Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Minkä ikäisen lapsen voi jättää yksin kotiin? Asiantuntija neuvoo, miten harjoittelu kannattaa aloittaa

Kaikissa lapsiperheissä tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi harjoitella sitä, että lapsi voi oleskella yksin kotona. Alussa yksinolon tulee kestää vain pienen hetken, painottaa Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes.

– Vanhempi voi esimerkiksi käydä viemässä roskat tai olla vähän aikaa puutarhahommissa sillä välin, kun lapsi on yksin sisällä. Tällöinkin vanhemman tulee olla koko ajan lapsen saatavilla.

Kun lapsi on ollut hetken yksin ja vanhempi palaa kotiin, on tärkeää havainnoida lastaan ja keskustella, millaisia tuntemuksia yksinolo lapsessa herätti.

– Hiljalleen perheissä voidaan asteittain pidentää aikaa, jonka lapsi viettää yksin kotona. Tarvittaessa on hyvä kuitenkin palata lyhyempiin aikoihin tai unohtaa yksinolo, jos se ei lapselta vielä suju. Vanhempien tehtävänä on havainnoida lastaan herkästi siinä, miten hän reagoi yksinolon hetkiin.

Moni pieni koululainen osallistuu iltapäiväkerhoon koulupäivän jälkeen, jolloin lapsi ei välttämättä ole lainkaan yksin kotona. Kuva: Shutterstock


Miten lapsi suhtautuu ajatukseen yksinolosta?

Moni vanhempi pohtii, minkä ikäisen lapsen voi jättää yksin kotiin edes lyhyeksi ajaksi. Asiaan ei ole olemassa yleispätevää suositusta.

– Vanhemmat tuntevat oman lapsensa parhaiten ja huomaavat, milloin lasta esimerkiksi pelottaa tai jännittää. Jos lapsi pelkää yksinoloa, on selvää, ettei häntä voi jättää yksin kotiin. Jos hän kuitenkin suhtautuu mutkattomasti ja myönteisesti asiaan, voi kotona yksin olemista alkaa harjoitella hiljattain ja ensin lyhyissä pätkissä.

Ulla Siimes muistuttaa, että lapsen suhtautuminen yksin kotona olemiseen voi myös muuttua. Tästäkin syystä vanhemman on hyvä havainnoida säännöllisesti lapsensa tuntemuksia ja keskustella niistä yhdessä hänen kanssaan.

– Joskus voi käydä niin, että esimerkiksi alakoulun ensimmäisellä tai toisella luokalla oleva lapsi on valmis jäämään yksin kotiin, mutta sitten tuleekin vaihe, ettei se enää tunnu hänestä mukavalta ja silloin vanhempien tulee löytää ratkaisu muuttuneeseen tilanteeseen.

Valmistautukaa yhdessä lapsen yksinoloon

Jotta lapsen yksin kotona viettämä aika sujuisi mahdollisimman turvallisesti, on tärkeää luoda perheen omat säännöt tuolle ajalle ja käydä ne huolella yhdessä läpi.

– Lapsen tulee ymmärtää, mitä hän saa tehdä ja mitä hän ei saa tehdä yksin kotona ollessaan. Vanhemmat sopivat lapsen kanssa, saako hän esimerkiksi mennä ulos vai tuleeko pysyä sisällä ja saako kavereita tulla kylään vai ollaanko yksin siihen asti, että vanhempi tulee kotiin.

Ulla Siimes Lastensuojelun Keskusliitolta muistuttaa, että lasten taidoissa huolehtia turvallisuudessaan on suuria eroja. Pieni lapsi ei myöskään hahmota, millaiset puuhat ovat turvallisia ja mistä voi aiheutua vaaraa.

– Todennäköisesti lapsi muistaa vain osan hänelle annetuista turvallisuusohjeista.

Lapsen kanssa voi halutessaan sopia, että hän voi myös katsoa lempiohjelmaansa yksin kotona ollessaan. Kuva: Shutterstock


Yksin kotona olevalla lapsella tulee aina olla mahdollisuus olla yhteydessä vanhempaansa tai johonkin toiseen turvalliseen aikuiseen. Perheessä voidaan sopia, että lapsi voi tarpeen tullen soittaa tai viestitellä vanhemmalle tai esimerkiksi isovanhemmalle. Vai asuisiko naapurustossa joku läheinen aikuinen, jonka kanssa voisi sopia, että lapsi voi tarvittaessa mennä hänen luokseen?

– Toki lapsen kanssa on syytä käydä läpi, miten myös hätänumeroon soitetaan, jos tapahtuisi jotain vakavampaa.

Vinkki! Voit kirjoittaa lapselle tsemppiviestejä ja jättää ne kotiin paikkoihin, joista lapsi näkee ne yksin ollessaan. Myös valmiiksi tehty välipala ilahduttaa. Jo pienillä käytännön asioilla vanhemmat voivat edesauttaa, että koti tuntuu lapsesta tutulta ja turvalliselta paikalta myös yksin ollessa.

Osalle lapsista yksin kotona oleminen on mieluista koulupäivän jälkeen. Kuva: Shutterstock

Itsenäistyminen on tärkeä kehitysvaihe

Moni lapsi kaipaa vanhemman läsnäoloa yksin kotona vietetyn ajan jälkeen. Tavallinen yhdessäolo perheenä on monesti parasta pitkän päivän päätteeksi.

– On luonnollista, että vanhemmat tulevat kovassa tohinassa töistä kotiin ja pian on valmistettava ruokaa ja lähdettävä kuskaamaan harrastuksiin. Silti olisi hyvä olla hetki aivan rauhassa, istua lapsen kanssa vaikkapa sylikkäin ja vaihtaa päivän kuulumiset.

– Se voi olla se hetki, kun lapsi lataa itseensä tarvitsemansa läheisyyden.

Vaikka lapsen jättäminen yksin kotiin voi mietityttää ja aiheuttaa monenlaisia tuntemuksia myös vanhemmassa, Ulla Siimes muistuttaa, että itsenäistyminen on tärkeä kehitysvaihe lapselle.

– Itsenäistyminen on osa lapsen tervettä kasvua ja kehitystä. Jossain vaiheessa jokaisen täytyy sitä harjoitella ja vanhemman täytyy sitä tukea ja vahvistaa.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock