Mitä leikkiä vauvan kanssa – leikit ensimmäiselle kuudelle kuukaudelle
Kun perheeseen tulee vauva, ovat tuoreet vanhemmat helposti ihmeissään mitä muuta nyytin kanssa voi tehdä kuin ihailla häntä. Vastasyntyneelle tärkeintä on rakkaus, ruoka, lämpö ja läsnäolo, mutta vauva kykenee myös vuorovaikutukseen jo syntymästä asti. Vauva kaipaa virikkeitä, ja yhteiset leikit ovat tärkeitä myös kiintymyyssuhteen rakentamisessaan, puhumattakaan läheisyydestä ja sylistä.
Vauva oppii uutta koko ajan ja ymmärtää enemmän kuin arvaammekaan. Vanhemman tehtävä on oppia tulkitsemaan hänen antamiaan merkkejä ja tapaansa kommunikoida. Ihan ensimmäinen leikki vauvan kanssa onkin matkia toistenne ilmeitä ja tutustua näin toisiinne. Muista myös kiinnittää huomiota vauvan antamiin merkkeihin siitä, että hän haluaa omaa rauhaa eikä jaksa enää sosialisoida, sillä viriketulvaa ei saa olla liikaa.
Kolmen kuukauden ikäisenä vauva ikäänkuin herää paremmin tähän maailmaan ja alkaa osoittaa kiinnostusta ympäristöönsä. Pienten lasten mielestä yksinkertaiset asiat ovat kiehtovimpia ja erityisesti kontrastit – esimerkiksi puut vasten taivasta, huonekasvit tai kirkkaita värejä sisältävät taulut – kiinnostavat.
Mitä leikkiä 0-3 kk ikäisen vauvan kanssa?
Hommaa bebelle peili (särkymätön!). Jo vastasyntynyt tunnistaa kasvot ja ne kiehtovat häntä suuresti. Peili onkin ensimmäisiä viihdytyskeinoja vauvalle: häntä voi pitää sylissä peilin edessä ja antaa tutkia omaa sekä vanhemman kuvajaista. Myös auton takapenkille myydään selkänojaan kiinnitettäviä peilejä, jotka tarjoavat hupia automatkalle. Näytä vauvalle kieltä sekä ilveile ja katso matkiiko hän.
Musiikki, tanssi ja laulu. Vauvat rakastavat musiikkia! Erityisen hauskaa on tanssia äidin tai isin kanssa. Ota vauva syliisi tukevalla otteella ja huoju musiikin tahtiin. Tyyli on vapaa, mutta railakkaimmat liikkeet kannattaa jättää yön pikkutunneille tanssilattialle. Vauvat oppivat tunnistamaan tutut laulut eivätkä välitä siitä laulatko nuotilleen oikein – pääasia on hauskanpito vanhemman kanssa. Tuhannennen kerran laulettu Piippolan vaari tai pieni ankanpoikanen on vauvalle suuri ilo ja äidin tai isin ääni maailman paras. Vauvat muodostavat mielipiteitä jo syntymästä asti, joten jotkut veisut miellyttävät enemmän kun toiset. Musiikin rytmi myös edesauttaa puheen kehitystä.
Vauvan monitoimilelu, “baby gym”. Voidakseen kehittää motoriikkaansa ja liikkumistaan vauvan tulee päästä viettämään aikaa sitterin lisäksi myös lattialla. Kaupasta saa valmiina leikkimattoja joiden päälle on asetettu kaaret, joista roikkuu leluja. Käsistään kätevä tekee tällaisen itsekin, tai ainakin leluja on helppo vaihdella. Ripusta vauvan yläpuolelle roikkumaan esimerkiksi helistin, paperilla täytetty ihanasti rapiseva sukka, värikkäitä lankatupsuja tai vaikkapa muovisia piparkakkumuotteja, joita voi kolistella yhteen. Näitä on vauvan mielestä superhauskaa potkia ja kurotella.
Vauvahieronta. Hellävarainen hieronta voi rauhoittaa jo koliikki-itkuista vastasyntynyttä. Huolehdi että huoneessa on lämmin ja hiero vauvaöljyisillä käsillä vauvaa varovasti. Youtubesta löydät videoita, joista voit katsoa mallia.
Mitä leikkiä 3-6 kk ikäisen vauvan kanssa?
Helistimet ja lelut. Vauvan motoriikka kehittyy ja hän osaa jo pitää esineitä kädessään. Kaikki minkä vauva ottaa käteen löytää varmasti tiensä myös suuhun. Erityisesti helistimet ja lelut, joista kuuluu ääntä tai rapinaa ovat kiinnostavia. Vauvoille ensikirjoiksi tarkoitetut pehmokirjat ovat hyviä hankintoja, joiden parissa vauva jaksaa puuhastella pitkään. Varmista, että lelut ovat aina reilusti suurempia kuin vauvan suu eikä niistä irtoa pieniä osia!
Esineiden tavoittelu. Pidä vauvaa lattialla ja asettele hänen ulottuvilleen erilaisia leluja joita tavoitella. Muutama lelu riittää, turhan monta lelua vain hämmentää. Vauva oppii koko ajan paremmin käyttämään käsiään ja harjoittelee kääntymistä sekä ryömimistä.
Kirjoihin tutustumisen aloittaminen. Tässä jos jossain kertaus on opintojen äiti ja aikuisen kannattaa varautua lukuhetkiin lehmänhermoin. Vanhemmalle voi olla suht pitkästyttävää käydä samaa muutaman kuvan kuvakirjaa ja sanaa läpi tuhannetta kertaa, mutta vauvaa tutut ja turvalliset toistot rauhoittavat sekä opettavat.
Lihasvoimaharjoitukset. Tämän ikäinen vauva haluaisi jo kovasti istua ja päästä eteenpäin tutkimaan maailmaa, mutta ilman lihasvoimaa ei moinen onnistu. Kannusta vauvaa hänen harjoitellessaan, kehuista ja onnistumisista hän saa virtaa jatkaa. Asetu esimerkiksi makaamaan vauvaa vastapäätä ja hänen nostaessaan päätä tee samoin ja hymyile.
Pomputtaminen lorujen tahtiin. Vanhat kunnon lorut ja niiden tahtiin vauvan pomputtaminen on useimpien vauvojen mielestä superhauskaa ja vahvistaa lihaksia (myös sen pomputtavan vanhemman, win-win!). Tätä ei tosin kannata leikkiä, mikäli vauva on juuri syönyt. Vauvat oppivat myös tunnistamaan tutut lorut sekä niihin liittyvät liikkeet ja osaavat odottaa mitä tapahtuu seuraavaksi.
Erilaisten vauvan ikätasolle sopivien leikkien avulla opit tuntemaan millainen tyyppi lapsesi on ja mistä asioista hän pitää – tai vaihtoehtoisesti ei pidä. Kiinnitä kuitenkin herkällä korvalla ja silmällä huomiota vauvasi antamiin merkkeihin. Hän ei osaa itse lopettaa leikkiä ja pienelle voi esimerkiksi tietyssä asennossa oleminen olla raskasta.
Ihania leikkihetkiä pikkuisten kanssa!
Teksti: Suvi Honkanen