Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Mistä hakea seuraa ja vertaistukea perhevapaalla?

Moni pienen lapsen vanhempi tuntee itsensä joskus yksinäiseksi perhevapaalla. Muiden samassa elämäntilanteessa olevien seura ja vertaistuki tuovat usein mukavaa vaihtelua arkeen ja lisäävät jaksamista arjessa.

Mistä äiti- ja isäkavereita oikein kannattaa etsiä? Koostimme vinkit tähän artikkeliin.

Perhekahvilat

Perhekahvila on yksi paikka, josta varmasti löytää seuraa ja tekemistä kotona olemisen sijaan. Isoimmat perhekahviloiden järjestäjät ovat MLL ja seurakunnat. Ne ovat todella matalan kynnyksen paikkoja lähteä etsimään seuraa muista vauvan tai taaperon vanhemmista.

Monesti perhekahviloissa on myös tarjolla pieneen hintaan kahvia ja syötävää. Kahviloihin voit mennä ilman ilmoittautumisia eikä siellä ole pakollista käydä.

Miten voit tutustua? Laita lapsesi lattialle ja hän varmasti löytää leikkikaverin. Voit kysellä seuraavaksi lapsen vanhemmalta, minkä ikäinen hänen lapsensa on ja keskusteluyhteys on avattu. Helppoa!


Vauvauinti

Rakastatko vettä ja polskimista? Ilmoittaudu vauvauintiin mukaan. Me suomalaisina emme koe mukavaksi puhua hississä naapurille, mutta saunan lauteet avaavat meidän suomalaisten sisäisen keskusteluyhteyden muiden kanssa. Löylyissä on siis helppoa vaihtaa kuulumisia toisen äidin kanssa.

Vauvamuskarit

Rakastatko musiikkia, laulamista tai soittamista? Ilmoittaudu vauvamuskariin mukaan. On todella ihanaa laulaa yhdessä lapsen kanssa. Keskustelun avaus löytyy vaikkapa vain kehumalla toisen vanhemman lasta, kuinka hienosti hän soittaa helistintä (ja totta kai muista kysyä minkä ikäinen).

Facebook-ryhmät

Älä säikähdä nyt heti alkuun. Kerron oman tarinan, jotta ymmärrät. Liityin itse Lokakuiset 2022 -ryhmään. Moni järjesti alueiden, kaupunkien jne. Whatsapp-ryhmiä. Itse en kokenut kuuluvani niihin. Kunnes yksi äiti laittoi “Olisiko täällä muita yksinodottajia?” Olin heti, että hei tuo on minun paikkani!

Meitä on kymmenen äitiä eri puolilta Suomea ja olemme tukeneet toisiamme ihan raskauden alusta lähtien. Ilman tätä ryhmää, olisin varmasti kokenut olevani yksin koko raskauden ja riski sairastua Baby Bluesiin olisi ollut korkea. Joten kuulostele, mikä olisi sinun juttusi.

Lastenvaateryhmät

Rakastatko lastenvaatteita? Haluatko inspiroitua asukokonaisuuksista? Hakeudu mukaan Facebookissa oleviin lastenvaateryhmiin. Itse hurahdin esikoisen aikana vuonna 2015 lastenvaatteisiin. Osallistuin moniin eri tapahtumiin, joita järjestettiin ja olen edelleen yhteydessä useamman kanssa ja muutamasta tuli ihan ystävä. Muista kuitenkin sama juttu kuin yllä, kuulostele jälleen kerran mikä olisi se oma juttu sieltä.


Allergiaryhmät

Onko lapsellasi todettu allergia? Et ole yksin, meillä Suomessa on monella muullakin lapsella allergioita. Omalla vauvallani todettiin neljän viikon ikäisenä maitoallergia ja ilman tuota ryhmää, en tiedä miten olisin jaksanut kaikki ruoka-ainekokeilut, rasvakokeilut ja sitä myötä löytyneet loputkin 15 eri allergiaa. Ryhmä löytyy Facebookista ja muista jälleen löytää se oma juttu sieltä.

Kuntosali

Hetkinen? Miten täältä löytyy seuraa? Esikoisen kanssa vietin ajat perhekahviloissa ja lastenvaateharrastuksen parissa. Lokakuisen vauvani kohdalla tämä ei tuntunut enää omalta jutulta.Treenasin paljon ennen raskautta, kevensin treeniä raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen koin, että haluan rakentaa salin kautta itseni kuntoon.

Lokakuisten yksinodottajien ryhmästä löysin yhden äidin, joka oli yhtä kiinnostunut salista kuin minäkin. Niinpä olemme alkaneet käydä yhdessä salilla, jätämme lapset lapsiparkkiin hoitoon, tsemppaamme toisiamme salilla ja siinä samalla keskustelemme lasten kehitysvaiheista, “mitä tänään ruoaksi” – ihan mistä vain maan ja taivaan väliltä.

Huomaatko? On monia paikkoja, mistä voit löytää muita vanhempia ympärillesi, ja he elävät samaa ajankohtaa kuin sinäkin eli vauva-arkea ja ovat vielä kiinnostuneita samoista asioista kuin sinä. Tunsitko jonkun kanssa tosi paljon yhteyttä, että haluaisit jutella lisää? Pyydä vaunulenkille hänet seuraavan kerran tai järjestäkää vauvatreffit.

Lapsiarjessa on tärkeää löytää itselleen sopivaa seuraa juuri siihen hetkeen. Ihminen kenen kanssa voit jutella vauvan kehityksen vaiheista, kysyä ja jakaa neuvoja. Se tuki ei välttämättä löydy perinteisesti perhekahvilasta, vaan jostain sinun intohimostasi joka voi olla myös toisen äidin intohimo myös. Rohkeasti keskustelu auki ja toimintaan mukaan.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Mia Lappalainen, kuva: Shutterstock