Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Mitä lastenkirjoja pukinkonttiin? Katso vinkit ikätason mukaan

Lelukuvastojen tippuessa postiluukusta kotiin, on hyvä muistaa, että myös lastenkirjat ja nuortenkirjat ovat mainioita lahjoja. Kirjalahja ilostuttaa niin lahjan saajaa kuin antajaakin.

Pienimpien lasten kanssa kirjoja luetaan ääneen, mikä tukee kielen ja puheen kehitystä ja on mukavaa yhdessä tekemistä. Myös isompien lasten kanssa voi pitää yhteisen lukuhetken, jolloin kaikki syventyvät lahjakirjaan. Mikäs sen parempaa puuhaa!

Syksyn aikana on julkaistu monia ihastuttavia lasten- ja nuortenkirjoja, joista voi valita omat suosikkinsa pukinkonttiin.

Koostimme yhdessä Otavan kanssa listauksen syksyn parhaista uutuuksista. Mukana on eri-ikäisille lapsille kirjavinkkejä. Arvostelukappaleet on saatu Otavalta.


Lastenkirjat taaperoille ja päiväkoti-ikäisille

  1. Camilla Reid: Emppu ja kiva päiväkotipäivä. ”Tämän kirjan avulla päiväkotiaamuista voi tulla aavistuksen helpompia.”

  2. Miika Nousiainen & Sanna-Mari Pirkola: Fretti Mercury etsii onnea. ”Kirjassa yhdistyy Miika Nousiaisen pettämätön huumorintaju suloiseen tarinaan, ja kirja naurattaa ja viihdyttää takuulla myös aikuista.”

  3. Mauri Kunnas: Joulupukin joululoma. “Taattua Kunnas-tyyliä ja aivan ihana tarina Joulupukin 12 vapauden päivästä jouluaaton jälkeen. Parasta lukemista joululomalle.”

Koukuttavat ja laadukkaat lastenkirjat ja nuortenkirjat ovat mainio lahjaidea.

Lahjavinkit alakouluikäisille

  1. Tapani Bagge ja Carlos da Cruz: Keksintöjen maailma – kuinka nykyaika syntyi. ”Apassit-salaseura esittelee kiehtovia keksintöjä hattarasta tiskikoneisiin. Tässä kirjassa yhdistyvät historia ja tekniikka kiehtovalla tavalla, ja kuvitusta ihaillessa vierähtää helposti tovi jos toinenkin.”

  2. Troll: Mestarietsivä Peppunen ja mestarivaras. ”Sherlock Holmesia muistuttava herrasmiesmäinen mestarietsivä on peppunaamallaan hurmannut pienen lukukansan. Täynnä aivopähkinöitä ja tietysti jättimäisiä pieruja, joilla rosvot lopulta paljastetaan.”

  3. Guinness World Records 2021. ”Maailman myydyin tietokirja on osuva lahja sekä lukemaan opetteleville että pelifriikeille. Lyhyet tekstit ja hirmuinen määrä kuvia eivät pelota pois ketään.”


Lahjavinkit yläkouluikäisille

  1. Mikko Toiviainen: Pimeä peili ja muita urbaaneita kauhutarinoita. ”Lyhyitä kauhutarinoita, jotka ammentavat peli- ja verkkomaailmasta.”

  2. Philip Pullman: Ruusunmetsästäjät. ”HBO:n His Dark Materials -sarja on hurmannut kaikki. Pullmanin uusi teos kertoo ajasta ennen sarjaa. Parasta fantasiaa monen mielestä.”

  3. Mila Teräs: Amiraali. ”Upea romaani Niilosta, joka häilyy sukupuolirajojen välillä. Kieli luovii puhekielisyyden ja runollisuuden välillä, mikä tekee teoksesta vielä hienomman.”

Kun pohdit sopivaa joululahjaa omalle, sukulaisen tai tuttavan jälkikasvulle, kannattaa harkita laadukkaita lastenkirjoja ja nuortenkirjoja. Mutsimedia toivottaa iloa jouluvalmisteluihin!

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Kristiina Salo, pääkuva: Stephen Andrews, Unsplash