, joten todennäköisyys sille, että paljastat olevasi muinaishistoriaa käyttämällä termejä väärin, on aina läsnä.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Suvi Honkanen