Artikkelin kuva
lapsen kanssa

Milloin vauvan liikkeet tuntuvat? Ajankohtaan vaikuttaa muutama asia

Moni raskaana oleva nainen odottaa, milloin vauvan liikkeet tuntuvat ensimmäisen kerran. Nämä tuntemukset ajoittuvat yksilöllisesti, mutta tyypillisesti ensiodottaja huomaa hennot potkut 20. raskausviikon aikoihin.

On tavallista, että uudelleenodottajat tuntevat sikiön liikkeet jo muutamaa viikkoa ensiodottajia aiemmin. He saattavat myös tunnistaa kevyen kuplinnan tai pienet töytäisyt sikiön liikkeiksi esikoistaan odottavia herkemmin.

Istukan sijainnilla yhteys vauvan liikkeiden tuntumiseen

Toisella raskauskolmanneksella sikiö kasvaa nopeasti ja liikkuu paljon. Ei siis ole ihme, että odottava äiti tuntee liikkeet ensimmäistä kertaa juuri tuolloin.

Myös istukan sijainti vaikuttaa siihen, miten hyvin odottaja tuntee sikiön liikkeet. Edessä oleva istukka vaimentaa vauvan potkuista ja käsien heilutteluista syntyviä tuntemuksia ja tästä syystä osa naisista havaitsee vauvan liikkeet hieman muita myöhemmin. Ennen pitkää jokainen kuitenkin tuntee sikiön liikehdinnän.


Sikiön liikkeet tuntuvat jaksoittain

Sikiöt ovat tyypillisesti iltakukkujia, sillä usein ne ovat vilkkaimmillaan illalla ja alkuyöstä. Odottaja tuntee valtaosan vauvan liikkeistä, joita on tavallisesti keskimäärin 5-50 tunnissa. Yleensä liikkeiden määrä pysyy ennallaan synnytykseen asti. Liikuttuaan tarpeeksi sikiö nukkuu yleensä 20-40 minuuttia. On kuitenkin hyvä muistaa, että jokainen sikiö liikkuu yksilöllisesti omaan tahtiinsa.

Raskausviikon 32 jälkeen vauva on kasvanut niin paljon ja lapsiveden määrä on vähentynyt, että sikiön liikkuminen voi tuntua hieman erilaiselta kuin aiemmin.

Normaalisti edenneissä raskauksissa odottavan äidin ei tarvitse tehdä sikiön liikelaskentaa.Riskiraskauksissa liiketarkkailulla on mahdollista seurata vauvan vointia muiden seurantamenetelmien ohella aivan loppuraskaudesta.


Lähteet: Terveyskirjasto, Tays, Terveyskylä, Kätilön kahvitunti -podcast

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock